Vasárnap bemutatkoznak az Európa Liga indulói is

2012. július. 28., 15:07   |    

Vasárnap bemutatkoznak az Európa Liga indulói is

Vasárnap három mérkőzést rendeznek az OTP Bank Liga 1. fordulójából, bemutatkoznak a csütörtökön még az Európa Ligában szereplő együttesek.

MTK BUDAPEST–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI
(Július 29., vasárnap, 15.30)

A veretes múltú kék-fehér gárda az elmúlt harminc évben harmadszor tér vissza a második vonalból az NB I-be. 1982-ben nagyon rosszul kezdett (3 vereség, 1 döntetlen az első négy fordulóban), 1995-ben ellenben hibátlanul: négy győzelemmel. Mind az előző idénybeli MK-menetelés, mind a kiesés ellenére is az Európa Liga-szereplés azt sejteti, hogy a mostani szezonban folytatja majd az utóbbi idők tendenciáját az MTK: az egyik újonc mindig a mezőny első felében végez.

Az MTK legutóbb a 2010–2011-es szezonban találkozott bajnoki mérkőzéseken a Kaposvárral, a Rákóczi mind a két találkozót megnyerte. Ugyanakkor a két csapat egymás elleni, az utóbbi fél évtizedet átfogó közös történetében ezek jelentették a kivételt, hét mérkőzésből ugyanis hatot nyert meg az MTK, s csak egyet a Rákóczi.

A Somogy megyei főváros együttese 2004-ben került vissza legutóbb az NB I-be, azóta a mostani a kilencedik idénye. Hetedszer kezdi a csapat az idényt Prukner László irányításával, 2010 és 2011 őszén Sisa Tibor dirigált. Az elmúlt nyolc szezonrajtot tekintve mindössze egyszer, 2010-ben nyert a csapat idegenben, 5-3-ra győzött a ZTE vendégeként. A legutóbbi négy évben javult a bemutatkozás mérlege, két győzelem, egy döntetlen és egy vereség. A sorozat 2008. július 25-én az MTK elleni 3-1-gyel indult, ha azóta alaposan meg is változott mindkét gárda kerete, egy 'poszton' azonos a mostani szereposztással: Prukner László volt a Kaposvár, Garami József pedig az MTK edzője.

Az MTK már hetekkel ezelőtt lejátszotta első tétmeccseit, a szlovák Senicával szemben alulmaradt az Európa Liga első selejtezőkörében. A kék-fehérek Zalaegerszegről megszerezték Hidvégi Sándort, Paksról visszatért Hrepka Ádám, míg Rácz Ferenc a Kozármislenyt, Batizi-Pócsi Balázs a Nyíregyházát hagyta ott az élvonalbeli szereplés kedvéért. A legérzékenyebb veszteség a Videotonba szerződő Szekeres Adrián távozása volt.

A Rákóczihoz visszatért a Ferencvárostól Oláh Lóránt, a szerb Bojan Vrucina és a szerb Dragan Zsmukics személyében két légiós is csatlakozott a kerethez. Az ausztriai Mattersburgból hazaigazoló Waltner Róbert ugyancsak a kaposváriakat választotta, Zámbó Bence pedig Győrből kölcsönben érkezett az együtteshez. A tavasszal gólerős játékot produkáló Miroszlav Grumics távozott, Pécsen folytatja pályafutását.


FGSZ SIÓFOK–BUDAPEST HONVÉD
(Július 29., vasárnap, 17.00)

Túlzás lenne azt állítani, hogy pozitív lenne a Siófok mérlege a Bp. Honvéd elleni hazai mérkőzéseket tekintve, a legutóbbi bő évtizedben. A Balaton partján hat mérkőzésből egyen döntetlent játszott, ötöt ellenben elveszített. A szezon elején egyébként még tart a magyar tenger hatása és varázsa: a júliusi, augusztusi első hazai mérkőzésen legkevesebb 4000-4500 néző látta a Siófokot, ez nagyjából a duplája az idény többi része átlagnézőszámának. A Siófok 2007 óta nem kapott ki az élvonalban az idény első hazai mérkőzésén.

A Bp. Honvéd ugyan tavaly vereséget szenvedett az első fordulóban Kispesten a Győrtől, de az első idegenbeli mérkőzésén 4-2-re megverte a Haladást. Legutóbb 2009. július 25-én győzött a bajnokság első fordulójában, akkor a Kaposvárt verte meg a Bozsik Stadionban 3-1-re.

Marco Rossi a Bp. Honvéd harmadik olasz edzője – közülük az első, Aldo Dolcetti rövid ideig Siófokon is dolgozott. (Mindössze három edző irányította a Honvédot és a Siófokot is eddig az élvonalban, Dolcettin kívül Tornyi Barnabás és Détári Lajos.) Dolcetti 53, Massimo Morales, a második olasz 33 mérkőzést töltött eddig az NB I-ben. Sorozatukat most Marco Rossi folytatja.

Három olyan – különleges egybeesés: egyaránt 1987-es születésű – játékos szerepel a Bp. Honvéd keretében, aki korábban játszott a Siófokban is élvonalbeli mérkőzéseket: Novák Alexis, Ivancsics Gellért és Délczeg Gergely.

A Honvédnál a légiósokban bíznak, ezt mutatja a brazil Renan, a francia Mamadou Diakité, a mali Drissa Diarra, a szerb Alekszandar Injatovics, a szenegáli Ibrahima Thiam-Iyane, a libériai Joel Toe és a szerb Borisz Zsivanovics szerződtetése, közülük néhányan már bizonyíthattak az Európa Liga selejtezőjének első két fordulójában. Siófokon az előttünk álló szezonban is fontos szerepet tölthetnek be a kölcsönjátékosok, az újpesti Egerszegi Tamás és a fehérvári Fejes András már az előző idényben is a Balaton partján szerepelt, és a vezetőknek sikerült meghosszabbítaniuk kölcsönszerződésüket. Windecker József és az U20-as vb-bronzérmes Kiss Máté Győrből, Fodor Marcell az Újpestből érkezett, végleg a klubhoz szerződött Gál András, Nagy Tamás, Szatmári Zoltán és Sipos Norbert. A korábbi kulcsemberek közül távozott az együttestől Haraszti Zsolt, Simon Attila és a kapus Ribánszki László.

VIDEOTON FC–LOMBARD PÁPA TERMÁL FC
(Július 29., vasárnap, 18.30)

Tíz bajnoki mérkőzést játszott eddig a Videoton (beleértve természetesen a Fehérvár néven játszott találkozókat is) a Pápa ellen az NB I-ben. A mérleg lenyűgöző: 10 meccsből 9 győzelem, 1 döntetlen. Hazai pályán 5 meccs, 5 győzelem. A két csapat legutóbbi székesfehérvári bajnoki találkozója 2-0-s Vidi-győzelmet hozott, mindkét gólt Nemanja Nikolics szerezte. Miután az volt a 2011–2012-es idény utolsó bajnokija a Sóstói Stadionban, a Videoton, a hazai bajnoki meccseket tekintve, ott folytatja a sort, ahol abbahagyta. A fehérváriak a Garancsi-érában eddig még gólt sem kaptak a Pápától a hazai mérkőzéseiken. Nemanja Nikolics a Videoton legutóbbi három, a Pápa elleni bajnoki találkozóján kivétel nélkül szerzett gólt – összesen négyet.

A Videoton legutóbb 2008-ben veszített az első fordulóban, idegenben, a Siófok ellen. Hazai pályán legutóbb 2006-ben veszített az első fordulóban, hat éve a ZTE győzte le a Sóstói Stadionban. A Pápa, még Véber György irányításával, 2011 nyarán idegenbeli győzelemmel kezdte a szezont, Goran Marics góljával 1-0-ra győzött Újpesten.

Az Európa Ligában már a 3. selejtezőkörben járó Videoton a zöld-foki-szigeteki Stopirával és az MTK-ból szerződtetett Szekeres Adriánnal erősítette meg védelmét, a kölcsönből hazatérő két támadóra, Haraszti Zsoltra és Lencse Lászlóra ebben az idényben számít a szakvezetést. Pápán sokat várnak a Máltáról igazolt lett Aleksandrs Cekulajevstől, aki 2011-es évadban 46 gólt szerzett saját hazájában, ezzel Európa legtermékenyebb góllövője volt. Simon Andrást Győrből kapta kölcsön a Lombard, Szabó Ottót szintén ez ETO-tól, Maróti Bélát a Ferencvárosból szerezte meg a klub. A nyáron Lovrencsics Gergő és Gyömbér Gábor személyében két fontos játékos hagyta el a gárdát.

 


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS