Utoljára Fazekas góljával vertük a románokat

2015. július. 01., 21:29   |    

Utoljára Fazekas góljával vertük a románokat

A finnországi győzelmet követően a magyar válogatott legközelebb Románival találkozik az Európa-bajnoki selejtezőkön. Legutóbb 1981 májusában nyertünk ellenük tétmeccsen, Fazekas László szerezte a győztes találatot. Újabb összefoglalókkal bővült az MLSZ archív csatornája.

A magyar válogatott legutóbb 34 éve, 1981. május 13-án győzött Románia ellen. Akkor világbajnoki selejtezőn fogadtuk keleti szomszédainkat és Fazekas László góljával 1-0-ra nyertünk. A remek csatár akkoriban a Royal FC Antwerp alkalmazottja volt, és emlékei szerint 1981-ben hatalmas várakozás előzte meg a románok elleni meccset – szeptemberben sem lesz másként.

- A vb-selejtező mindig egy unikum, hiszen a világbajnokság minden játékos életében a csúcsot jelenti – mesélte Fazekas. - A románok mellett Norvégiával és Svájccal voltunk egy csoportban és papíron egyforma esélyt adtak a továbbjutásra valamennyi csapatnak. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány jól kezdett hozzá a csapatépítéshez, mert visszahívott minket, rutinos játékosokat. Müller Sándor, Bálint László és én már nyugaton játszottunk, sokat számított a rutinunk. Otthon egy elég forró légkörű mérkőzésen, 70 ezer néző előtt a gólommal 1-0-ra vertük a románokat, majd a visszavágón a Steaua otthonában kihúztunk egy 0-0-t, ami rendkívül fontos eredmény volt a továbbjutást illetően.

Fazekas pontosan emlékszik a románok ellen szerzett győztes találatára. Amondó, ma is mindent úgy csinálna, ahogy akkor.

- Jól emlékszem arra a gólra - emlékezett a ma már 67 éves egykori újpesti csatár. - Bálint előre tört, befutott a román térfél közepére. Amikor megindult, éreztem, hogy ebből lesz valami, ezért a jobb szélről befelé indultam. Bálint hosszan szöktette magát, a labda a jobb hátvédhez került, aki haza szerette volna adni a kapusnak, én azonban előbb értem el. Habár a labda a jobb lábamra érkezett volna, de ha ezt megvárom, akkor biztosan belerúgom a kivetődő kapusba. Ezért arra gondoltam, hogy inkább ballal rúgom el, megpróbálok alányúlni, a kapus felett átpörgetni. Ez volt a helyes a megoldás.

Négy hónappal később, 1981. szeptember 23-án Bukarestben lépett pályára a magyar válogatott. Ezt a találkozót főképp Mészöly Kálmán szövetségi kapitány bátor húzása miatt emlegetik, hiszen Sallai Sándor személyében újoncot avatott.

- Sallait Mezey Gyuri fedezte fel – írta A szőke szikla életregénye című könyvben Mészöly. - Mondta nekem, hogy van egy kis mitugrász az utánpótlás-csapatban, de úgy fut, úgy szerel, és annyit melózik, hogy meg kell nézned Kálmán... És Sallai fogta Anghel Iordanescut. Ment vele mindenhová. A tarkójára köpött, a fülébe súgott, a sarkára taposott.

A találkozó 0-0-ra végződött és miután a következő két hazai vb-selejtezőjét, Svájc és Norvégia ellen megnyerte a magyar válogatott, így kvalifikálta magát a spanyolországi viadalra. Mindkét románok elleni találkozó megtalálható az Archív csatornában, ahol NB I-es meccsekkel is bővültünk, immár az 1993/94-es idény összefoglalóinál tartunk.

Magyarország-Románia 1-0



Románia-Magyarország 0-0



Ferencváros-Vasas 5-1



Vác-Videoton 4-0


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS