Vb-szereplők a magyar élvonalban

2014. június. 15., 14:16   |    

Vb-szereplők a magyar élvonalban

Holnap hajnalban, az argentinok ellen - várhatóan - bemutatkozik a világbajnokságon Muhamed Besić, a Ferencváros védője. A bosnyákok védője mindössze a harmadik labdarúgó a vb-k 84 éves történetében, aki a torna előtti félévben a mi bajnokságunkban szerepelt.

Az amerikai Christopher Sullivan az 1989-90-es idényben került a magyar élvonalba, 11 meccsen játszott az NB I-ben. Bekerült az amerikai válogatottba is, még a magyarok ellen is játszott felkészülési mérkőzésen. Az olaszországi világbajnokságon két találkozón lépett pályára (később, 1996 őszén még visszatért Győrbe, 5 mérkőzésre) - olvasható az inforadio.hu összeállításában.

A Fradi németországi születésű, bosnyák játékosának másik elődje a Kispest-Honvédban Emmy néven szerepelt Emeka Ezeugo volt, aki 1994 tavaszán négy mérkőzésen játszott az NB I-ben. Az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon 12 percet játszott a nigériai válogatottban, a bolgárok ellen.

Néhányan a magyar bajnokságból már korábban tovább léptek, s aztán egy másik ligából kerültek be hazájuk vébécsapatába.

A Bp. Honvédban hajdanán Benjamin néven feltűnt Benjamin Angoua 2006 és 2009 tele között játszott a mi bajnokságunkban. 2006 áprilisában debütált, 2009 novemberében búcsúzott. A dél-afrikai világbajnokság előtti félévet már a francia Valenciennes együttesében töltötte.

Sullivan elődje volt Győrben Vermes Péter, az útlevelében szereplő nevén Peter Joseph Vermes, akinek édesapja 1956-ban Magyarországról vándorolt ki az Újvilágba. Péter is megtanult (valamennyire) magyarul, noha a kilencvenes években adott interjújában a magyarul feltett kérdésre szívesebben válaszolt angolul. 1990-ben három mérkőzésen játszott a US Teamben, az olaszországi Mondialén. 1989 tavaszán szerepelt az ETO-ban, majd a holland Volendamhoz igazolt.

A dél-afrikai MacBeth Sibaya alig túl a húszon, az 1998-1999-es idényben a III. kerületi TVE együttesében nyolc mérkőzésen játszott az NB I-ben. Pályafutása során két világbajnokságra is benevezték, 2002-ben nem került pályára, ellenben 2010-ben, hazai földön, négy meccs is jutott neki. Pályafutása nagy részt egyébként a BL-ben is szerepelt Rubin Kazanyban töltötte, senki sem játszott nála több mérkőzésen e klub színeiben az orosz élvonalban.

Az 1930-as világbajnokságon szerepelt román válogatottban pályára lépett Wetzer Rudolf előtte az Újpest FC, majd a Pécs-Baranya futballistája volt, fél évvel a torna előtt (aligha a vb miatt) visszaigazolt Bukarestbe. 1934-ben kerettag volt, 1938-ban gólt is szerzett a román válogatottban az erdélyi származású, korábban a Hungária tagjaként a magyar válogatottba is bekerült Barátky Gyula. Az 1934-es Mondialéra román színekben benevezett Schwartz Sándor a szegedi Bástya játékosa volt az itthoni profi bajnokságban.

Természetesen a negyvenes évek elejétől több kiváló, az előző évtized világbajnokságain is szerepelt, vagy valamelyik tornára benevezett korábbi román válogatott is bemutatkozott a magyar bajnokságban. Közülük is kiemelkedett a három vb-n járt (1930, 1934, 1938) Kovács I Miklós, valamint Bodola Gyula és Dobay István. Kerettag volt 1934-ben Juhász Gusztáv is. Közülük Bodola "Dudus" és Kovács magyar válogatottak is lettek.

Az első nemzetközi sztár, aki sikeres világbajnoki szereplése után került a magyar bajnokságba, a cseh Antonín Puč volt. A visszacsatolt Délvidék csapatai 1941 nyarán az úgynevezett Hazatérés bajnokságában szerepeltek, ennek eredménye alapján sorolta be őket a következő idényre az MLSZ a már meglévő bajnoki piramisba. A vb-ezüstérmes, 1934-ben az olaszok elleni fináléban gólt is lőtt csatár az Apatini SE csapatában játszott néhány mérkőzésen.

A rendszerváltozás után, amikor megindult a légiós invázió Magyarországra is, több - valljuk be, fénykorán már túljutott - egykori vb-szereplő is megfordult a magyar NB I-ben. Ilyen volt a Dinamo Kijevtől érkezett 1986-os vb-szereplő, a kárpátaljai Rácz László, aki a Ferencvárost erősítette. A Videotonban (a Fehérvárban) játszott Muzsnay Zsolt, aki a román keret tagja volt 1990-ben, Közvetlenül a torna után került először a magyar klubhoz. Nagy sztár volt a román futballban Selymes Tibor, aki a minden idők legerősebbnek tartott román válogatottjában is alapember volt, részt vett az 1994- es és az 1998-as vb-n, illetve közben az Európa-bajnokságon. A magyar élvonalban a Haladást és a DVSC-t erősítette.

Az 1994-ben vb-ezüstérmet nyert Giuseppe Signori a 2005-2006-os szezonban tíz bajnokit játszott a Sopronban. A prágai Pučon kívül neki volt a legsikeresebb világbajnoki múltja, az amerikai World Cupon hat mérkőzésen is pályára lépett - pechjére a hetedik volt a döntő.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS