Borsodi derbi Diósgyőrben

2013. október. 05., 11:08   |    

Borsodi derbi Diósgyőrben

Öt mérkőzéssel folytatódik ma az OTP Bank Liga tizedik fordulója. Közel harminckét év után rendeznek ismét első osztályú megyei rangadót Borsodban.

GYŐRI ETO FC–LOMBARD PÁPA TERMÁL FC
(Október 5., szombat, 14.00)

Janus-arcú volt a bajnok hazai pályán az idény eddigi részében. Az első három bajnokiját nem tudta megnyerni, a legutóbbi kettőt ellenben már kapott gól nélkül igen. A formajavulást a pénteki nyitó meccs két résztvevője, a Paks és a DVSC-Teva bánta. Pintér Attila csapata 2012. november 4. óta minden hazai bajnoki mérkőzésén szerzett gólt. A Pápa idegenben elképesztően jól játszik Tóth Bálint irányításával. Ameddig a 2012–2013-as szezonban a Siófokkal együtt a leggyengébb idegenbeli mérleget produkálta a csapat, a mostani bajnokságban négyből három mérkőzését megnyerte, s az egyetlen elveszítetten is szerzett két gólt. (2012–2013-ban összesen hét pontot gyűjtött a Pápa vendégként, 15 mérkőzés alatt. Most az első négy idegenbeli mérkőzésén már 9 pontot gyűjtött.) Tóth Bálinttal a csapat mind az öt idegenbeli bajnokiján szerzett gólt (egyet még Diósgyőrben, az előző bajnokság záró fordulójában), az edzőváltás előtt ugyancsak tudott a csapat egy gólt szerezni Szombathelyen, de azt megelőzően hat meccsen lőtt gól nélkül maradt. Ekkora a különbség a tavaszi és az őszi Pápa között! Azért, hogy ne csak a jóról essen szó a pápaiak kapcsán: a sárga-kékek a legutóbbi öt bajnokijukból négyet elveszítettek. Pechjükre sokat kellett otthon játszani…

PMFC-MATIAS–PUSKÁS AKADÉMIA
(Október 5., szombat, 16.00)

Az idényt gyengén kezdő pécsiek három mérkőzésből hármat nyertek augusztus 24. és szeptember 14. között. Igaz, utána hazai pályán kikaptak a Pápától, de a legutóbbi fordulóban ismét pontot fogtak, ezúttal Újpesten. Ugyanakkor az előző bajnoksághoz hasonlóan a mostanira is igaz, hogy a baranyai csapat idegenben eredményesebb, mint hazai pályán. Vendégként hét, pályaválasztóként négy pontot gyűjtött, egy mai győzelem egyensúlyba hozná a mérleget. A PMFC minden eddigi bajnokiján szerzett gólt az idényben, de a kilencből hét találkozón csak egyet. Pécsen csak a Debrecen kapott két gólt eddig. A Puskás Akadémia az első fordulóban, Pápán, pontszerzéssel kezdte meg élvonalbeli történetét, de azóta négyszer is kikapott. Igaz, a kispestit kivéve mindegyik mérkőzésén szerzett gólt.

DIÓSGYŐRI VTK–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC
(Október 5., szombat, 16.00)

A Diósgyőr a mezőny összes csapata közül a legjobb formában lévő, a legutóbbi öt bajnoki mérkőzését kapott gól nélkül nyerte meg. Hazai pályán még veretlen. 2012. október 27. óta egyetlen vendégcsapat sem tudta legyőzni a DVTK-t. A piros-fehérek a legutóbbi másfél évben mindössze kétszer (tavaly ősszel a Győr és a Kaposvár ellen) maradtak otthon szerzett gól nélkül. A Mezőkövesd újoncként már két meglepő idegenbeli sikerrel rukkolt ki, hatot lőve nyert Kecskeméten, aztán 2-0-ra győzött Kispesten. Nagyszerű igazolás volt a felvidéki Harsányi Zoltán, aki a legutóbbi három bajnoki mérkőzésen kivétel nélkül szerzett gólt. Véber György csapata a legutóbbi négy idegenbeli bajnokijából csak az újpestit veszítette el. Maradva a lila-fehér klubnál: hívei számára különösen érdekes lehet ez az elvileg semleges találkozó: legutóbbi bajnokcsapatának tagjai közül Véber György és Szlezák Zoltán a mezőkövesdiek stábjában, Kovács Zoltán a DVTK sportigazgatójaként érintett a mérkőzésen. (Természetesen a játékosok között is többen szerepeltek korábban Újpesten, Horváth, Bognár, Szalai, Szántai, Farkas, Balajti a vendégek, Barczi és Tisza a hazai közül. De kötődik a lila-fehérekhez a diósgyőri pályaedző ifjabb Bene Ferenc, valamint a mezőkövesdiek kapusedzője, a hajdanán ugyancsak a Megyeri úton szerepelt Borsos Vilmos is.) 1981 decembere, a Diósgyőr–Ózdi Kohász (5-1) mérkőzés óta először rendeznek az élvonalban borsodi megyei derbit.

MTK BUDAPEST–KECSKEMÉTI TE-PHOENIX MECANO
(Október 5., szombat, 18.00)

Sok a gond az MTK-nál, a legjobb játékos, Kanta József megsérült, hárman (Frank, Ladányi, Vass) fertőző betegséggel ágynak estek. A kék-fehérek a legutóbbi hazai mérkőzésükön legyőzték a Paksot, de előtte három bajnokit is elveszítettek a Hungária körúton. A KTE az első két fordulóban győzött, majd hat mérkőzésen nyeretlen maradt, ellenben a legutóbbi fordulóban, hazai pályán, legyőzte a címvédő Győri ETO gárdáját. A csapat a legutóbbi három idegenbeli bajnokiján csak három gólt kapott (mindegyiken egyet), de így is csak egy pontot gyűjtött. A lila-fehérek legutóbb 2010-ben tudtak bajnoki mérkőzést nyerni vendégként az MTK ellen.

SZOMBATHELYI HALADÁS–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI
(Október 5., szombat, 20.00)

A Haladás a legutóbbi fordulóban elveszítette az első forduló óta őrzött veretlenségét, de a Rohonci úton idén csak egy bajnokiját, az áprilisi, Videoton ellenit veszítette el. 2011. július 23. óta 33 hazai bajnokiból mindössze hármat veszített el a vasi zöld-fehér legénység. A somogyi zöld-fehérek mindössze egy győzelmet arattak eddig az idényben, de azt éppen a legutóbbi idegenbeli mérkőzésükön, Mezőkövesden, a mérkőzés első tíz percében eldöntve már a találkozót. A Rákóczi mind a kilenc eddigi fordulóban kapott gólt. Tavasszal Kaposváron a Rákóczi megnyerte a két csapat összecsapását, azt megelőzően három bajnoki is döntetlenre végződött. A Haladás 2011 márciusában nyert legutóbb a Kaposvár ellen.

A további program

Vasárnap:
Ferencváros-Budapest Honvéd 16.30
Videoton FC-Újpest FC 18.30

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Rangadót nyert, az élvonal kapujában a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS