Harminc éve Mexikóra hangoltunk, Nagy Antal a mai válogatottnak üzent

2016. június. 01., 16:54   |    

Harminc éve Mexikóra hangoltunk, Nagy Antal a mai válogatottnak üzent

Elég régen, 30 éve készült utoljára világeseményre a magyar válogatott. Amíg az 1986-os világbajnokságra több mint egy éven át hangolt a csapat, addig a mostani együttesnek csupán hét hónap állt a rendelkezésére. Nagy Antal, a mexikói vb-n szerepelt alakulat csapatkapitánya az akkori felkészülésről mesélt, és a mostani válogatottnak is üzent.

Habár a mexikói világbajnokság selejtezősorozata 1985. május 14-én, a Hollandia elleni budapesti meccsel zárult, a magyar válogatott már egy hónappal korábban, a bécsi, háromgólos győzelemmel elintézte az érdemi részt: április 14-én kvalifikálta magát a vb-re. Mindez azt jelentette, hogy Mezey György együttese közel 14 hónapon át készülhetett az 1986-os viadalra.

- Annak a csapatnak az eredménytől függetlenül adott volt a programja – emlékezett Nagy Antal, a mexikói vb-n szerepelt gárda csapatkapitánya. - Az első számú cél az volt, hogy a felkészülésünk és a szereplésünk abszolút hibátlan legyen. Másrészt pedig úgy búcsúzzunk el a közönségtől, hogy ugyanaz az optimizmus lengje át a csapat környezetét, mint a selejtezőkön.

Lényeges volt a szép búcsú, hiszen a selejtezősorozat vereséggel zárult. Hollandia ellen ünnepelni gyűlt össze a közönség a Népstadionban, de csalódni kényszerült, hiszen 1-0-ra kikaptunk. Habár számunkra már nem volt tétje, jókora botrány lett belőle, a szurkolók rosszul viseltél a kudarcot.

- Mi is csalódottak voltunk, és szerettük volna azt a csorbát minél előbb kiköszörülni. A hollandok elleni hazai találkozót nem gálameccsként emlegetjük, hanem jaj, mi történt kategóriában. Attól függetlenül ugyanúgy készültünk tovább. A nyári alapozás és a bajnokságra való felkészülés ugyanúgy zajlott. Talán annyi volt a különbség, hogy mi, válogatott játékosok, alig vártuk, hogy legyen egy újabb tétmérkőzés itthon, ahol ismét megmutathatjuk magunkat.

Sokat kellett várni, hiszen legközelebb - a hollandok elleni budapesti fellépést követően - tíz hónappal később, Brazília ellen játszott idehaza a csapat. Addig folyamatosan külföldön túrázott. 1985. október 16-án például Walesben lépett fel.

- Wales ellen lehetett látni, hogy a csapat duzzad az erőtől és az önbizalomtól. Cardiffban erős válogatottat győztünk le, amely neves játékosokkal állt ki. Az volt a célunk, hogy az előkészületi meccseket tiszta erőből behúzzuk, hogy még jobban összeálljon a gárda a brazilok elleni budapesti mérkőzésre.

A mexikói vb csoportbeosztását a helyszínen élte meg a magyar válogatott, amely december 14-én, egy nappal a sorsolás előtt a házigazda ellen játszott Tolucában. Előtte Dél-Koreát Irapuatóban 1-0-ra, Algériát pedig Monterreyben 3-1-re verte.

- Helyi ráhangolódásnak tekintettük a túrát. A Mexikó elleni mérkőzésnek az volt a célja, hogy gyakorlunk egy kicsit a magaslaton és bár hidegebb volt, mint nyáron, ez a klíma télen is megfogott minket. Akkor azt hittük, azért történt, mert véget ért a bajnokság, és már nem voltunk csúcson. Decemberben az esti meccseken 14-16 C fokot mértek, nyáron pedig, déli 12-kor, 45 C fokban kellett játszani. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam. A légszomj 16 C fokban nem jelentkezik olyan agresszívan, ráadásul olyan csapatok ellen játszottunk, amelyek edzőmeccsnek minősültek. Mezey György a decemberi túrán mindenkinek lehetőséget adott, hadd lássák milyen Mexikóban játszani.

Mexikó 2-0-ra nyert, a másnapi sorsolás miatt a FIFA teljes vezérkara a helyszínen nézte végig a meccset. A közép-amerikai túrát ázsiai utazás követte, januárban a kontinens válogatottja és Katar ellen játszott a csapat.

- Ázsiában mondták, hogy előbb a helyi csapattal, majd Ázsia válogatottjával játszunk – emlékezett Nagy Antal, aki 32 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban. - A vacsoránál az egyik szervező megkérdezte, hogyan tudnának nyerni ellenünk? Mezey Gyuri azt felelte, két dolog kellene hozzá, ki kéne cserélne a szövetségi kapitányt, és az egész csapatot. Előbb 3-0-ra nyertünk, majd összeállt a legjobb játékosokból a válogatottjuk, és akkor is megvertük őket. Hangulatos túra volt.

Március 16-án végre itthon lépett fel a magyar válogatott, amely a Népstadionban, 70 ezer néző előtt Brazíliát fogadta.

- A brazilok előtte az NSZK-ban játszottak, kikaptak, és Franz Beckenbauer azt mondta Tele Santanának, hogy készüljön, mert Budapesten egy még jobb csapattal fognak találkozni. Ezt hoztuk is a háromgólos győzelemmel, minden ideálisan alakulat. Felfokozott hangulat volt, nem számítottunk ilyen fergeteges mérkőzésre. A sikerrel fellelkesítettük a közönséget, egymásra találtunk. Olyan egészséges önbizalommal utaztunk el a vb-re, aminek ilyenkor lennie kell egy világverseny előtt.

Nagy Antal szerint még Mexikóban, pár nappal a szovjetek elleni vb-meccs előtt sem volt előjele annak, ami történt. Nem érezte, hogy csúfos kudarcba torkollhat a torna.

- Pár nappal az szovjetek elleni fellépés előtt játszottunk egy zártkapus meccset, ahol parádésan ment a csapatnak, a félidőben Mezey György le is hívta az egész gárdát, és beküldte a cseréket. Azt mondta, a fiúk jó formában vannak, felkészültek, pörögni fognak az oroszok ellen. Sajnos ez nem sikerült. A szovjetek elleni kudarcnak nem volt előjele. Egy nappal a meccs előtt úgy éreztem, nem lesz a világon semmi gond, mert bár borzasztóan szörnyű a magaslat, de hát mindenkinek ilyen lesz.

A vb után számos teóriát lehetett olvasni a kudarc okairól, de Nagy Antal úgy véli, utólag mindig okosabb az ember.

- Sokan mondták, hogy megszokható a meleg, és akkor jobban is teljesítesz. Aztán úgy vélték, lemerítettük az akkumulátort, lefogytunk egy-két kilót. Utólag mindig okosabb az ember. Nem tudhatjuk, mi történt volna, ha másképp készülünk. Nem tudjuk meg, mi van, ha csak este, árnyékban edzünk, és csak egyszer, a meccsen megyünk ki a napra. Nem arról volt szó, hogy erőnléti edzéseket csináltunk volna a tűző napon, viszont azt a meleget európai ember nem szokja meg. Attól még nem lesz valaki született mexikói, ha két héten keresztül folyamatosan a napon edz.

Amíg Nagy Antalék közel 14 hónapon át készültek a vb-re, addig a mostani magyar válogatott, a norvégok elleni pótselejtezőt követően hét hónapig hangolhatott a mostani Európa-bajnokságra.

- Amikor tavaly novemberben kijutottunk az Eb-re azt mondtam, készüljenek fel erőnlétileg, és akkor bárkivel felvehetik a versenyt – fogalmazott Nagy. - Jó fizikummal, európai viszonyok között, ebben a klímában, bárkit meg tudunk verni, bármilyen eredményre képesek lehetünk. Sem az osztrákok, sem az izlandiak, sem pedig a portugálok nem olyan ellenfelek, akiktől ne lehetne pontot vagy pontokat szerezni. Nem a tudás, az erőnlét lesz létfontosságú. Pláne, ha továbbjutunk...

Wales-Magyarország 0-3



Mexikó-Magyarország 2-0



Magyarország-Brazília 3-0 (teljes meccs)



Wales-Magyarország 0-3 (teljes meccs)


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS