A nyolcvanéves Benkő Lászlót köszöntötte az MLSZ

2013. május. 27., 15:37   |    

A nyolcvanéves Benkő Lászlót köszöntötte az MLSZ

A hétvégén ünnepelte 80. születésnapját Benkő László, aki 1994 és 1996 között a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke volt. Az MLSZ hétfőn köszöntötte a sportvezetőt.

Hétfőn délelőtt a Magyar Labdarúgó Szövetség székházában köszöntötték a 80 éves Benkő Lászlót, az MLSZ korábbi elnökét. A szövetség nevében Vági Márton főtitkár és Berzi Sándor alelnök méltatta a korábbi sportvezetőt, aki a kilencvenes években sokak tiszteletét kivívta vezetői kvalitásaival, és azóta is, egészen a mai napig igyekszik segíteni a Magyar Labdarúgó Szövetség munkáját.

A Hódmezővásárhelyen 1933. május 25-én született sportvezető az ötvenes évek elején szülővárosa csapatában futballozott, majd felkerült az akkor az Aranycsapat gerincét adó Bp. Honvéd együtteséhez, ahol Puskás Ferenccel, Bozsik Józseffel is nagyon jó barátságba került. Csak rövid ideig edzhetett azonban a piros-fehérekkel, mert egy súlyos térdsérülés lezárta ígéretesen indult karrierjét.

A hetvenes évek elején sportvezetőként tért vissza a futballhoz, előbb 1970-től közel másfél évtizeden át a solymári PEMÜ kézilabda-szakosztályát vezette, majd 1985-ben Komora Imre az akkor kiemelkedően az ország legjobbjának számító katonacsapat élére hívta. Ő lett a labdarúgó-szakosztály vezetője. Ezt a tisztséget töltötte be 1994-ig, a klubtörténet egyik legsikeresebb időszaka fűződik az irányításához. Ugyanakkor nagyon nehéz dolga volt, hiszen a rendszerváltozás körüli években hirtelen elfogyott a pénz Kispesten, súlyos anyagi gondok támadtak. Benkő László az egyik kezdeményezője volt annak, hogy a Kispest-Honvéd önállósodott, s levált a Honvédelmi Minisztériumról.

Az időközben a hazai futballélet legtekintélyesebb vezetői közé emelkedett Benkő László 1994-ben megpályázta az MLSZ elnöki posztját, az amatőr klubok támogatásával aztán el is nyerte a posztot. Újat hozott modern, a racionalitásra törekvő szemléletével, még az sem vetette vissza, hogy néhány elképzelése sokak érdekét sértette. Az ő érájában csökkent például az elnökség létszáma 47-ről 15 főnyire. Nem segítette munkálkodását, hogy az akkori politikai elittel nézeteltérése támadt. Ugyanakkor ebben a két évben fejlődésnek indult a hazai futball, az olimpiai válogatott például, 24 éves várakozás után, ismét kijutott az ötkarikás tornára. Igaz, az atlantai játékok idején már nem Benkő László volt az MLSZ elnöke, maga kezdeményezte a leváltását. Nem sokkal később a Kispest-Honvéd elnöke lett, 1996-tól 1999-ig látta el ezt a tisztséget.

A Caola sikeres vezérét megbecsülik szűkebb pátriájában, Hódmezővásárhelyen is, a 75. születésnapja környékén a város díszpolgárává választották, így többek mellett Kossuth Lajossal, Wekerle Sándorral, gróf Bethlen Istvánnal, Habsburg Ottóval és Bessenyei Ferenccel került „egy csapatba”.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS