Nyolc csapattal ért véget, tizenkettővel kezdődik a Simple Női Liga

2022. június. 09., 21:23   |    

Nyolc csapattal ért véget, tizenkettővel kezdődik a Simple Női Liga

Június elsején, szerdán befejeződtek a Simple Női Liga küzdelmei: a bronzcsata második mérkőzésén az MTK másodjára is legyőzte a Haladást, így a dobogó legalsó fokán végzett. A bajnoki cím sorsa már korábban, május 31-én eldőlt, a döntőben a Ferencváros szintén kétszer nyert az ETO FC Győr ellenében, és ezzel zsinórban második, összességében ötödik bajnoki címét szerezte meg.

Az idény befejeztével dr. Török Gábor, az MLSZ Női Bizottságának elnöke értékelte a szezont, valamint megosztotta gondolatait a következő évet illetően:

– Lassan egy évtizede tart már az a fejlesztési program, amelyet a 2010-es évek elején elkezdtünk a magyar női labdarúgásban, és nagyjából mostanra érkezett el az az idő, hogy minőségi változásokról beszélhetünk. Véleményem szerint látványosabb, izgalmasabb és színvonalasabb lett a női futball. Az is örömteli előrelépés, hogy nem ugyanaz a két csapat játszotta idén is a bajnoki döntőt, mint tavaly. Úgy gondolom, hogy a vízválasztó a létszámemelés lesz. Az új csapatok és ezáltal az új területek csatlakozásától a női labdarúgás népszerűbbé válását reméljük. Azonban még mindig kérdéses, hogy van-e 12 olyan csapat, amely megállja a helyet az élvonalban, illetve, hogy ez nem fog-e ártani az NB II-nek. Mindenesetre kíváncsian és izgatottan várom a következő szezont.

A teljes MLSZ TV-interjú: 

A Simple Női Liga NB I 2021/2022-es kiírása az augusztus 13-i hétvégével kezdődött, az Astra-Activtek HFC-Üllő, a DVTK, az ETO FC Győr, a Ferencvárosi TC, a Haladás Viktória, az MTK Budapest, a Puskás Akadémia FC, valamint a Soroksár SC részvételével.

Bár a későbbi döntősök, a Fradi és a Győr, vereséggel kezdték a szezont, gyorsan felvették a fonalat, és ezt követően mindvégig a tabella első felében találkozhattunk a nevükkel. A fővárosiak a kezdeti botladozások után pedig a hetedik fordulóban átvették a vezetést, és azt egészen az alapszakasz végéig ki sem engedték a kezükből, a bajnoki döntőre pedig már tetemes, 14 pontos előny birtokában készülhettek.

Kettejükön kívül jó idényt futott az MTK Budapest, amely a bajnokság elején pár játéknapig első is volt, és az alapszakaszt végül a harmadik helyen zárta. Az utolsó forduló ráadásul rendkívül izgalmasra sikeredett, mivel a kék-fehérek a győriekkel találkoztak, és egy esetleges győzelem esetén a döntőben való szereplés jogát is kiharcolhatták volna. Az ETO azonban nem engedte ki a kezéből a kezdeményezést, és egy 1-0-s győzelemmel megszerezte a második helyet.

A döntőben tehát a Ferencváros a Győrrel, míg a bronzéremért az MTK és a Haladás csapott össze. A mindkét esetben valamelyik fél két győzelméig tartó párharcban a két fővárosi csapat volt a pályaválasztó, hazai környezetben a Fradi 4-1-es, az MTK 1-0-s győzelmet aratott. A visszavágón természetesen egyenlíteni szerettek volna a győriek és a szombathelyiek, de az FTC és az MTK kettőből kétszer nyert, (0-1, ill. 0-3), és elhódította az arany-, illetve a bronzérmet. A zöld-fehérek sikere azt is jelenti, hogy ők képviselhetik a magyar női labdarúgást a Bajnokok Ligája selejtezőjében. 

Az ETO-nak azonban nincs miért szégyenkeznie, hiszen a bajnoki ezüst mellett egy aranyat is begyűjtött a szezon során: a Simple Női Kupa döntőjében 1-0-ra győzött a Haladás Viktória ellen, így elhódította a trófeát. Némi vigaszt jelenthet még emellett az is, hogy a sorozat elődöntőjében a Fradit búcsúztatta a csapat (2-1).

A Simple Női Liga következő kiírása a jelenlegi nyolc helyett már tizenkét csapatos lesz, feljutóként csatlakozik a mezőnyhöz a St. Mihály FC és az Újpest FC (az NB II Keleti csoportjának két első helyezettje), valamint a MOL Fehérvár FC és a Szekszárd UFC (az NB II Nyugati csoportjának két első helyezettje). A Soroksár SC és az Astra HFC is megőrizte NB I-es tagságát, miután az osztályozókon felülmúlták a Kelen SC-t és a DVSC-DEAC-ot. 

A június 5-én, vasárnap megrendezett RangAdó-díjátadón a Simple Női Liga NB I legjobb játékosainak járó díjak is kiosztásra kerültek: az év felfedezettje az ETO FC 18 éves játékosa, Vida Boglárka lett, aki a bajnokságban kilenc, a kupában pedig egy góllal segítette csapatát. Az idény gólkirályának és egyben a legjobb játékosnak járó díjat Vágó Fanni, a Ferencváros játékos-edzője kapta, aki 19 góllal zárta a bajnoki szezont. A díjakat mindkét esetben Margret Kratz, a női A-válogatott szövetségi kapitánya adta át.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS