Utánpótlás-bajnokságok: kialakult az élvonal mezőnye

2016. június. 20., 10:28   |    

Utánpótlás-bajnokságok: kialakult az élvonal mezőnye

Az MLSZ Versenybizottsága megállapította az utánpótlás-sportszervezetek rangsorát.

A Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében a 2016-2017-es idényben jelentősen átalakul az utánpótlás-bajnokságok lebonyolítási rendje, módosul a versenykiírás annak érdekében, hogy a tehetséges fiatalok magasabb színvonalú, európai mércével is versenyképes, koncentráltabb ligákban küzdhessenek egymás ellen.

Az új rendszerben csak a legjobb nyolc hazai utánpótlásképző egyesület csapata küzd egymás ellen U16-tól U19-ig. A bajnokságok körmérkőzéses formában, 28 bajnoki forduló (2x2x7 forduló) keretében kerülnek lebonyolításra úgy, hogy az őszi, illetve a tavaszi szezonban, téli szünet közbe iktatásával egyaránt 2x7, vagyis szezononként 14-14 fordulóra kerül sor.

A 2016-2017-es idényben az elmúlt öt évben a legjobb teljesítményt nyújtó utánpótlás sportszervezetek csapatai indulnak az élvonalban. Az MLSZ versenybizottsága az előző öt idény I. és II. osztályú Ifjúsági, illetve I. és II. osztályú serdülő nagypályás bajnokságokban elért eredményei alapján az alábbi rangsort állította fel.

Az élvonalban induló együttesek:

- Honvéd-MFA
- MTK Budapest
- Győri ETO
- Ferencváros
- Illés Akadémia
- Puskás Akadémia
- Vasas
- DVSC-DLA

A másodosztályban induló együttesek:

- Videoton FC
- Pécs
- Újpesti TE
- Kecskeméti LC
- Nyíregyháza
- DVTK
- Vác
- Békéscsaba
- ZTE
- Kaposvári Rákóczi
- Paksi FC
- Grosics Akadémia
- Szolnok
- SC Sopron
- Gyirmót SE
- SZEOL SC

A bajnokságok végén azon klub együttese esik ki az elitből, amelynek csapatai együttesen a leggyengébben szerepelnek, míg a feljutásról a tizenhat csapatos U17-es másodosztály bajnoki címe dönt, a második helyezett pedig a hetedikkel játszik osztályozót. Miután cél, hogy a legidősebbeknél a csapatok feladják a tehetségeket a nagycsapat számára, így ott nem, csak az U16, U17-nél számít az eredményesség a végelszámolásnál.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS