Az Európa Liga főtáblájáért küzd a Videoton és a Debrecen

2012. augusztus. 23., 12:40   |    

Az Európa Liga főtáblájáért küzd a Videoton és a Debrecen

Az Európa Liga utolsó selejtezőkörében a Videoton Törökországba látogat, a DVSC a belga Bruges együttesét fogadja.

A DVSC a Bajnokok Ligája selejtezőjéből került át az Európa Ligába, s ha sikerülne felülmúlnia a hazája bajnokságában jelenleg listavezető belga FC Bruges gárdáját, a csoportkörben folytathatná a küzdelmeket a sorozatban. A belga klub, amelynek játékosa volt korábban a magyar válogatott játékosok közül Kű Lajos, Bálint László és Disztl László is, 13-szoros bajnok, 10-szeres kupagyőztes. A 2003–2004-es szezonban a csapat játszott a DVSC-vel, akkor 1-0, 0-0-val lépett tovább. A 2011–2012-es idényben a második helyen végzett a belga élvonalban, a Jupiter Pro League-ben. A kék-feketéknek a DVSC elleni két mérkőzés az első állomás a mostani kupaidényben. 

A csapat edzője Georges Leekens, korábbi belga válogatott, aki Kű Lajos és Bálint László klubtársa is volt, s egyben részese az 1976-os UEFA-kupa-döntős és az 1978-as BEK-döntős szereplésnek. Leekens mögött közel három évtizedes edzői pályafutás áll, másodszor irányítja az FC Bruges-t (vagy a flamand nevet használva a Club Bruggét). A játékosok közül ismert név a nemzetközi futball világában a dán Niki Zimlingé, az izraeli Lior Refaelové, a burundi Mohammed Tchitéé és a csapatkapitány Carl Hoefkensé, aki korában a West Bromwich Albionban Gera Zoltán klubtársa is volt. A Bruges négy forduló után három győzelemmel és egy döntetlennel vezeti a belga bajnokságot.

A debrecenieknél sérülés miatt nem játszhat Selim Bouadla, míg Korhut Mihály és Nikolov Balázs eltiltás miatt nem állhat Kondás Elemér rendelkezésére a nyíregyházi összecsapáson.

- A Bruges több mérkőzését is megnéztük DVD-n, emellett kollégánk, Herczeg András személyesen nézte meg a legutóbbi bajnokijukat, sok hasznos információval szolgált - fogalmazott a DVSC honlapján Kondás Elemér. - Ibrahima Sidibe és Adamo Coulibaly is ellátott minket tanácsokkal, de Czvitkovics Péterrel is beszéltünk, aki jelenleg Belgiumban játszik. Az biztos, hogy nagyon jó csapatról van szó, folyamatosan a nemzetközi kupákban szerepel, otthon és idegenben is ugyanazt játssza, szeret irányítani. Úgyis holnap dől el, mit tudunk megvalósítani az eltervezettből. Nyolc éve már megtapasztalhattam, hogy milyen csapat a Brugge, már akkor is erős volt, és azt gondolom, azóta sem lett gyengébb. Hazai mérkőzésen csak az lehet a célunk, hogy gólt lőjünk, így az akkor elért 0-0-s eredménnyel nem lennék elégedett. Sokat jelent, hogy a pécsi mérkőzésből jól jöttünk ki, mindképpen erőt adhat a holnapi meccsre. Fontos volt, hogy meg tudtunk nyerni, ráadásul vesztett állásból.

A Videoton éppen egy belga együttest búcsúztatott az EL előző körében, mégpedig meglepően magabiztosan, 4-0-ás összesítéssel. A Gent elleni siker után a török Trabzonspor vár a fehérváriakra, az első meccsen idegenben lép pályára Paulo Sousa együttese. A Trabzonspor idegenbeli döntetlennel kezdte a hétvégén megkezdődött török bajnokságot, a legutóbbi szezonban a harmadik helyen végzett.

A kikötőváros csapatát 1967-ben alapították, hatszoros török bajnok, nyolcszoros kupagyőztes. A jelen leghíresebb alakja talán az edző, Şenol Güneş, a korábbi török szövetségi kapitány, aki 2002-ben világbajnoki bronzérmet nyert hazája válogatottjával. Játékosai közül kiemelést érdemel az elefántcsontparti Didier Zokora, aki mögött 102 válogatottság és két világbajnoki részvétel áll. Ugyancsak jól ismert a két szlovák, Marek Čech és Robert Vittek. Utóbbi kihagyta szinte a teljes előző szezont súlyos sérülése miatt – de képességeit jelzi, hogy négy gólt szerzett a dél-afrikai világbajnokságon. Ugyancsak a Trabzon játékosa a 38-szoros válogatott Halil Altintop, aki 2011-ig több mint 250 meccset játszott Bundesliga-klubokban.

- Alaposan felkészültünk a Trabzonsporból, tudjuk, hogy mik a gyengeségeik, de természetesen azzal is tisztában vagyunk, hogy mik az erősségeik - fogalmazott Paulo Sousa. - Egy nagyon jó csapatról beszélünk, egyénileg és kollektíven is. A legfontosabb, hogy azokat a területeket, amiket használni szeretnének, lezárjuk, és természetesen a megfelelő pillanatokban kemény, szervezett támadásokat vezessünk. A Trabzonsporról azt is tudjuk, hogy az Európa Ligában tavaly nem szenvedett vereséget hazai pályán, csütörtökön este szeretnénk ezt a sorozatot megszakítani.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS