Újra nyílt a bajnoki döntőért folyó harc

2015. március. 23., 10:26   |    

Újra nyílt a bajnoki döntőért folyó harc

Bár a női labdarúgásban viszonylag ritkák a váratlan eredmények, a Jet-Sol Liga alapszakaszának utolsó előtti fordulójában két meglepetés is született. Az Astra HFC legyőzte a bajnoki címet megcélzó Ferencvárost, míg a Szeged pontot tudott elvinni Rákospalotáról, az 1. FC Femina’93 otthonából.

Annak ellenére, hogy a Népligetben a bajnoki tabella második és harmadik helyezettje találkozott, a forduló legnagyobb érdeklődéssel várt meccsét Dorogon játszotta a helyi Diófa és a Viktória-Trend Optika FC.

A tét a felsőházi rájátszás még kiadó egyetlen helye volt, a hazaiak már egy megszerzett ponttal is bebiztosíthatták, hogy a bajnokság végén éremért mérkőzhessenek. A tabellán elfoglalt helyezés és a hazai pálya előnye miatt a Dorogi Diófa számított a találkozó esélyesének – ennek ellenére most az esélyes lehetett volna boldog a döntetlennel is, míg az esélytelenebb semmire sem ment volna vele. A hazai piros-feketék kezdtek valamivel bátrabban, de a Viktória hamar fölénybe került – legalábbis, ami a labdabirtoklást érinti. Persze, ez remekül beleillett a dorogi „jöjjenek csak a vendégek, mi meg majd kontrázunk” forgatókönyvbe.

A terv bevált, mert ha „darabra” talán a dorogi Farkas Katalin találkozott is többet a két kapus közül a labdával, Dömsödi Petrának volt több dolga, Benkő Mónika távoli kísérletével és a kapuközeli szabadrúgásokból lőtt kapufákkal a hazaiak álltak közelebb a gólszerzéshez. Egészen addig a szituációig, amely talán a meccs fordulópontja lehetett volna: a második félidő derekán az ütemet tévesztő piros-fekete védő lába bizony eltalálta Dénes Dorka, a Viktória támadójának lábát a tizenhatoson belül – a játékvezető azonban tovább engedte a játékot. Ahogy fogyott az idő, egyre sürgősebb lett a Viktóriának a gól. Újabb két támadó próbálkozott a dorogi kapu előtt, de eredmény – nem csak gól, helyzet nélkül is. A hajrá pillanataiban azután a Diófa feltette az i-re a pontot, Tóth Barbara góljával megszerezte a győzelmet is – abban a tekintetben is megérdemelten, hogy a Viktória helyzet, sőt tulajdonképpen kapura lövés nélkül akart meccset nyerni.

A Budai II László Stadionban, az 1. FC Femina’93 és a Szegedi AK összecsapásán egészen az utolsó percig úgy tűnt, a Szeged ott folytatja, ahol ősszel abbahagyja, és a korábban egyetlen pontot szerzett csapat képtelen közelebb lépni a vetélytársakhoz. A Femina kezdett jobban, az első húsz percet nagyon megnyomta a pirosban játszó hazai csapat. Előbb Bernhardt Barbara, majd Horváth Hanna lövése járt nagyon közel a kapuhoz. A szegediek első komolyabb lehetősége bő negyedóra elteltével adódott, de Dudás beadását Lukács lehalászta Dijana Barta elől. A félidő feléhez közeledve azután egy védelmi megingás után megszerezte a vezetést a Femina: Lengyel bedobását csúsztatta tovább Beke, az ötösön sertepertélő Bernhardt pedig befordult, és a kapuba gurított. A gól láthatóan megnyugtatta a hazaiakat, mert a félidő második fele már a Boszorkányoké volt, igaz a vendégek elsősorban rögzített játékhelyzetekből veszélyeztettek.

A szünet után a mezőnyben egyre bátrabban játszottak a szegediek, pedig a hiányzó válogatott csatár, Zimányi Kovács Anikó után egyik legjobbjukat, Papp Dorinát is elveszítették – a támadó a vállára esett egy ütközést követően, nem tudta folytatni a játékot. A hajrában azután először még a csak a kapussal szemben álló Szalai Ágnes lábában maradt az egyenlítés, majd Szalai beadását Szanja Tumbasz-Loketics csúsztatta mellé. Végül azután, a ráadás perceiben, Szil Tünde mintegy 25 méteres szabadrúgásból – Lukács fölött – bevágta az egyenlítő gólt. A SZAK második pontját szerezte a bajnokságban, méghozzá fontos pontot, aminek köszönhetően még arra is van esélye, hogy az alapszakasz végén ne álljon ponthátránnyal a tabella utolsó helyén.

Továbbra is százszázalékos teljesítménnyel áll a bajnokság élén az MTK Hungária. Az UTE elleni, 5-0-s győzelem után Medgyes Péter csapatának a gólkülönbsége is tekintélyt parancsoló: 48-3. Az újpesti mérkőzésen a bajnokcsapat a 18. percben, Méry Rita révén szerzett előnyt, amit tulajdonképpen még abban a percben Nagy Lilla megtoldott még eggyel. Az első félóra végén az erdélyi Herczeg Andrea is belőtte első gólját a magyar bajnokságban, majd sokáig úgy tűnt, a félidő 3-0-s eredménye egyből a végeredmény is lesz. A hajrában azonban megrázta magát Kaján Zsanett és duplázott: a tizenhatos vonaláról küldött nagy erejű lökete állította be az 5-0-s végeredményt.

Meglepetést hozott a két, dobogós csapat összecsapása: a tavalyi ezüstérmes Astra HFC 1-0-ra nyert a Ferencváros ellen. Az előzetesen kevésbé esélyesnek tippelt vendégcsapat igazi „célfutballal” rukkolt ki, a mérkőzés bizonyos időszakaiban két, ötös védőfalat húzott a kapuja elé. Ha egyértelmű is volt, hogy Dombó János csapata a döntetlennel is roppant elégedett lenne, ha csak szórványosan is, de maradt ereje a kontratámadásokra is. Dominika Dikanová például teljesen egyedül vihette Németh Júliára a labdát és a rögzített játékhelyzetekből is veszélyes tudott lenni az Astra. A Ferencváros hiába birtokolta többet a labdát, támadásainak nem volt hegye, hiányzott a játékosok koncentrációja – sőt, Mosdóczi Evelin a 71. percben büntetőt is hibázott. A 11-es előtti fault miatt Kakuszi Adrienn piros lapot kapott, az utolsó húsz percben a Fradi még emberelőnyben is játszhatott, ennek ellenére egy kapu előtti kavarodásban Telek-Sümegi Éva tudott gólt szerezni, a vendégcsapat győzött 1–0-ra. Győzelmével az Astra HFC négy pontra megközelítette a Ferencvárost, újra nyílt a bajnoki döntőért folyó harc.

Jet-Sol Liga, 13. forduló:

Dorogi Diófa – Viktória-Trend Optika FC 1-0 (0-0)
1. FC Femina’93 – Szegedi AK Boszorkányok 1-1 (1-0)
Ferencváros – Astra HFC 0-1 (0-0)
Újpesti TE – MTK Hungária FC 0-5 (0-3)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS