Változások a 14. fordulótól

2013. november. 02., 10:30   |    

Változások a 14. fordulótól

Megtörtént a 13. forduló zárása, majd megnyílt az átigazolási piac is, lehet összeállítani a csapatot a 14. fordulóra, ahol már életbe lép a héten bejelentett változások egy része. Az ezekkel kapcsolatos gondolatainkat szeretnénk megosztani veletek.

 

Elképzelhető, hogy kicsit hosszú leszek, ezért a legfontosabb, titeket érintő változásokat vázlatosan is összeszedem itt az elején, utána pedig részletesen is írok róluk:

  • Megnyílt a 14. forduló átigazolási piaca (A Csapatom / Következő forduló menüpontban nézhetet a következő hétre érvényes kereted), ami komoly változásokat hoz a játék életében.
  • A 13. forduló során a 15 fős keretedből kialakított kezdő 11 játékos kilétét folyamatosan változtathatod, egészen vasárnap 22:00-ig. 
  • A következő fordulótól, ha üres hely van a kispadodon, 15 pont levonást kapsz annyiszor, ahány posztra nem vettél játékost.
  • Az érvényes keret továbbra is ott kezdődik, hogy 11 játékos hiánytalanul megvan a kezdőcsapatodban. Ha csak 10 játékos van a pályán, akkor a hétvégére 0 pontot tudunk csak adni.
  • Segítünk azzal is, hogy a jövő hétre 6 helyett 10 tranzakciót adunk.
  • Egy fájdalmas döntést is meghoztunk: mivel sokaknak jelentős hátrányt jelentene a különböző felállások bevezetése, ezért a 4-4-2-es formáción kívüli lehetőségek bevezetését határozatlan időre eltoltuk, de terveink szerint a tavaszi szezonkezdetre már aktiváljuk.

Nézzük akkor a részleteket:

Korlátlan csere vasárnap 22:00-ig!

Ha egy cserejátékosod jobban teljesítített, becserélheted a kezdőcsapatból kimaradó, esetleg rosszul teljesítő játékosodra. A becserélt játékos pontja beleszámít az eredménybe, a lecserélté nem. A pontokat az után a 11 játékos után kapod, aki vasárnap 22:00-kor a kezdő tizenegyedben szerepel. Ha lecseréltél egy játékost, de meggondoltad magad, természetesen a fenti határidőig visszacserélheted.

Nem kell mást tenned, mint a Csapatom / Aktuális forduló menübe menni, a becserélendő játékost a kurzorral kijelölni, s áthúzni annak a helyére, akit le akarsz cserélni. A rendszer jelzi azt is, hogy kinek a helyére lehet cserélni, hiszen szaggatott vonallal bekeretezi azokat a játékosokat, akik az adott poszton vannak.

Ha a cserét megtetted, ne felejtsd el a felállásszerkesztő feletti "Keret mentése" gombot megnyomni!

A keret összeállítása

A szabálykönyvben már az indulás óta szerepel, hogy a keret 11+4 játékosból áll, ennyit kell megvenni. Erre van 30 millió forintos kereted. Ez azt jelenti, hogy átlagban 2 millió forintból kell játékosokat venni. Ennyi pénzért kapsz egy rendszeresen játszó, átlagos teljesítményt hozó játékost vagy egy állandóan játszó, az átlagnál kicsit gyengébb teljesítményűt. Te döntesz, hogy milyen csapatot állítasz össze.

A játékosok 75%-a 2 millió forintért vagy annál olcsóbban megvehető. Egy játékos ára jelenleg 0,9 és 4,5 millió forint között mozog, azaz, ha megveszed a kispadra a legolcsóbb játékosokat 3,6 millióért, még mindig marad 26,4 milliód a 11 fős kezdőre, ami nagyjából 2,5 millió forintos árat jelent. Ha nem vásárolsz kispadra, akkor pedig 2,7 milliód marad 1-1 játékosra.

A játék egyik fontos része, hogy soha nincs elég pénzed arra, hogy minden posztra a legdrágább játékost vedd meg.

Mivel a játékban regisztrált 10.000 játékos egy része kifutott a büdzséből, s nem tudta új regisztráció nélkül orvosolni a problémát, ezért adtunk egy kis időt arra mindenkinek, hogy a keretét kijavítgassa. Az első 3 fordulóban nem büntettük az üres cserepadot, de minden fórumon jeleztük, hogy előbb-utóbb megtesszük ezt is.

A 14. fordulótól kezdve minden üres helyért a csapatodban 15 pontot vonunk le a csapatod hétvégi teljesítményéből.

Mivel úgy érezzük, hogy egy kicsit mi is hibásak vagyunk abban, hogy a büntetés lehetőségét nem kommunikáltuk eléggé határozottan már a kezdetekből, igyekszünk segíteni azáltal, hogy ezen a héten 6 helyett 10 tranzakció lesz a keretek beállítására.

Ettől függetlenül bárki dönthet úgy, hogy ő csak 14, 13, 12 vagy épp 11 játékost nevez csak a keretébe, de akkor azzal vállalja a büntetést is. Elképzelhető, hogy valaki egy nem teljes kerettel, ám a kezdőcsapatban 11 átlagban drágább játékossal fut neki a hétnek, s így is sikeres marad, de azért jeleznénk, hogy a játékosok teljesítménye van olyan ingadozó, hogy erre ne építsetek, mert túl nagy kockázatot jelent.

Felállások

Mivel a felállások a 4-4-2-re matematikailag épülő lehetőségekből állnak, továbbá sokan jelezték, hogy nincs teljes keretük, ezért azt elkerülendő, hogy valakinek folyton maximális pontlevonása legyen, esetleg ami még rosszabb, érvénytelen keretek sokasága legyen, úgy döntöttünk, hogy a felállások bevezetését határozatlan időre eltoljuk.

Jelenleg is több százan vannak olyanok, akiknek önhibájukon kívül nincs teljes, 15 játékosból álló keretük, vagy éppen hétről-hétre állítanak csapatot, de az nem érvényes a kezdő 11 hiányosságai miatt, s ezért pontot sem kapnak. Szeretnénk, ha őket sem hoznánk hátrányba azáltal, hogy a felállások bevezetésével lehetőséget adunk saját kereteik érvénytelenítésére.

Szeretnénk, ha mindenki a lehető legnagyobb sikerélménnyel, örömmel gazdagodna, s egy ilyen változtatás nem venné el a kedvét a játéktól. Amennyiben a statisztikákból úgy látjuk, hogy ez a probléma már keveseket érint (mondjuk a játékosok maximum 5%-át), akkor ismét elgondolkodunk a felállás-változtatások bekapcsolásának lehetőségén, s természetesen ezt jó előre kommunikáljuk.

A héten, amikor bejelentettük a változtatásokat, jellemzően négy féle panaszt kaptunk, s itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy kicsit reagáljak rájuk. A mostani változtatásoknak a célja az is volt, hogy lehetőleg minden féle játékos számára minimalizáljuk a kellemetlenségeket, s egy olyan megoldást hozzunk, ami szerintünk mindenkinek a legjobb.

  1.  Nem kaptam pontot a hétvégén, pedig összeállítottam a csapatot: Ez esetben mindenképpen az a hiba, hogy nem volt 11 kezdőjátékos a csapatban. Erre figyelni kell, ráadásul a megnyíló hétvégi cserélgetés során ez a probléma annyiban nehezedik, hogyha nincs teljes keret, akkor előfordulhat a cseréknél, hogy a csapat érvénytelen állapotba kerül. Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy mentés előtt minden esetben nézzétek meg, hogy meg van-e a 11 játékos.
  2. Eddig nem volt büntetés, ezért csak 11 játékosom volt a keretben, s ezt átalakítani nehéz lenne. Valóban így van, erre a hétre kapsz 10 tranzakciót, amiből össze lehet állítani a csapatot.
  3. Nem szeretném, ha megmondanátok, hogy hány cserém legyen! Ha úgy gondolod, vállalhatod önként is a büntetést, hogy ezáltal kicsit nagyobb mozgástered lehessen az anyagiak terén. Posztonként 15 büntetőpontért megspórolhatsz minimum 900.000 forintot (kapousnál egy kicsit többet!), s elképzelhető, hogy egy-két játékos minőségi cseréjével ezt kompenzálni tudod a pályán.
  4. Nem érzem igazságosnak, hogy én eddig beállítottam a teljes keretet, a többinek meg nem kellett: Ezt az álláspontot el tudom fogadni, de hozzátenném, hogy nem teljesen van igazad! Egyrészt rengetegen vannak, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetben, s őket nem szeretnénk büntetni. Azok, akik pedig szándékosan csinálták, az első 2 fordulóban - rövidtávon, s csak elméletben - nagy előnyhöz jutottak, hisz drágább játékosaik voltak a pályán, de ez az előny egyben hátrány is. A felhasználói statisztikákat nézve nem azok voltak feltétlenül a legjobbak, akik a lehető legdrágább játékosokat vették meg, több okból sem!

Mik is a 15 fős keret összeállításának az előnyei?

Először is ettől a hétvégétől kezdve kapsz egy nagyobb rugalmasságot. Ha a kezdőcsapatodban olyan szerepel, aki épp nem lépett pályára a hétvégén, lecserélheted egy olyanra, aki a cserepadodról több pontot kapott. Ennek persze a feltétele, hogy ne a legolcsóbb játékosok legyenek a padon, hanem olyan, aki pályára is lép. Ez most egy egy fordulós előny azzal szemben, aki a másik utat választotta, de ez akár több 10 pont előnyt is jelenthet.

A játékosok heti teljesítménye és ára között nincs összefüggés: Az, hogy megveszel egy csatárt 4 millióért, nem jelenti azt, hogy több pontot fog szerezni, mint egy másik fele ennyi pénzért. Elméletben az ár azt tükrözi, hogy mennyire sok pontot hoz a játékos, de amíg nem te vagy az adott csapat edzője, s nem tudod leordítani a fejét a kispadról, nem tudod rávenni, hogy fixen gólt lőjjön! Azt szeretnénk ezzel mondani, hogy nem garantálható, hogyha megveszed a 6 legdrágább játékost, akkor neked lesz a legtöbb pontod.

Mindennek ára van! Ha megveszel 6 nagyon drága játékost, már a maradék 5-re se marad igazán pénzed. Le kell menned az egy-másfél milliós szintre, ahol már nem biztos, hogy pályára lép a játékosod. Egy 90 percet játszó játékos 10-20 pontot szerez neked kiugró teljesítmény nélkül is (ezért a 15 büntetőpont a hiányában!), berakni kettő olyat a kezdőbe, aki nem biztos, hogy játszik, még annál is nagyobb kockázat, mint hogy megvenni 4 millióért Futács Márkót (akinek a dedikált mezét jövő héten sorsoljuk!), aki nem biztos, hogy hoz két játékos helyett 20-20 pontot!

A tranzakciók száma korlátozott: Hogy feltöltsd a kispadodat, minimum 6, de inkább mind a 10 tranzakciód el fog menni a következő héten, s rengeteg időt kell eltöltened olyan játékosok megkeresésével, akik a nagyon olcsó szinten fognak pontot szerezni a kényszerből eladott nagyon drága játékosaid helyett!

Azonban, ha ezzel már nem kell foglalkozni, lehetőséged van a kereted fejlesztésére az első 3 hétben szerzett tapasztalataid alapján (annak, akinek nem kellett a kispaddal is foglalkoznia, ez a rész teljesen új lesz), amihez a 10 tranzakció nagyon is jól jöhet! Megcsinálhatod például azt, hogy azokat a játékosokat, akiket drágán vettél, s most kevesebbet érnek, eladod, majd visszaveszed (két tranzakcióból), s ezáltal büdzsét szabadítasz fel, amiből egy nem stabilan játszó játékosodat kicseréled egy stabilan játszóra, vagy a stabilan játszót még jobbra. Ez szerintünk egy óriási előny, amit azért kapsz, mert becsülettel összeállítottad a csapatodat.

Pénz, pénz, pénz! A legjobbat a végére hagytuk! A játékban sikeres lehet akkor is, ha van egy kis kereskedelmi érzéked, s te vagy a magyar Pénzcsináló! Megveszed olcsón a játékosokat, padon jegeled őket, majd amikor felmegy az áruk, eladod őket. Ez persze tranzakciókba kerül, de ha rendesen összeállítottad korábban a csapatot, akkor most abból marad rendesen.

Megteheti ezt az a játékos is, aki csak 11 fős kerettel rendelkezett, s ezáltal drágább játékosokat vett, de azt megemlítenénk, hogy a játékos értéke nem mehet 4,5 millió forint fölé,  s 3 millió felett már csak nagyon ritkán fog növekedni (a visszaesés valószínűbb), azaz, ha megvetted a legdrágább játékosokat, lényegében kimaradsz abból a lehetőségből, hogy a kereted növelésével, játékosok kereskedelmével több pénzre tegyél szert, ezáltal pedig mondjuk a 14. fordulóban már elképzelhető, hogy nem 30, hanem mondjuk 35 millióból gazdálkodj! Megnéztük, s a 30 legnagyobb keretértékű játékos közül egy sincs, aki mindezt 11 játékossal érte el!

Zárásként pedig szeretnénk megköszönni annak a 10.000 embernek, aki regisztrált a játékba! Őszintén nem gondoltuk volna, hogy alig két hét alatt összejön ez a hatalmas szám, s hogy ezt méltóképp megháláljuk, ill a kezdei nehézségekért kárpótoljunk titeket, az első 10.000 felhasználó között november 15-én kisorsolunk egy Samsung Galaxy S4-es okostelefont a Magyar Telekom ajándékaként! Ezenkívül folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több értékes ajándékot kisorsolhassunk közöttetek, a DVTK szurkolók például dedikált Futács Márkó mezt, labdát, ajándéktárgyakat,  a kecskemétiek pedig dedikált Szavics mezt, páros bérleteket nyerhetnek, akár már ezen a héten!

Minden egyes ajándékról külön bejegyzést nem tudunk írni, de a Nyeremények oldalon, ill a játék Facebook oldalán ezeket folyamatosan követhetitek!


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS