Válogatott játékosok sora a kupaellenfeleknél

2012. június. 25., 17:40   |    

Válogatott játékosok sora a kupaellenfeleknél

Két albán és két szlovák csapatot kaptak a magyar indulók a nemzetközi kupasorsoláson.

Mint arról beszámoltunk, a Debrecen a Skënderbeu Korçë, a Bp. Honvéd a Flamurtari Vlorë, az MTK az FK Senica, a Videoton pedig a Slovan Bratislava együttesével kezd a nemzetközi porondon.

A legnagyobb albán hős, Kasztrióta György, más néven Szkenderbég nevét viselő, a Lokihoz hasonlóan piros és fehér színt viselő Skënderbeu kétségtelenül napjaink legjobb albán csapata, amely 2011-ben és 2012-ben is megnyerte az ottani ligát. Tavaly nem sikerült jól a nemzetközi szereplése, miután az előzetesen nem sokkal többre tartott, végül azonban a BL legjobb nyolc csapata közé menetelt Apoel Nicosia ejtette ki, két győzelemmel, 6-0-s összesítéssel. A csapat edzője az 54 éves, játékosként 25-szörös cseh válogatott Stanislav Levý, aki 2011-ben vette át az irányítást. A mögöttünk álló szezonban több játékosa is szerepelt az albán válogatottban, így a veterán, már 34 éves kapus, Orges Shehi, a védők közül Renato Arapi, Ditmar Bicaj, Endrit Vrapi, a középpályás sorból pedig Igli Allmuça és Gjergji Muzaka. A nemzeti tizenegyben általán akkor kapnak játéklehetőséget, ha a légiósokat nem tudja meghívni Gianni Di Biasi, az olasz szövetségi kapitány. A 27 éves Muzaka a legjobbjuk, ő az 'albán Ibrahimović', legalábbis abból a szempontból, hogy amelyik alakulatban ő futballozik, az lesz a bajnok. 2008–2009-ben a KF Tirana, 2009–2010-ben a Dinamo Tirana, 2010–2011-ben és a legutóbbi szezonban pedig a Skënderbeu Korçë színeiben lett Albánia bajnoka.

A Flamurtari Vlorë a negyedik helyen végzett az albán bajnokságban. A klub leghíresebb tagja az edző, Shkëlqim Muça, a nyolcvanas évek egyik legjobb albán játékosa, aki játékosként hétszeres, edzőként négyszeres bajnok. (Részben ő tette le a Skënderbeu bajnokcsapatának alapjait is.) A játékosai közül a legjobbnak a 24 éves védőt, Franc Veliut tartják, esetében még az is elképzelhető, hogy mire a kupameccsekre kerül sor, már külföldre szerződik. Két jó horvát légiósa is van a csapatnak, Toni Pezo és Pero Pejić. A Flamurtari tavaly egy kört ment az Európa Ligában, miután kiejtette a montenegrói (podgoricai) FK Buducsnosztot. A második akadály már túl magas volt, a cseh FK Jablonec 7-1-es összesítéssel búcsúztatta.

Az FK Senica nem teljesen ismeretlen az MTK szakvezetői előtt, ugyanis a kék-fehérek az elmúlt időszakban többször is játszottak edzőmérkőzést Szenice város együttesével. A szlovákok az ottani liga negyedik helyén végeztek a 2011–2012-es idényben, mindössze három hazai mérkőzésüket elveszítve. A legjobb játékosuk a nyitrai születésű Tomáš Kóňa, aki öt éven keresztül volt a prágai Sparta játékosa, de a cseh alakulat többször is kölcsönadta. A védő egyébként háromszoros szlovák válogatott. Ugyancsak válogatott játékos a két közép-amerikai légiós, a Costa Rica-i Pedro Leal és a panamai Rolando Blackburn. Korábban szerepelt a szlovák válogatottban a pályafutása zenitjén már túljutott Martin Ďurica és Matěj Krajčík, valamint a csehben a 33 éves Jaroslav Černý és a 35 éves Erich Brabec. Érdekes találkozóra van kilátás az MTK fiatal csapata, s többségükben 30 körüli játékosokból, vagy még idősebbekből álló szlovák együttes között. Vélhetően erősödött az FK Senica a német HSV-tól, illetve valójában annak második csapatától kölcsönkapott, óriástermetű Miroslav Štěpánek kölcsönvételével. A védő klubtársa volt az előző idényben a magyar utánpótlás-válogatott Nagy Dániel.

A Videoton ellenfele, a pozsonyi Slovan, hivatalosan a Slovan Bratislava harmadik lett 2012 májusában a szlovák bajnokságban. A fővárosi csapat 2009-ben és 2011-ben is bajnok volt, utóbbi tekintetében hasonlít a Videotonhoz. A 2011–2012-es Bajnokok Ligája selejtezőjében kiverte a kazah Tobolt, majd kiesett a ciprusi Apoellel szemben. A csapat edzője a 2010-es világbajnokságon a szlovák válogatottat vezető Vladimír Weiss (akinek édesapja játszott a magyarok elleni olimpiai döntőben 1964-ben, fia pedig aktív válogatott). A játékosai közül kiemelkedő tudású a dél-afrikai világbajnokságon is szerepelt, az olasz élvonalból, a Bariból hazatért Kamil Kopúnek, valamint Filip Šebo, a bécsi Austria, a skót Rangers és a francia Valenciennes korábbi játékosa, aki 15 válogatott mérkőzésén 7 gólt szerzett. A 23 éves argentin védő, Nicolás Ezequiel Gorosito éppen a Senica csapatától szerződött át néhány napja a Slovanhoz. A keret tagja a 202 centi magas, már 37 éves Pavel Kováč, aki négy éve éppen a magyar válogatott ellen debütált a szlovák nemzeti tizenegyben. Válogatott játékos (illetve az volt korábban) a télen a Senicától vett Juraj Piroska, valamint a hajdanán BL-selejtezőn a Celticnek mesterhármast lövő Juraj Halenár, a portugál Sportingot is megjárt Marián Had és a csapatkapitány Igor Žofčák. A holland Heerenveentől szerződtetett Michal Švec 2-szeres cseh válogatott. Hozzá hasonlóan új szerzemény a trinidadi válogatott Lester Peltier, rajtuk kívül említésre méltó a nagyon tehetséges, magyar nemzetiségű, kisudvarnoki születésű Szarka Ákos.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS