Hatvanéves Borsó János

2013. április. 18., 11:49   |    

Hatvanéves Borsó János

Ma ünnepli a hatvanadik születésnapját Borsó János, az MTK, majd a MTK-VM korábbi kiváló középpályása, egyszeres válogatott labdarúgó.

Pécsett született, de Budapesten, az MTK-ban kezdett futballozni, részben azért, mert édesapja a kék-fehérek nagy szurkolója volt. 1963-at írtuk. Tizenhét évesen, a Haladás ellen debütált az NB I-ben, majd néhány fordulóval később, 1971. május 12-én, a Fradi elleni örökrangadón mindenkivel megtaníttatta nevét: ő egyenlítette ki látványos fejesével Branikovits László vezető gólját. Brünyi – Dunai L. – Török, Oláh, Strasszer, Csetényi – Sárközi, Borsó – Kiss T., Szuromi, Becsei összeállításban játszott az MTK.

Utána szűk másfél évtizeden keresztül szinte elképzelhetetlen volt nélküle az MTK, illetve az MTK-VM összeállítása. 1985-ig 330 bajnoki mérkőzésen szerepelt, és hetvenkilenc gólt szerzett. A klub játékosai közül csak Sándor Károly és Kovács Imre játszott nála több mérkőzést kék-fehérben. Az 1970-71-ben az első idényében bajnoki ezüstérmes, 1976-ban Magyar Kupa-döntős, 1977-78-ban bajnoki bronzérmes volt az MTK-val. Utóbbit nemzetközi menetelés követte, 1977-ben a negyeddöntőben esett ki az MTK-val a KEK-ben a későbbi győztes német Hamburger SV ellen. Amikor búcsúzott, már a Gáspár – Huszárik, Turner, Balogh G., Tóth J. – Katzenbach, Turtóczki, Borsó, Bognár Gy. – Kékesi, Boda tizenegy jelentette az alapösszeállítást.

1985-ben az újvidéki Vojvodinához igazolt, egy évvel később a burgenlandi Kismartonban, az Eisenstadt színeiben játszott, aztán az akkoriban több korábbi magyar válogatott játékost is leigazoló ugyancsak osztrák SK Pama csapatában zárta a karrierjét. A válogatottba Lakat Károly állította be, 1980. március 26-án a Népstadionban, a lengyelek elleni barátságos mérkőzésen játszott 24 percet az alábbi tizenegyben: Mészáros – Török, Bálint, Kereki, Tóth J. – Pál, Müller (Borsó), Zombori – Fazekas, Törőcsik (Kuti), Várady.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS