NB I: Az érkezők mellett fiatalokkal is erősödtek a keretek

2021. július. 28., 13:17   |    

NB I: Az érkezők mellett fiatalokkal is erősödtek a keretek

Pénteken rajtol az OTP Bank Liga 2021–2022-es idénye. A kezdés előtt összefoglaljuk, mi történt a csapatokkal az elmúlt időszakban, hogyan állnak eddig a keretek. Első összeállításunkban az előző idény első hat helyezettjével foglalkozunk.

FERENCVÁROS (Az 1. fordulóban: július 31-én, szombaton, 17.45-től, Ferencváros–Kisvárda)

A bajnokcsapat vezetőedzőt váltott az idényzárás után, Szergej Rebrovot az osztrák Peter Stöger követte. A játékoskeretből távozott Lovrencsics Gergő, valamint Marcel Heister, Isael és Michael Skvarka – azokat említve, akik az előző idényben játszottak bajnoki mérkőzést. Erősítésként érkezett Ryan Mmaee (a korábban már az Üllői útra szerződött Sami Mmaee testvére), aki a ciprusi AEL Limasszolban töltötte az előző idényt. Július közepén csatlakozott a kerethez a norvég válogatott Kristoffer Zachariassen (Rosenborg BK) és a bosnyák Stjepan Loncar a HNK Rijekától. A Fradiban kezdi az idényt a Horvát Kupa-győztes, 24 éves Marijan Cabraja is.

Szűcs Adrián felkerült az utánpótlásból, a fiatalok közül Csontos Dominik játszott Vilniusban is a BL-selejtezőben, míg Szánthó Regő – aki visszatért a zalaegerszegi kölcsönből – kispados volt.

Az utánpótlásválogatott Szánthó Regő is visszatért a Fradiba.

PUSKÁS AKADÉMIA (Az 1. fordulóban: augusztus 1-én, vasárnap, 20 órától, Újpest FC–Puskás Akadémia)

Távozott Kamen Hadzsiev a bolgár Beroéhoz, Thomas Meissner (a német Hansa Rostockhoz), a koszovói Liridon Latifi az albán KF Vllazniához, a horvát Antonio Mance az NK Osijekhez. Fülöp Lóránd pedig a román Voluntarihoz. A horvát Josip Knezevicnek egyelőre nincs klubja. Helyükre érkezett a cseh Libor Kozák, aki korábban a Laziót is megjárta, valamint a horvát Jakov Puljic a lengyel Jagiellonia Bialystoktól és a cseh-olasz Patrizio Stronati a Baník Ostravától. Zalaegerszegről visszatért az ukrán Artyom Favorov. Gera Dániel a Ferencvárostól került kölcsönbe Felcsútra.

Az első csapat keretéből heten (Auerbach Martin, Corbu Marius, Kiss Ágoston, Kiss Tamás, Komáromi György, Ominger Gergő és Sipos Gábor) is a kétezres években születtek. A kapus Kiss Ágoston kivételével mindenkinek van már mérkőzése az OTP Bank Ligában.

MOL FEHÉRVÁR FC (Az 1. fordulóban: augusztus 1-én, vasárnap, 17.45-től, Zalaegerszegi TE FC–MOL Fehérvár FC)

Az Ararat Jereván elleni kupakiesés után távozott posztjáról Kovács Zoltán sportigazgató, utóda Sallói István lett. Az előző idény játékoskeretéből Bolla Bendegúz az egyetlen fontos távozó, az Eb-kerettag védő a Wolverhampton Wanderershez igazolt, de a következő idényt Svájcban, a Grasshoppers-Clubban tölti majd. A Ferencváros bajnokcsapatától érkezett a német Marcel Heister, a dán FC Köbenhavntól az előző szezonra a ciprusi Omonia Nicosiának kölcsönadott, cseh Michael Lüftner, valamint a Bp. Honvédtól az utánpótlás-válogatott Szendrei Norbert. Kölcsönből visszatért Gundel-Takács Bence (ETO FC Győr), a bosnyák Armin Hodzic (Kasimpasa), Tamás Olivér (Paksi FC) és Zsóri Dániel (Budafoki MTE) is.

Dala Martin és Tóth Tamás felkerült az utánpótlásból. Az első keret a kétezres években született játékosai: Halmai Dávid, Nyári Patrik és a Honvédtól igazolt utánpótlás-válogatott, Szendrei Norbert.

Nyári Patrik is fontos szerepet kapott a korosztályos válogatottban.

PAKSI FC (Az 1. fordulóban: július 30-án, pénteken, 18.15-től, Paks–Mezőkövesd)

A zöld-fehéreknél az előző bajnoki idényben szerepeltek közül Holczer Ádám Tiszakécskére, Szakály Dénes Siófokra, Vági András Mezőkövesdre távozott. A klub továbbra is magyar játékosokat szerződtet: érkezett Kinyik Ákos (Debreceni VSC), Kesztyűs Barna (Bp. Honvéd), Nagy Gergely (Larisza), Pethő Bence (Budaörs) és Simon Barnabás (Haladás).

A fiatalok közül szerződést kapott az első keretnél Görög Gergő, Gyurkits Gergő, Kovács Flórián, Kovács László, Pesti Zoltán és Zoltán Rafael. A kétezres években született az első keret korábbi tagjai közül Debreceni Ákos, Szabó Bálint, Szendrei Ákos, Tamás Olivér és Vas Gábor.

KISVÁRDA FC (Az 1. fordulóban: július 31-én, szombaton, 17.45-től, Ferencváros–Kisvárda)

A szabolcsi együttes vezetőedzőt váltott története legsikeresebb idénye után, Supka Attila helyére a portugál Joao Janeiro került. Mint Révész Attila sportigazgató az új tréner bemutatásán kiemelte, a korábban Magyarországon a Szegednél dolgozó tréner munkáját a klub akadémiájának szakmai igazgatója, Szentes Lázár fogja felügyelni. Joao Janeiro már nem számíthat a távozottakra, már nem a Kisvárda játékosa a román Cornel Ene (Gyirmót FC), Horváth Zoltán (Diósgyőri VTK), Kovácsréti Márk (MTK), és a brazil Fernando Viana (Újpest FC), valamint a Mihai Minca és a brazil Sassá sem. Érkezett az albán Jasir Asani FK Partizanitól, a bosnyák Jasmin Mesanovic az FK Sarajevótól, valamint Nagy Krisztián (FC Ajka) és Németh Márk (Újpest FC). Ötvös Bence (Nyíregyháza Spartacus) a kölcsönjáték után végleg a klubnál marad.

Czérna Erik felkerült az utánpótláskeretből. Az első keret játékosai közül Abov Avetiszjan, Himics László, az Újpestről érkezett Németh Márk, Artyom Odincov és Szőr Levente is még 21 év alatti.

ÚJPEST FC (Az 1. fordulóban: augusztus 1-én, vasárnap, 20 órától, Újpest FC–Puskás Akadémia)

A lila-fehérektől távozott az Európa-bajnokságon is szerepelt, észak-macedón Kire Risztevszki (AEL Limassol), valamint Bacsa Patrik (ETO FC Győr), Jovan Baosics (FK Buducsnoszt), Németh Márk (Kisvárda), valamint a horvát Antonio Perosevic és a belga Yassine El Ghanassy (belga). Az újak közül már a nemzetközi kupamérkőzésen bemutatkozott a Kisvárdáról érkezett Fernando Viana és az antwerpeni U21-es csapatból megszerzett, mali nemzetiségű Abdoulaye Diaby. Új játékos az észak-macedón Sztefan Jevtoszki (Rabotnicski Szkopje).

Az utánpótlás tagjai közül Fehér Csanád és Kovács Dominik profi szerződést kapott. Rajtuk kívül az első csapat bő keretéből Büki Dániel, Csongvai Áron, Abdoulaye Diaby, Eckl Patrik, Hajdi Péter, Laczik Levente, Mucsányi Márk, Nagy Zsolt, Szűcs Áron és Varga György is a kétezres években született, e tizenkét játékosból csak Kovács Dominik és az új szerzemény, Diaby nem játszott még az OTP Bank Ligában.

Fiatalokkal a csapatban készülnek az újoncok az NB I-re

Fiatalokkal a csapatban készülnek az újoncok az NB I-re

Pénteken rajtol az OTP Bank Liga 2021–2022-es idénye. Második összeállításunkban az előző idény 7–10. helyezettjével és a két újonccal foglalkozunk - megnéztük, eddig hogyan alakulnak az NB I-es keretek.

Tovább


Bemutatkozik a VAR az OTP Bank Ligában

Az NB I 2021-2022-es szezonjától Magyarországon is működik a VAR-rendszer. A MLSZ közel két évvel ezelőtt, 2019 augusztusában kezdte el a VAR-projekt megvalósítását. Az elmúlt időszakban az NB I-ben szereplő csapatok stadionjait technikailag alkalmassá tették a VAR fogadására, és a bajnoki rajtra a VAR-rendszer használatára kiválasztott játékvezetők felkészítése is befejeződött.

A VAR-buszokban hárman ülnek majd, a videóbíró, a videóbíró-asszisztens, valamint a visszajátszás-kezelő operátor. Videóbírónak összesen 16, videóbíró-asszisztensnek 15 főt képeztek ki, míg a visszajátszásokért felelő operátorokból 14-en állnak rendelkezésre júliustól. A VAR-rendszer bevezetésével párhuzamosan az alapvonali játékvezetők alkalmazása megszűnik az NB I-ben.

A VAR július végétől négy típusú, a mérkőzést befolyásoló döntés meghozatalában segíti a játékvezetőket az OTP Bank Ligában: gólok, büntetők, közvetlen piros lapok, hibás azonosítás esetén. A lesek esetében, vagy amikor kérdéses, hogy egy szabálytalanság a büntetőterületen belül vagy kívül történt, közvetlenül a VAR tesz javasaltot a játékvezetőnek, ilyen esetekben nem lesz szükség a játékvezető újabb felülvizsgálatára. Az OTP Bank Liga-mérkőzésekre kilátogató szurkolók a következő időszakban a következő videóval találkoznak majd a stadionokban:

A VAR bevezetésétől azt várjuk, hogy igazságosabb ítéletek születnek, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy a rendszer bevezetésével egy csapásra eltűnnek az érzelmeket, vitákat kiváltó ítéletek.

Edzőtáborban készültek az országos játékvezetők a bajnoki rajtra

Edzőtáborban készültek az országos játékvezetők a bajnoki rajtra

A hétvégén rajtoló NB I, NB II és NB III előtt a FIFA által előírt követelményeket teljesítették a játékvezetők. Az első osztályú mérkőzések már videóbírók segítségével indulnak.

Tovább


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Pontot vesztett a Vasas, lőtávolban az ETO
Bajnokságok / Kupák
Bebiztosíthatja a feljutását a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi és debreceni győzelem a szombati játéknapon

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS