Az első bajnoki az új Nagyerdei Stadionban

2014. május. 08., 10:04   |    

Az első bajnoki az új Nagyerdei Stadionban

Öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 28. fordulója. A listavezető DVSC-Teva az új Nagyerdei Stadionban fogadja az Újpestet.

FERENCVÁROS–DIÓSGYŐR
(Május 10., szombat, 14.00)

A szerdán a Magyar Kupa elődöntőjében sikerrel járt, s egyben a keddi Ligakupa-döntőre készülő diósgyőriek tavasszal játszottak már a zöld-fehérek ellen a Puskás Stadionban, a Ligakupa elődöntőjében 2-1-re nyertek. Igaz, Thomas Doll együtteséből akkor több kulcsjátékos is hiányzott. A DVTK tavasszal ötödször játszik idegenben bajnoki mérkőzést, s csak Újpesten kapott ki, a kecskeméti döntetlen mellett győzött Kispesten és Mezőkövesden is. 2014-ben hullámzó a bajnoki teljesítménye: 4 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség. A Ferencváros, ha legyőzi a borsodi vendégeket, lemásolja Tomiszlav Szivics együttesének nagyszerű őszi menetelését, s megszerzi sorozatban a hetedik győzelmét. (A DVTK e 630 perc alatt nem kapott gólt, a Fradi, eddig 540 perc alatt egyet.) A rekorderbajnok tavasszal eddig két bajnokiját nem tudta megnyerni a Puskás Ferenc Stadionban: márciusban csak egy pontot szerzett a Győri ETO, majd a DVSC-Teva ellen is. A DVTK legutóbb 2009 őszén, egy félbeszakadt mérkőzést követően szerzett három pontot vendégként a Fradi ellen. (Igaz, a találkozó lefújásakor is vezetett 3-1-re.)

KTE-PHOENIX MECANO–LOMBARD PÁPA TERMÁL FC
(Május 10., szombat, 16.00)

A vendégeknél edzőváltás történt a hét közben, Tóth Bálint helyére Nagy Mihály került. Sorozatban ez a harmadik olyan idénye a pápaiaknak az élvonalban, amelyben a tulajdonos edzőváltásról határozott, legutóbb még a 2010–2011-es idényt Véber György dolgozhatta végig. Matematikailag még nem érezheti biztonságban magát a pápai csapat, de hét pont az előnye a Mezőkövesddel szemben. Ha – akár kisebb gólkülönbséggel – meg tudná ismételni tavasz eleji Ligakupa-eredményét (feberuár 22-én 5-1-re győzött Kecskeméten), a Mezőkövesd további eredményeitől függetlenül meghosszabbítaná élvonalbeli tagságát. A sárga-kékek egyébként tavasszal eddig mindössze egy bajnoki mérkőzésüket nyerték meg, idegenben mindössze két pontot szereztek. A KTE tavasszal a bajnoki találkozóin még veretlen pályaválasztóként, a Diósgyőrrel és a Ferencvárossal döntetlent játszott, majd áprilisban legyőzte a Videoton FC-t és az MTK-t is, mindkét utóbbi csapatnak három gólt lőtt. Ugyanakkor a legutóbbi két fordulóban, Debrecenben és Pakson, 0-7-es gólkülönbséggel, pont nélkül maradt.

PÉCSI MFC-MATIAS–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY SE
(Május 10., szombat, 16.00)

Az újonc új edzővel vág neki az utolsó három fordulónak, Véber György menesztése után Tóth László irányít a hajrában. A csapat győzelmi kényszerben van, ugyanakkor egy idegenbeli siker az utolsó két forduló előtt „csak” kétpontos hátrányt jelentene a Puskás Akadémia FC-vel, s – a vasárnapi szombathelyi találkozó eredményétől függően – esetleg a Pakssal szemben is. A Mezőkövesd idegenben eddig gyengén szerepelt, tavasszal 360 perc alatt mindössze egy gólt szerzett a legutóbbi fordulóban kiállított Menougong révén. A négy meccsen egyetlen pontot gyűjtött. A PMFC a jelek szerint túlkerült a tavasz derekán megélt hullámvölgyön, a legutóbbi két fordulóban hat ponttal gazdagodott. Hazai pályán a legutóbbi négy mérkőzésén nem kapott gólt, sőt egész tavasszal mindössze egyetlen gólt tudtak lőni ellene vetélytársai. A két csapat őszi találkozóján a vendégek 1-0-ra nyertek Mezőkövesden. Tavaly októberben a felek összecsapták már Pécsen is egy Magyar Kupa-találkozón, a PMFC akkor 2-1-re győzött. VIDEOTON FC–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI
(Május 10., szombat, 18.00)

A vendégek matematikailag még nem kiesők, de számukra - a riválisok eredményeinek függvényében - legfeljebb a győzelem jelenthetné, hogy az utolsó két forduló előtt még reménykedhetnek a csodában, a bennmaradásban. Ráadásul három nagy gólkülönbségű sikerre lenne szükségük. Nem erősíti a reményeiket, hogy a Rákóczi a 2013–2014-es bajnoki idényben 13 mérkőzésen mindössze négy pontot szerzett eddig idegenben, ősszel Mezőkövesden győzött, tavasszal Újpesten döntetlent játszott. Sovány vigasz lehet, hogy a legutóbbi három idegenbeli bajnokiját kivétel nélkül 1-0-ra veszítette el. A keddi Ligakupa-döntőre is készülő Videoton FC az elmúlt hetekben visszatalált ősz eleji önmagához, a legutóbbi három fordulóban, kivétel nélkül idegenbeli mérkőzésen, kilenc pontot gyűjtött. Érdekes, hogy a Sóstói Stadionban kevésbé megy a csapatnak: a bajnokság második felében játszott eddigi négy hazai bajnokin még nyeretlen, mindössze egy pontot szerzett. A két csapat őszi találkozóján a Rákóczi 1-0-ra nyert Kaposváron. A somogyi zöld-fehérek legutóbb 2007 márciusában tudtak bajnoki mérkőzést nyerni a Vidi ellen Székesfehérváron.

DVSC-TEVA–ÚJPEST FC
(Május 10., szombat, 18.00)

A héten mindkét csapat pályára lépett a Magyar Kupa elődöntőjében, a bajnokságban a kiesés ellen harcoló Újpest fölényes győzelmet aratott az MTK ellen és továbbjutott, a bajnoki listavezető DVSC-Teva ellenben (néhány kulcsjátékosa nélkül) 2-0-ra kikapott Diósgyőrben és kiesett. Mindazonáltal a fentiekből hiba lenne levonni azt a következtetést, hogy nem a hazai csapat a találkozó esélyese. Az új Nagyerdei Stadionban története első tétmérkőzését játszó Loki pályaválasztóként még nem szenvedett vereséget a 2013–2014-es bajnoki idényben. Noha a tavasz egy bizonyos szakaszában botladozott, a legutóbbi két bajnoki találkozóját, otthon a Kecskemét ellen, majd idegenben a Pápa ellen, összesen tíz gólt szerezve nyerte meg. Az Újpest a bajnoki mérkőzéseket tekintve a legutóbbi hat fordulóban mindössze egy pontot szerzett, a legutóbbi három idegenbeli bajnoki találkozóján nem szerzett gólt, igaz, csak kettőt kapott. A két csapat őszi, a Megyeri úton rendezett meccsén a vendégek 4-1-re nyertek. Érdekes, hogy tavaly márciusban az Újpest nyerni tudott 1-0-ra az Oláh Gábor utcai Stadionban.

A további program

Vasárnap:
Győri ETO FC–Budapest Honvéd 16.30
Szombathelyi Haladás–MVM Paks 18.30

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS