Váljon szélesebb körben hozzáférhetővé a jövőben a sportorvosi engedély

2017. június. 29., 19:36   |    

Váljon szélesebb körben hozzáférhetővé a jövőben a sportorvosi engedély

Az amatőrsportolók és azon belül a labdarúgók számának folyamatos emelkedésére tekintettel az MLSZ kezdeményezte a házi gyermekorvosok és háziorvosok bevonását a sportorvosi engedély kiadásának rendszerébe annak érdekében, hogy határidőben el lehessen végezni az engedélyezést, illetve elegendő idő jusson a vizsgálatok elvégzésre.

2010 óta jelentősen megnőtt az MLSZ versenyrendszerében regisztrált labdarúgók száma: az összes játékost figyelembe véve 2016 közepéig mintegy 80 százalékos volt a növekedés, így ma már 255 ezernél is több futballista rendelkezik versenyengedéllyel az országban.

A játékosok – ezen belül kiemelten az amatőr státuszú sportolók – magas száma a sportorvoslás rendszerét tekintve is felvet fontos kérdéseket, alapvetően a versenyzéshez való minél gördülékenyebb hozzáférés szempontjából. Ilyen mennyiségű labdarúgónál, különösen a bajnokságok kezdetekor, túlterheltté válik az országos sportegészségügyi hálózat rendszere, óriási számú sportorvosi ellenőrzést kell elvégezni, hogy a futballisták megfelelő egészségi állapotban, biztonságban űzhessék a sportágat.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a játékosszám növekedésekor azzal a kéréssel szólította meg a kormányzatot, hogy – tekintettel a nagy számú sportolni vágyók, köztük kiemelten az utánpótlás korosztályú sportolók érdekeire – a meglévő sportorvosi hálózat mellett a háziorvosok és házi gyermekorvosok bevonásával bővüljön a kellő mértékre a kapacitás a sportorvosi engedélyek kiadását illetően. Fontos ugyanakkor, hogy a sportegészségügyi vizsgálatok szempontrendszere ne változzon, a jelenlegi szakmai előírások mellett történjen a sportolók egészségügyi szűrővizsgálatainak elvégzése. Tehát kizárólag a sportorvosi engedély kiadására jogosultak számában történne kedvező változás.

A kezdeményezés véleményezésére illetve támogatására a Magyar Orvosi Kamarát is bevonta az MLSZ, és a több helyről érkező visszajelzések alapján jó esély mutatkozik arra, hogy a közeljövőben megtörténhet a kért változás, s így a szervezett keretek között, rendszeresen versenyezni vágyó amatőr sportolók százezrei számára lehet egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb, az eddigiekkel azonos egészségügyi szolgáltatási szintet biztosító vizsgálati rendszer.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS