A-válogatott 2014: Király és Juhász a csúcsot ostromolja

2015. január. 01., 16:14   |    

A-válogatott 2014: Király és Juhász a csúcsot ostromolja

Bizonyos szempontból különleges esztendő volt a 2014-es a magyar labdarúgó-válogatott történetében. A szereplési örökranglista első tíz helyezettje közé immár négy aktív játékos is bekerült. Az elmúlt ötven évben erre nem volt példa.

Juhász Roland nemrégiben azt mondta, nem is titkolt célja megdönteni Bozsik József sokáig „érinthetetlennek” gondolt rekordját. Az Aranycsapat jobbfedezete a futballtörténelem mindössze harmadik játékosaként ünnepelte 1962 áprilisában a 100, válogatottságát, majd 2000-ben néhány találkozó státuszának rendezése után a rekordja 101-re nőtt. Az elmúlt bő ötven évben utódai csak megközelíteni tudták, de a kilencvenes határ fölé is egyedül Fazekas László került.

Az egykori újpesti csatár 35 évesen, 1983. március 27-én szerepelt utoljára a nemzeti tizenegyben. Éveken keresztül – miután Nyilasi Tibor sérülése miatt fiatalon, 32 évesen visszavonult, s 30 éves kora után már nem játszott a nemzeti tizenegyben – a nyolcvanas évek végén Garaba Imre tűnt esélyesnek arra, hogy legalább Fazekas megközelíti. Ő is tulajdonképpen fiatalon, 33 évesen köszönt el a címeres meztől.

Király Gábor már a 2010-es évek elején betört az első tízbe, s ma már biztosan rekorder lenne, ha 2006 és 2009 között nincs hároméves szünet válogatottbeli pályafutásában. 2014 őszén kétszer is ő védte a magyar kaput, a 180 perc alatt mindössze egy gólt kapott. A legutóbbi öt fellépése mind tétmérkőzés volt, ezek közül csak az elsőn, a románok elleni zártkapus budapesti mérkőzésen kapott egynél több gólt. Egyébként is: egy hollandok elleni 0-4-től eltekintve a legutóbbi 16 mérkőzésén mindössze tíz gólt kapott. Nem feltétlenül övé a jövő (39 éves lesz április 1-én), de idén is megmutatta, hogy még mindig lehet rá számítani.

Immár ő minden idők legtöbbszörös válogatott kapusa (megelőzte Grosics Gyulát), s az örökranglista második helyezettje 92 fellépéssel, Fazekas Lászlóval holtversenyben. Juhász Roland – Grosics Gyulát követve, Puskás Ferenccel holtversenyben – immár ötödik. Ha a 2014-ben az év játékosának választott védő jó szezont zárt a következő esztendőben, akár a lista második-harmadik helyére is feljöhet. Mindössze a 32. évében jár, reális esélye van arra, hogy a „legtöbbszörös” legyen pályafutása végéig.

Két aktív játékos szerepel még az első tízben. Gera Zoltán, 2014 nagy visszatérője (közel két esztendő múltán lépett ismét pályára az A-válogatottban) elérte a nyolcvanadik válogatottságát, Mátrai Sándor már csak eggyel, Garaba Imre kettővel előzi meg. A Ferencváros gólerős támadójánál (támadó középpályásánál) az első tízbe tartozó játékosok közül csak Puskás Ferenc szerzett több gólt a nemzeti tizenegyben.

Vanczák Vilmos, aki sérülése miatt idén csak két mérkőzésen játszhatott a válogatottban, a finnek elleni márciusi meccs utolérte a legendás (debütálása után megszakítás nélkül 57 válogatott találkozón szerepelt) Sipos Ferencet, majd meg is előzte.

Az aktív játékosok közül a nagy négyes mögött Dzsudzsák Balázs következik, akinek az oroszok elleni találkozó a 66. volt a sorban, ezzel egyelőre a huszonharmadik. Az előttünk álló esztendőben olyan kiváló játékosokat előzhet meg az örökrangsorban, mint Schlosser Imre és Kocsis Sándor (68-68), Hidegkuti Nándor (69), Nyilasi Tibor és Kiprich József (70-70), Tichy Lajos (72), sőt, esetleg Albert Flórián és Sándor Károly (75), illetve Bene Ferenc, Bálint László és Fenyvesi Máté (76).

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS