Világsztárokkal érkeznek márciusban a horvátok

2016. január. 13., 16:45   |    

Világsztárokkal érkeznek márciusban a horvátok

A magyar válogatott következő ellenfelét játékosállománya alapján nyugodtan sorolhatjuk az európai topcsapatok közé.

Hivatalossá vált, hogy az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott március 26-án játssza idei első nemzetközi felkészülési mérkőzését, méghozzá a budapesti Groupama Arénában, a szintén Eb-résztvevő horvát csapat ellen.

Az Ante Čačić szövetségi kapitány vezette horvátok jelenleg a 18. helyen állnak a világranglistán, két hellyel megelőzve a magyar válogatottat. Az Európa-bajnoksági selejtezőkön a H csoport második helyét szerezték meg az olaszok mögött, de megelőzve a norvég, a bolgár, az azeri és a máltai együttest, egyetlen vereségüket Norvégiában szenvedték el. A kontinensviadalon a spanyol, a cseh és a török válogatottal játszanak a csoportkörben.

Bernd Storck szövetségi kapitány korábban kijelentette, hogy szeretné, ha az Európa-bajnoki felkészülés alatt a lehető legerősebb ellenfelekkel mérkőzhetne meg a csapata. A horvátok esetében teljesül a kívánsága, hiszen márciusi ellenfelünket bármiféle túlzás nélkül a kontinens legjobb válogatottjai közé sorolhatjuk. A horvát válogatott játékerejét jelzi, hogy legismertebb játékosai európai topklubokban szerepelnek, Ivan Rakitić a Barcelona, Luka Modrić és Mateo Kovačić a Real Madrid, Dejan Lovren a Liverpool, Ivan Perišić és Marcelo Brozović az Inter, Mario Mandžukić a Juventus labdarúgója. A jelenlegi csapatkapitány, Darijo Srna (Sahtar Donyeck) a horvát labdarúgás legtöbbszörös válogatott játékosa, eddig 127-szer szerepelt címeres mezben.

A magyar és a horvát válogatott közös története a II. világháború alatt, a negyvenes években kezdődött, két év alatt három alkalommal is megmérkőzött egymással a két csapat. Az első meccsen Dudás János hajrágóljával 1:0-ra nyertünk (azóta is ez az egyetlen győzelmünk déli-nyugati szomszédunk ellen), majd két 1:1-es döntetlen következett.

Ezt követően öt évtizeden keresztül nem létezett önálló horvát válogatott, csak Jugoszlávia felbomlása után folytatódott a magyar-horvát meccsek sora. 1994-ben Keresztúri András duplájával 2-2-es döntetlent játszottunk Győrben barátságos mérkőzésen, két évvel később Eszéken 4-1-re nyertek a hazaiak. Hat év szünet után, 2002 májusában, Pécsett 2-0-ás horvát siker született, ezen a találkozón Király Gábor és Gera Zoltán is pályára lépett a jelenleg keretből. 2004 szeptemberében került sor a két válogatott első egymás elleni tétmérkőzésére, melynek Király és Gera mellett Juhász Roland is résztvevője volt Bernd Storck mostani válogatottjából. Ebből a párharcból sem mi jöttünk ki jól, Zágrábban 3-0-ra nyert ellenfelünk Lothar Matthäus együttese ellen, úgy, hogy Huszti Szabolcs kiállítása miatt a 10. perctől emberhátrányban játszottunk. A visszavágón összejött ugyan a pontszerzés, 2005 októberében 0-0-ra végeztünk hazai pályán, de míg a horvátok kijutottak a vébére, mi lemaradtunk a tornáról.

Eddigi utolsó egymás elleni mérkőzésünket 2008-ban játszottuk le, Niko Kovac mindkét csapat kapuját bevette egyszer, így alakult ki az 1-1-es végeredmény. Az örökmérleg tehát a horvátoknak kedvez, 9 mérkőzésből 1 magyar győzelem, 5 döntetlen és 3 vereség, magyar szempontból 7-14-es gólkülönbség.

A két válogatott egymás elleni mérkőzései:

1. 1940. május 2., Magyarország-Horvátország 1:0
2. 1940. december 8., Horvátország-Magyarország 1:1
3. 1942. június 14., Magyarország-Horvátország 1:1
4. 1994. május 18., Magyarország-Horvátország 2-2
5. 1996. április 10., Horvátország-Magyarország 4-1
6. 2002. május 8., Magyarország-Horvátország 0-2
7. 2004. szeptember 4., Horvátország-Magyarország 3-0 vb 2006 – selejtező
8. 2005. október 12., Magyarország-Horvátország 0-0 vb 2006 – selejtező
9. 2008. május 31., Magyarország-Horvátország 1-1

A horvát válogatott legismertebb sztárjai:

Ivan Rakitic

Bár szülei horvátok, Ivan Rakitic már Svájcban született, soha nem is élt Horvátországban. A svájci utánpótlásban pallérozódott, és egészen 19 éves koráig a svájci korosztályos válogatottakban szerepelt, 2009-ben azonban úgy döntött, hű marad származásához, és a horvát színeket szeretné képviselni. Bár még csak 27 éves, 75-szörös horvát válogatott (10 gólt szerzett a nemzeti csapatban), részt vett a 2008-as és a 2012-es Eb-n és a 2010-es világbajnokságon is. Felnőtt pályafutását az FC Baselben kezdte, majd a Schalkébe igazolt, innen szerződött a Sevillába. 2014 óta a Barcelona játékosa. A Basellel Svájci Kupa-győztes, a Sevillával Európa Liga-győztes, a Barcával pedig mindent megnyert, amit lehetett, spanyol bajnokságot, spanyol kupát, Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát, klubvilágbajnokságot.

rakitic|

Luka Modric

A zadari születésű középpályás a Dinamo Zagrebban kezdte felnőtt karrierjét, majd 23 évesen igazolt Angliába, a Tottenhamhez. Négy évet töltött a Premiershipben, ahonnan 2012-ben jelenlegi klubjához, a Real Madridhoz vezetett az útja. A horvát válogatottban 2006-ban mutatkozott be, azóta 87 mérkőzésen 10 gólt szerzett az együttesben. 2006-ban és 2010-ben világbajnokságon, 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnokságon szerepelt a horvát csapattal. Háromszoros horvát bajnok, kétszeres horvát kupagyőztes, de igazán fontos trófeáit Madridban gyűjtötte be: 2014-ben BL-győztes lett, ezen kívül európai Szuperkupát, klubvilágbajnokságot, Spanyol Kupát, Spanyol Szuperkupát is nyert. A spanyol bajnoki cím ugyanakkor még hiányzik a gyűjteményéből.

modric|

Mario Mandzukic:

A 29 éves csatár az egykori Jugoszláviában, Slavonski Brod városában született, de futballozni Németországban, a TSF Ditzingennél kezdett el 1992-ben. Innen négy év után visszatért szülővárosába, első profiszerződését a város csapatától, a Marsoniától kapta. A rendkívül gólerős játékosra hamar felfigyelt rá az NK Zagreb, majd a Dinamo Zagreb érintésével 2010-ben, 24 évesen került vissza Németországba, ahol a Wolfsburg, majd 2012-től a Bayern München is sokat profitált gólérzékenységéből. 2014-ben az Atletico Madrid vitte el, majd tavaly a Juventus csapott le rá. Háromszoros horvát bajnok a Dinamóval (ebből az első kettőt Modriccsal együtt nyerte el, a harmadiknál a középpályás már nem volt a zágrábiak játékosal), kétszeres horvát kupagyőztes, a Bayernnel kétszeres német bajnok, kétszeres német kupagyőztes, Bajnokok Ligája-győztes, európai Szuperkupa-győztes és megnyerte a klubvilágbajnokságot is. Madridban spanyol, Torinóban olasz Szuperkupát nyert. A horvát válogatottban 2007-ben mutatkozott be, azóta 63 mérkőzésen 20 gólt szerzett az együttesben.

mandzukic|

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS