Válogatott játékosokkal erősített a szombaton rajtoló Jet-Sol Liga

2015. március. 13., 12:42   |    

Válogatott játékosokkal erősített a szombaton rajtoló Jet-Sol Liga

Az alapszakasz 12. fordulójával folytatódik szombaton a női NB I-es labdarúgó-bajnokság, a Jet Sol Liga.

Bár az alapszakaszból már csak három-három mérkőzése maradt a csapatoknak, rengeteg a nyitott kérdés: a korábbi évektől eltérően, nem alakult még ki a felsőház mezőnye, egy hely kiadó, és erre – ha nem is azonos eséllyel – négy klub pályázik. Nagy harc várható a kiesés elkerüléséért is: bár a Szegedi AK az őszi mérkőzéseken csak egyetlen pontot szerzett, bőven van még esélye arra, hogy elkerüljön a biztos kiesést jelentő nyolcadik helyről.

A Magyar Labdarúgó-szövetség 2013 januárjában döntött úgy, hogy stratégiai szakágnak nyilvánítja a női labdarúgást, és prioritásként kezeli fejlesztését. A hosszú távú fejlesztési tervnek, az úgynevezett „77 pontnak” köszönhetően, az előző esztendő, a 2014-es év kapcsán már arról számolhattunk be, hogy soha nem volt még ilyen eredményes éve a női labdarúgásnak, de a téli hónapokban sikerült még egy – nem is alacsony – lépcsőfokkal feljebb lépni. Bátran állíthatjuk, a 2014-2015-ös bajnoki év tavaszi szezonjára, a korábbiakhoz képest új dimenzióba helyeződött a hazai női futball. Az ugrásszerű fejlődés elsősorban a két élklubnak, a tabella tetején száz százalékos teljesítménnyel telelő MTK Hungáriának, valamint a bajnok és kupagyőzteseket üldöző, a hazai mezőnyben a legerősebb utánpótlással rendelkező Ferencvárosnak köszönhető, de a többi sportszervezet is igyekszik tartani a lépést: az újonc Dorogi Diófa is jelentős erőforrásokat mozgósított, hogy júniusban megszerezhesse az áhított bajnoki bronzérmet.

Az említett két élklub, a férfi futball erős bázisát is maga mögött tudó MTK és Ferencváros februárban a férficsapattal azonos helyszínen, Törökországban edzőtáborozhatott, és már csak az utolsó simítások vannak hátra a Ferencváros új, kőbányai Női Labdarúgó-központjában. Ma már több sportszervezet kínálhat játékosainak olyan feltételeket, amelyben a „teljesen amatőr” minősítést elfelejthetjük. Ez mind-mind érv amellett, hogy a magyar női futball új lépcsőfokra lépett – de talán még ennél is fontosabb, hogy erősödött a mezőny, olyan mennyiségben és minőségben igazoltak a klubok (külföldi) játékosokat, amire korábban soha nem volt példa.

Amíg a mögöttünk hagyott években, évtizedekben elsősorban az jellemezte a női csapatok átigazolását, hogy ha valaki erősített, azzal egyszersmind gyengült az elhagyott klub, most más a helyzet: a mezőny többsége, a nyolcból legalább hat csapat erősödni tudott a téli hónapokban. Még egy fontos adat: az MTK-tól Dorogra igazolt (így a „rendszeren belül” klubot váltó) Fogl Katalint nem számolva, nyolc olyan futballista igazolt februárban a Jet-Sol ligás klubokhoz, aki szerepelt korábban hazája A-válogatottjában. Az érkezők között kiemelkedőnek számít a Ferencváros két új játékosa, az FC Barcelonától szerződtetett Jelena Csankovics, valamint a korábban öt (!) FIFA-világversenyen pályára lépett, az U20-as korosztályban világbajnoki ezüstérmes, nigériai Ebere Orji, de a „csak” háromszoros román válogatott, erdélyi Herczeg Andrea is bizonyította a felkészülési mérkőzéseken, hogy még a bajnokcsapat nagyon erős játékoskeretében is erősítésnek számít.

A „mennyiségi versenyt” nem vitásan a Dorogi Diófa nyerte meg, amely hosszú távon is szeretné megszilárdítani helyét az elitben. Az újonc a szlovák bajnok érsekújvári klubból szerződtette a legutóbbi olimpia női labdarúgó-tornáján is látott, dél-afrikai Andisiwe Mgcoyit, valamint a nigériai Orji Gold Tochit, de Szabados György és csapata legalább ilyen jól járt a román bajnok Olimpia ÚT Clujtól hazatért Pinczi Anita, az MTK-t a több játéklehetőség reményében elhagyó Fogl Katalin, valamint a súlyos sérüléséből felépült Vadas Nikolett megszerzésével.

A sokat igazolók közé tartozik a sereghajtó Szegedi AK Boszorkányok is, amely a védelmét igyekezett megerősíteni a bosnyák válogatott kapus, Almina Hodzic, valamint az egykori ferencvárosi Mesterházi Csilla átigazolásával. Cserenkó Szabolcsék a támadósor acélosabbá tételéről sem feledkeztek meg, gólokat várnak a Szerbiából érkezett Szanja Tumbasz Loketicstől. A Jet-Sol Liga csapatai által, a téli átigazolási időszakban szerződtetett játékosok:

MTK Hungária: Herczeg Andrea (Otelul Galati - romániai), Varga Luca (Astra HFC)
Ferencváros: Jelena Csankovics (FC Barcelona - szerb), Ebere Orji (Rivers Angels - nigériai), Vicai Katalin (Kóka KSK)
Astra Hungary FC: Alisa Sukovic (SV Falke Steinfeld - bosnyák)
Dorogi Diófa: Pinczi Anita (Olimpia Cluj), Vadas Nikolett (Viktória-Trend Optika FC), Viktoria Veselková (Union Nové Zámky - szlovák), Orji Gold Tochi (Union Nové Zámky - nigériai), Andisiwe Mgcoyi (Union Nové Zámky – dél-afrikai), Fogl Katalin (MTK Hungária FC), Horváth Eszter (MTK Hungária FC), Tóth Barbara (Ferencváros)
1. FC Femina ’93: Gólik Fruzsina (Dabas-Gyóni), Burján Nóra (Monor FC), Jakus Mercédesz (szüneteltette a pályafutását)
Viktória-Trend Optika FC: Balogh Henrietta (1. FC Femina’93), Siklér Kinga (USV Hatzendorf)
Újpesti TE: Ács Noémi (Astra HFC), Ferencz Noémi (Nyírség NSC)
Szegedi AK Boszorkányok: Mesterházi Csilla (Ferencváros), Fehér Vivien (Pénzügyőr), Almina Hodzic (SFK 2000 - bosnyák), Szanja Tumbasz Loketics (FK Rubin Mohol - szerb), Díjana Bartha (klubon kívüli - szerb)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS