Menekülő csapatok találkoznak Debrecenben

2022. február. 25., 11:31   |    

Menekülő csapatok találkoznak Debrecenben

A második kör utolsó fordulóját, a 22. fordulót rendezik péntektől vasárnapig az OTP Bank Ligában. Vasárnap a sereghajtó MTK a DVSC otthonába látogat, az Újpest a Mezőkövesddel játszik.

ÚJPEST FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC
(Vasárnap, Szusza Ferenc Stadion, 14.30)

Az Újpest legutóbb nyert, mégpedig a MOL Fehérvár vendégeként, azt megelőzően otthon döntetlent játszott a Kisvárdával. A szabolcsi csapat ellen a MOL Magyar Kupában viszont győzött, ugyancsak pályaválasztóként, mindez azt jelenti, hogy két győzelem és egy döntetlen a mérlege a legutóbbi három tétmérkőzésén. A Mezőkövesd kétségtelenül rosszul szerepel az elmúlt időszakban, de figyelemre méltó, hogy a legutóbbi idegenbeli bajnoki mérkőzésén 4-1-re győzött Debrecenben.

DEBRECENI VASUTAS SC–MTK BUDAPEST
(Vasárnap, Nagyerdei Aréna, 17.00)

A DVSC a legutóbbi hazai bajnoki mérkőzésén nagyon rosszul játszott, 4-1-es vereséget szenvedett. Ugyanakkor az az egyetlen veresége eddig a tavaszi idényben, s pályaválasztóként az előtt négy bajnoki mérkőzésen is veretlen maradt. Az MTK annak ellenére visszacsúszott az utolsó helyre, hogy bravúros döntetlent ért el a Ferencvárossal szemben, a legutóbbi két fordulóban összesen négy pontot gyűjtött. Tavasszal csupán a ZTE-től kapott ki eddig, a Hungária körúton. Idegenben legutóbb legyőzte a Puskás Akadémiát, ez volt augusztus vége óta az első győzelme vendégként az OTP Bank Ligában.

A sereghajtó MTK az idény eleje óta hadilábon áll a góllövéssel, eddigi 21 mérkőzésén mindössze 16 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, miközben a kapott góljai száma egyáltalán nem kevés: 35. A kék-fehérek 21 mérkőzésen csak négyszer szereztek egynél több gólt, kettőnél többet pedig egyszer sem. A DVSC a szerzett góljainak számára nem panaszkodhat, eddigi 35 gólt lőtt, miközben 34-et kapott. Érdekesség, hogy a helyzetek minőségét jelző várható gólok mutatóban (xG) a DVSC az MTK után a második leggyengébb, eddigi lehetőségei alapján csak 25 szerzett gólnál kellene tartania (az MTK-nak 19,45-nél). A várható kapott gólokban a Loki az utolsó, az ellenfelek helyzetei alapján 41,85 kapott gólnál kellene járnia. Ezek alapján a debrecenieknek még csak 20 ponttal kellene rendelkezniük (xP) a jelenlegi 25 helyett, de az MTK-nál is alacsonyabb a várható pontok száma (17,7), mint az aktuális pontszám (20).

A Loki szerezte a legtöbb gólt távoli lövésből a teljes mezőnyben (8), és rögzített szituációkból elért találatokban is jól áll, eddigi 8 ilyen gólja a harmadik legtöbb az NB I-es mezőnyben. 

Egyik csapat sem játszik domináns focit, az MTK Budapest átlagos labdabirtoklási aránya 48,3%-os volt az eddigi mérkőzésein. A DVSC ennél is kevesebbet birtokolja a labdát a mérkőzésein: 45,1%-ban, ami a legalacsonyabb mutató a teljes mezőnyben.

A támadást segítő passzokat tekintve a debreceniek szinte minden mutatóban sereghajtók a mezőnyben, a meccsenkénti összes passz számában (313,9) csak a Paksot előzik meg, míg MTK a középmezőnyben foglal helyet (374/meccs).

Az MTK kevésbé bízik a szélekről érkező beadásokban (meccsenként 9,92-t mutatott be eddig ebből, ami a legkevesebb a mezőnyben), a Loki 90 percre vetített átlaga 12,69-es. A 16-oson belüli labdaérintésekben sem igazán erős a DVSC (13,18/meccsel utolsó a mezőnyben), de az MTK sem sokkal jobb ebben a mutatóban (13,66/meccs).

A szabad labdák megszerzésében viszont kiemelkedik a DVSC, meccsenkénti 49,35-ös átlaga a legjobb az NB I-ben, az MTK 43,46-tal a harmadik. A blokkolt lövések statisztikáját is a debreceniek vezetik, mérkőzésenként 3,77 blokkal.

A DVSC végezte el a harmadik legtöbb szögletet az első 21 fordulóban (117-et), míg az MTK a legkevesebbet (76-ot).

Érdekesség, hogy a Loki eddigi 10 hazai mérkőzése egyikén sem vezetett a szünetben, de hármat végül sikerült megnyernie. Az MTK az idegenbeli tabellán is sereghajtó, eddigi tíz mérkőzésén 9 pontot szerzett.

Tabella


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS