Ez volt 2013 - OTP Bank Liga

2013. december. 28., 14:19   |    

Ez volt 2013 - OTP Bank Liga

A Videoton FC-nél egyetlen csapat sem szerzett több pontot 2013-ban – de a bajnok tavasszal a Győri ETO lett, az ősz végén pedig a DVSC-Teva zárt az élen. Az MTK lefelé, a DVTK felfelé tett meg nagy utat. Év végi értékelő.

DVSC-TEVA: A kétezres évek legeredményesebb magyar klubja ősszel visszatalált a sikerek útjára. A Loki 2013 tavaszán 13 mérkőzésen csak 18 pontot szerzett, ellenben ősszel 17 találkozón 37-et. Hazai pályán – egyedüliként a mezőnyből – veretlen maradt a csapat, sorozatban hat meccs megnyerése után két döntetlen rontotta a mérleget. A legnagyobb változás ellenben az idegenbeli eredményesség: a DVSC-Teva 2013 tavaszán mindössze egy bajnokiját nyerte meg vendégként (Pakson), ősszel is nehezen lendült bele (az első három meccsén csak egy pontot szerzett vendégként), de aztán jött a Loki-fergeteg: sorozatban négy győzelme, majd egy nyerhető mérkőzésen, Mezőkövesden döntetlen következett. (Ez csak a negyedik helyre elég a vendégként játszott mérkőzések tabelláján, de egyetlen csapat sem veszített kevesebb pontot a Lokinál idegenben). Az év legfontosabb diadalát a Bozsik-stadionban aratta a DVSC, május 22-én 2-1-re legyőzte a Győri ETO-t a Magyar Kupa döntőjében, így megvédte címét, története során hatodszorra hódítva el a trófeát. Az őszi szezonban feltűnő a DVSC gólerős játéka: a csapat már 41 gólnál jár, miközben az előző idényben a 30 meccsen összesen szerzett 41 találatot. Nemcsak a DVSC termel jobban, mint egy évvel ezelőtt, kimondottan sok gól született az őszi szezonban, a 405 találat közel hármas (2,977) meccsenkénti átlagot jelent, egy évvel ezelőtt 350 gól született az első 17 fordulóban (2,57-es átlag). Említésre méltó statisztikai adat az is, hogy az ősz 136 bajnokiján egyetlen 0-0-ás döntetlen sem született, és az egész évet figyelembe véve is csak négyszer ért véget gól nélkül meccs az OTP Bank Ligában (miközben 2012-ben csak az ősszel 16-szor jegyezhettünk fel góltalan döntetlent).



VIDEOTON FC: A székesfehérvári együttes szerezte a legtöbb pontot a 2013-as bajnoki mérkőzéseken (másképpen: a búcsúzó esztendőben egyetlen edző sem szerzett több pontot az élvonalban, mint José Gomes), de ez sem volt elég „bárminek” a megnyerésére. A 2012–2013-as idényt a Győri ETO, a 2013–2014-es szezon őszi 17 fordulóját a DVSC-Teva mögött zárta másodikként a Vidi. A csapat egyébként mindössze egy bajnoki mérkőzésén (az aktuális sereghajtó Kaposvár elleni idegenbeli találkozóján) nem szerzett gólt. A székesfehérváriak az előző idényben a hazai szereplés alapján a hatodikak, az idegenbeli alapján ellenben másodikak lettek volna. A „trend” 2013 őszére változott, a tíz mérkőzését is hazai pályán játszó gárdánál egyetlen vetélytársa sem szerzett pályaválasztóként több pontot. Az idegenbeli mérleg ellenben gyengébb: noha hét mérkőzésen csak, de mindössze kilenc pontot gyűjtve tizedik a mezőnyben a Vidi. A fehérváriak egyébként 64 gólt szereztek 2013-ban, Nemanja Nikolics ebből 17-et. A piros-kékek az utolsó hat 2013-as bajnokijukon mindössze egy győzelmet arattak, ugyanakkor március 3. és október 19. között 24 mérkőzésből 18-at megnyertek. A Vidi a rangadókon nem tudott nyerni ebben a szakaszban sem: a legutóbbi bajnok Győri ETO és az őszi első DVSC-Teva ellen két-két bajnoki találkozón nyeretlen maradt. (2013-ban még egy csapat, a Diósgyőr ellen sem tudott nyerni két bajnoki fellépésén. Ráadásul utóbbi ellen ősszel, a Győri ETO ellen tavasszal kiesett a Magyar Kupából.)



GYŐRI ETO: A 2012–2013-as bajnok kiegyensúlyozottan szerepelt a nyáron véget érő idényben, minden létező faktorban a legjobb volt a mezőnyben. (A második félév tabelláján „csak” második lett a Honvéd mögött, de gólkülönbséggel.) Ezért is keltett meglepetést, hogy a csapat a 2013-2014-as idényben csak a hatodik fordulóban szerezte meg az első győzelmét. Igaz, utána magára talált, a következő hat fordulóban 15 pontot szerzett, illetve a következő 12 találkozójából csak kettőt veszített el. (Mindkét botlás meglepetést jelentett: Kecskeméten és Mezőkövesden maradt pont nélkül az ETO. Nem mellékesen az idényben csak e két találkozón nem szerzett gólt.) 18:12 volt a hazai és az idegenbeli mérkőzésen pontaránya, pályaválasztóként egy találkozóval többen szerepelt. Az idény végén az utolsó négy mérkőzéséből hármat megnyert. 2012 májusa óta, tehát több mint másfél teljes szezon alatt mindössze háromszor kapott ki bajnokin a csapat az ETO Parkban. A szokásos félévenkénti egy botlást most a Ferencváros elleni 1-2 jelentette.



DIÓSGYŐR: Valamennyi élvonalbeli csapat közül a DVTK tette meg a legnagyobb utat előre. A 2012–2013-as idény második felének eredményei alapján csak a 13. lett volna a borsodi együttes, 2013 őszén, a 17. fordulót követően a negyedik helyen tanyázik. Úgy, hogy az ősz közepén ennél is jobban állt: klubcsúcsot jelentett a hét egymást követő, ráadásul kapott gól nélküli siker. A DVTK számára 2013 tavasza nagyon rosszul sikerült, a döntetlenek csapata lett, mindössze két bravúros eredmény, a Videoton FC és az akkor nagy formában lévő KTE hazai legyőzése kozmetikázta a mérleget. A gárda a teljes 2012–2013-as szezonban mindössze egy idegenbeli győzelmet aratott. Ehhez képest a 4-4-1-es idegenbeli mérleg 2013 őszén feltétlenül előrelépés. A diósgyőriek „szakaszos” őszt tudhatnak maguk mögött: az első négy fordulóban és az utolsó hatban nyeretlenek maradtak, ellenben a közbenső hét találkozón 21 pontot gyűjtöttek, 16-0-s gólkülönbséggel.



FERENCVÁROS: A Fradi május 18. és szeptember 22. között 11 bajnoki mérkőzéséből mindössze kettőt veszített el, nyolcat megnyert. Ez volt az esztendő legsikeresebb periódusa. Az Újpest elleni (az év során hazai pályán már a második) derbigyőzelem után viszont csak kétszer szerzett három pontot a gödörbe került alakulat, igaz, mind a kettő értékes idegenbeli siker volt Diósgyőrben és Székesfehérváron. A Ferencváros mindössze egy, éppen a lila-fehérek elleni márciusi bajnokiját játszhatta csak valóban hazai pályán, az azóta lebontott Albert Flórián Stadionban. Talán ez is a magyarázata annak, hogy a vártnál gyengébb, negatív a 2013 őszi „hazai” mérleg. A mostani idény eddigi 17 fordulójában az előbb Ricardo Moniz, majd az utolsó találkozón Máté Csaba által vezetett együttes 10 pontot szerzett pályaválasztóként és 17-et vendégként. (Eggyel több mérkőzést játszott idegenben, mint otthon.) Vendégként kétszer annyi gólt szerzett. Vendégként minden ellenfelénél több pontot gyűjtött a Ferencváros, pályaválasztóként csak a 13. helyezett lenne. A várakozásoktól elmaradó esztendőben némi vigaszt nyújthatott a klub számára, hogy kilenc szűk esztendő után ismét elnyert egy trófeát a csapat: a Ligakupa döntőjében 5-1-re verte a Videoton FC-t a fehérvári Sóstói Stadionban.



SZOMBATHELYI HALADÁS: A vasi zöld-fehérek a hazai és az idegenbeli teljesítményük alapján is ötödikek lennének, matematikai sajátosság, hogy „összesítésben” ez „csak” a hatodik helyre volt elég ősszel. Artner Tamás együttese az első fordulóban a Videoton FC-től elszenvedett vereség után 13 fordulóban mindössze egyszer kapott ki, ám az idényzárást (270 játékpercben egyetlen pont) elrontotta. Még egy hazai vereség is becsúszott a PMFC ellen, holott nagyon ritka, hogy a „Hali” pont nélkül marad hazai bajnokin: 2011. augusztus eleje óta mindössze négyszer kapott ki a csapat a Rohonci úton. Ehhez társuló negatívum: sok a döntetlen, a legutóbbi kilenc hazai bajnokiból csak hármat nyert meg a csapat, igaz, azokat sorozatban. 2013-ban összességében kiegyensúlyozottan teljesített a Haladás, tavasszal 13 mérkőzésen 23, ősszel 17 találkozón 27 pontot gyűjtött. Kiemelkedő volt Radó András eredményessége: a fiatal játékos 2013. április 13. óta 15 gólt szerzett, ezek közül hatot büntetőből. A Haladás a két NB I-es csapat egyike (a másik a Paks), amely elmondhatja magáról: 2013-ban kizárólag magyar játékosok léptek pályára színeiben tétmeccseken, emellett magasan a legtöbb saját nevelésű labdarúgót szerepeltette az év során.



PÉCSI MFC-MATIAS: A 2012–2013-as idényben a pécsi együttes vendégként a negyedik, pályaválasztóként a tizennegyedik lett volna a tabellán. Hét ponttal többet gyűjtött idegenben, mint otthon. A tendencia nem változott 2013 őszére sem. Kilenc otthon szerzett pont mellé 16 került vendégként. A hazai pályán elért eredmények alapján kieső helyen (!) végzett, ellenben a vendégként szerzett pontok alapján harmadik lett a PMFC. A piros-feketéknek három vereséggel kezdődött a bajnokság, s csak az ötödik fordulóban nyertek először, sőt akadt még egy rossz szériájuk, a 8. és a 11. forduló között mindössze egy ponttal gazdagodtak. Ám augusztus-szeptemberben akadt egy hármas nyerőszériájuk, sőt az utolsó hat fordulóban a mezőny minden további csapatánál több pontot szereztek. A legutóbbi hét idegenbeli mérkőzésükből ötöt megnyertek, vagyis csúcsformában zárták 2013-at.



LOMBARD PÁPA TERMÁL FC: 2013 tavaszán, 13 mérkőzésen mindössze kilenc pontot szerzett a pápai csapat, ebből egyet az utolsó fordulóban az e találkozó előtt felkért Tóth Bálint irányításával (ez könnyen kiesést is jelenthetett volna, de a rivális Siófoknak éppen az utolsó körben szakadt meg pazar szériája, így a Balaton-partiak búcsúztak az OTP Bank Ligától). A Vasas egykori kiválósága a bennmaradás kiharcolása után maradt a posztján, s aztán nagyszerű őszt produkált: a mezőny első felében zárt a csapata. A nyolcadik helyezés biztató, már csak azért is, mert a klub történetének eddigi legjobb helyezése végtabellán a tizenegyedik volt. A Lombard Pápa 23 pontot szerzett az őszi 17 mérkőzésen, tulajdonképpen három szakaszra volt osztható a teljesítménye. Az első négy fordulóban egy döntetlen után háromszor nyert, s a bajnoki dobogón állt, ám utána a következő hét bajnokiból csak egyet nem veszített el, győzött az őszvég legjobb alakulata, a Pécs otthonában. A 12. fordulótól ismét javult a teljesítménye, noha kikapott Újpesten és a Puskás FC vendégeként, mégis tíz pontot szedett össze. A pápaiak eredménysorának még két jellemzője akadt: az egyik, hogy közel azonos volt a teljesítmény otthon és idegenben (4-1-4, 3-1-4) de a vendégként játszott mérkőzések sokkal gazdagabbak voltak gólokban. A másik: az egész mezőnyben a Lombard Pápa játszotta a legkevesebb döntetlent, mindössze kettőt.



BP. HONVÉD: A kispestiek 2012 végén, szintén a 17. forduló után lényegesen jobban álltak a tabellán, legalábbis, ami a helyezésüket illeti. Az akkori ötödikkel szemben most csak kilencedikek. 2013 tavaszán ráadásul remekül teljesítettek, 13 forduló alatt 27 pontot gyűjtöttek. Kettővel többet, mint 2012, s néggyel többet, mint 2013 őszén, egyaránt 17 mérkőzésen. A mostani idényben az ötödik forduló után még csak egy győzelemmel állt Marco Rossi együttese, amely a legutóbbi öt fordulóban nyeretlen maradt. Szerencséjére közben akadt egy négymérkőzéses győzelmi széria. A kispestiek egyébként szinte ugyanolyan mérleget tudnak felmutatni a hazai, mint az idegenbeli szereplésükkel. Meglepő: csak az első félidei eredmények alapján kieső helyen állna a Honvéd! A klub hívei fordíthatnák úgy a tényt, hogy a második félidőkben érvényesül a csapat remek erőnléte. A Honvéd, bár sok légióst foglalkoztat, az idei évben is folytatta a saját akadémiájáról kikerülő fiatalok beépítését, ősszel közel 6000 perc játéklehetőséget kaptak a csapatban a 23 éven aluli futballisták, ez a harmadik legmagasabb szám a teljes mezőnyben.



ÚJPEST: Messze a lila-fehérek régi dicsősége. Az újpestiek tavasszal 13 forduló alatt 19 pontot gyűjtöttek, most 17-ben 21-et. Szembetűnő, hogy a hajdanán oly félelmetes hírű Megyeri úti pályán a csapat 16-ból mindössze négy bajnoki mérkőzését tudta megnyerni 2013-ban! (Kettőt tavasszal, kettőt ősszel.) Érdekes, hogy a négy győzelemben háromnál is legalább négy gólt szerzett az Újpest. A kétarcú brigád idegenben 14 találkozóból hetet is megnyert, egy csapattól kapott csak ki kétszer: a Ferencvárostól. A lila-fehéreknél történt a 2013-as őszi idény első edzőcseréje, Kozma Istvánt Nebojsa Vignjevics váltotta. A szerb szakemberrel sokat javult a csapat eredménysora, 6 forduló alatt 11 pont került a neve mellé. (Előtte 11 fordulóban 10.) Az utolsó hat fordulóban csak két csapat, a PMFC-Matias és a DVSC-Teva szerzett több pontot a lila-fehéreknél.



KECSKEMÉTI TE-PHOENIX MECANO: Egy győzelemnyivel, három ponttal jobban szerepelt a KTE 2012 őszén, mint 2013 második felében. Ugyanakkor tavasszal 13 meccsen 24 pontot gyűjtött. Hazai pályán meglehetősen sok kockázatot vállalva játszott a csapat, bele is szaladt a Széktói Stadionban néhány pofonba, tavasszal a Videoton FC-től ötöt, ősszel a Mezőkövesdtől hatot, a Pécstől ötöt, a DVSC-től hármat kapott. Ezek alapján talán meglepő, de igaz: a hazai pályán elért eredmények alapján negyedik lenne a kecskeméti legénység! Az élvonalban vezetőedzőként újonc Bekő Balázzsal júliusban szenzációsan rajtolt a KTE, de aztán a harmadik fordulótól kilenc mérkőzéséből csak egyet, 14-ből kettőt nyert meg. Az idény végére kicsit javult a mérleg, a lilák az utolsó négy bajnokijukon veretlenek maradtak. A csapat egy ponttal és egy helyezéssel túlszárnyalta 2012 őszi produkcióját.



MEZŐKÖVESD-ZSÓRY SE: A kövesdiek fél éve tagjai az élvonalbeli mezőnynek, miután kiváló tavast produkálva, tetemes hátrányt dolgoztak le a gödörbe kerülő Vasassal és Békéscsabával szemben az NB II Keleti csoportjában. Az újonc az ősz első felében nem teljesített jól, de meglepő győzelmekkel kozmetikázta a vereségeket. Ilyen volt a KTE és a Honvéd elleni két idegenbeli siker. A kecskeméti 6-2 különösen sokkolóként hatott, nyolc éve nem volt arra példa, hogy egy újonccsapat ilyen nagy gólkülönbségű győzelmet arasson vendégként. A két szép győzelem a magyarázata annak, hogy a Mezőkövesd idegenben több gólt ért el, mint pályaválasztóként. (Igaz, a 11 góljából nyolcat e két találkozón ért el.) Eleinte nem ment hazai pályán, a megszerezhető 15-ből három maradt a borsodi városban, de aztán az idény végére magára talált Véber György legénysége, s a Győr, az MTK és a Debrecen ellen hét pontot gyűjtve a középmezőny aljáig kapaszkodott fel.



MVM-PAKS: Nem újkeletűek a gondok Pakson, tavasszal 13 fordulóban csak 12 pontot szerzett az idényt egy ötös vereségszériával befejező alakulat. Az edzőváltás egy időre csodát tett: Horváth Ferenc éppen olyan remekül kezdte paksi működését, mint 2012 őszének derekán a kecskemétit. A tolnaiak az első fordulóban, akárcsak 2013 elején, nyertek Újpesten, sőt a harmadik forduló után kilenc ponttal, százszázalékos teljesítménnyel álltak. Ám attól kezdve nem talál magára a csapat, a legutóbbi 14 fordulóban mindössze egyszer szerzett három pontot, a legjobb teljesítménye a DVSC-Teva otthonából elhozott egy pont volt. A Paks még rosszabbul állna, ha Simon Attila nem futballozik gólerős formában. Az ősz góllövőlistájának első helyezettje 13 találatot ért el a zöld-fehérek 21 góljából. Jelentős különbség a „régi” és a mostani Paks között, hogy a 2012–2013-as idényben a csapat vendégként hét ponttal többet szerzett, mint pályaválasztóként, most ellenben 12:5 az arány a tolnai találkozók javára.



PUSKÁS AKADÉMIA FC: A 2012-2013-as idényben az NB II Nyugati csoportját meggyőző fölénnyel nyerő akadémisták idegenbeli döntetlennel kezdték a bajnokságot, majd Tischler Patrik eredményessége ellenére a következő négy mérkőzésen csak három pontot szereztek. Közben Lencse László is csatlakozott a kerethez, s gyorsan kiderült, kettejükön áll, vagy bukik a Puskás Akadémia eredményessége. Miután mindketten sárga-kékbe öltöztek, már csak egy (!) olyan bajnoki akadt, amelyen Benczés Miklós együttese szerzett gólt, de sem az idény végére epizodistává vált Tischler, sem Lencse nem talált a kapuba. Az utolsó hat fordulóban csak egyszer kapott ki a Puskás Akadémia. Az idény legértékesebb eredménye talán a Ferencváros elleni 3-1-es siker volt. A Puskás FC pályaválasztóként csak nyolc gólt kapott (mint emlékezetes, minden hazai mérkőzését a székesfehérvári Sóstói Stadionban rendezte meg), vendégként ellenben 24-et! Igaz, mindössze hét meccset játszott pályaválasztóként, s tízet vendégként. A szakmai stáb eleinte komoly szerepet szánt helyi akadémistáknak, de miután kiderült, hogy a fiatalokkal aligha lenne esély a bennmaradásra, rutinos focisták érkeztek és vették át a főszerepet. Ettől függetlenül a PAFC ősszel közel 6300 játékpercet biztosított 23 éven aluli hazai nevelésű játékosoknak, ezzel a második helyet szerezte meg ebben az összevetésben.



MTK BUDAPEST: A kék-fehérek újoncként 2012 őszén szenzációs félévet produkáltak, a második helyen zártak decemberben. Egyébként az egész 2012–2013-as szezonban csak a harmadik forduló után álltak a negyedik helynél rosszabbul. Noha nyilvánvaló volt az átigazolási időszak végén, hogy az MTK jelentősen meggyengült, mégis meglepetést keltett, hogy kiesőhelyre csúszott vissza Garami József együttese. Kiemelendő ugyanakkor, hogy most 21 kapott gól 15 ponthoz volt elég, tavaly ősszel 18 kapott góllal ellenben 32 pontot szerzett a gárda. Abból is tetten érhető, hogy az MTK támadójátéka gyengült meg, hogy ameddig a kapott gólok alapján negyedik lenne a táblázaton a kék-fehér együttes, a mezőnyből egyedül a Rákóczi szerzett nála kevesebb gólt. Szembetűnő, hogy hazai pályán mennyire visszaesett a csapat: ősszel kilenc bajnokijából csak kettőt nyert meg, miközben a 2012-2013-as idényben, 15 meccséből tizenegyet megnyert és összesen két vereséget szenvedett el. A kék-fehérek ugyanakkor nem adták fel filozófiájukat, elsősorban saját nevelésű, fiatal focistákkal szerepelnek ősszel a bajnokságban, a 23 éven aluli labdarúgók (összesen 17-en vannak) 9360 játékpercet töltöttek a pályán, ez sokkal magasabb bármelyik más együttesnél az OTP Bank Ligában, több mint tízszerese a győri fiatalok játékpercének (920).



KAPOSVÁRI RÁKÓCZI: A Rákóczi tavaly az idény fele után a hatodik, az őszi záráskor a nyolcadik helyen állt. Tizenkét hónappal később az utolsó, a tizenhatodik. A 2013-as esztendő a kudarcok éve volt a somogyi zöld-fehéreknél, akik a tavaszi 13 fordulóban 14, a mostani 17-ben mindössze kilenc pontot szereztek. (Tavaly a Siófok ugyancsak kilenc pontot gyűjtött sereghajtóként. A ZTE 2011-ben még ennél is kevesebbel, mindössze hat ponttal zárt.) A Rákóczi 2013-ban 15 idegenbeli bajnokin a megszerezhető 45 pontból csak hetet gyűjtött be. Prukner László együttese a győzelmek, a szerzett gólok és a pontok számában utolsó, a vereségek és a kapott gólok számában pedig első a 2013–2014-es idény első 17 fordulójának eredményeit rögzítő táblázaton.



A 2013-as összesített „tabella” (csak azokkal a csapatokkal, amelyek mindkét idényben az NB I-ben szerepeltek)

1. Videoton FC 61 pont
2. Győri ETO 56
3. DVSC-Teva 55
4. Ferencváros 51
5. Haladás 50
5. Bp. Honvéd 50
7. Kecskemét 45
8. Pécsi MFC 43
9. Diósgyőr 42
10. Újpest FC 40
11. MTK 34
12. L. Pápa 32
13. MVM-Paks 29
14. Rákóczi 23

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS