Hazai csapatok diadala az NB I szombati játéknapján

2020. június. 20., 20:49   |    

Hazai csapatok diadala az NB I szombati játéknapján

A 93. percben győzte le a hazai pályán futballozó Mezőkövesd a MOL Fehérvár FC-t, a Puskás Akadémia pedig 3-1-re nyert a Paks ellen, a Fradi Boli góljával győzte le az Újpestet az OTP Bank Liga 31. fordulójában.

OTP Bank Liga, 31. forduló:
Mezőkövesd Zsóry FC–MOL Fehérvár FC 2–1 (1–1)
Mezőkövesd, v.: Karakó
gólszerzők: Besirovic (35.), Meszhi (93.), illetve Futács (29.)
sárga lap: Nesterov (17., 41.), Berecz (91.), illetve Kovács (71.)
kiállítva: Nesterov (41.)

Mezőkövesd: Szappanos – Farkas, Nesterov, Pillár, Silye – Karnyickij, Berecz – Pekár (Eperjesi, 79.), Vajda (Vadnai, 83.), Besirovic (Meszhi, 83.) – Zivzivadze
Fehérvár: Kovácsik – Tamás, Rus, Musliu, Stopira – Nikolov (Nikolics, 82.), Elek – Bamgboye (Petrjak, 68.), Hodzic (Houri, 69.), Kovács – Futács

Nyolc helyen változott a Fehérvár összeállítása a hétközi mérkőzéshez képest, de így is hamar mezőnyfölényt alakított ki, igaz, a Mezőkövesd megkönnyítette a labdabirtoklását, mert mélyen védekezett. Ezzel egyben be is tömörült a kapuja elé, így a székesfehérváriaknak nehéz volt helyzetet kialakítaniuk, a kövesdieknek pedig egy-egy labdaszerzésnél kevés esélyük nyílt eljutni a másik kapuhoz. A vendégvezetés egy labdaszerzést követő beadás után fejesből született meg, majd a Mezőkövesd gyorsan egyenlített ugyancsak pontos beadás nyomán egy szép perdítéssel. A félidő hajrájában a hazai együttes játszott veszélyesebben, még akkor is helyzetet alakított ki, amikor Nesterov második sárga lapos kiállítása miatt emberhátrányba került.

Szünet után mintegy negyedóráig érződött, hogy nincs egyenlő létszámban a két csapat, a Fehérvár több szögletet is rúghatott, de helyzet nélkül futballozott, hiányzott a támadásaiból a lendület, a váratlan húzás. Aztán a Mezőkövesd szorította be percekre kapuja elé ellenfelét, majd kiegyenlítetté vált a játék. A hazaiak a megszerzett labdával bátrabban indultak meg ebben a szakaszban, ám elsősorban a védekezésre figyeltek. A cserékkel a Fehérvár aktívabbá vált, kapura veszélyesebben futballozott, de a ráadásban a hazaiak a maguk javára fordították a mérkőzést, előbb két ziccert hárított Kovácsik Ádám, majd egy újabb támadásnál már a vendégek kapusa is tehetetlen volt.

A szervezetten játszó és szívósan küzdő Mezőkövesd fontos három pontot szerzett a kevésbé motivált, de így is győzelemre játszó Fehérvárral szemben.

Puskás Akadémia FC–Paksi FC 3–1 (2–0)
Felcsút, Pancho Aréna, v.: Berke
gólszerzők: Vanecek (4., 89.), Knezevic (43.), illetve Sajbán (55.)
sárga lap: Urblík (52.), Sós (79.), Knezevic (81.), illeve Haraszti (28.), Hahn (83.)

Puskás Akadémia FC: Tóth B. – Nagy Zs., Meissner, Hadzsiev, Deutsch – Urblík (Plsek, 63.), Van Nieff, Slagveer (Mebrahtu, 63.), Knezevic (Spandler, 82.), Gyurcsó (Sós, 77.) – Vanecek
 Paksi FC: Rácz G. – Osváth, Lenzsér (Poór, 78.), Kelemen (Gévay, 86.), Szabó J. – Kecskés (Szakály D., 62.), Windecker (Bartha, 78.), Balogh B. – Hahn, Sajbán M., Haraszti (Kulcsár D., 72.)

Gyorsan, már a negyedik percben vezetéshez jutott az európai kupaszereplésre hajtó Puskás Akadémia. A felcsútiak a folytatásban is jobban futballoztak, és helyzeteket alakítottak ki, Knezevic révén pedig néhány perccel a szünet előtt megérdemelten duplázták meg előnyüket.

Nem sokkal a fordulást követően eldőlhetett volna a három pont sorsa, de Urblík csúsztatása mellé szállt, ehelyett viszont szoros lett az összecsapás, mivel egy perccel később Sajbán fejese a túloldalon pontosnak bizonyult.

A szépítéstől természetesen megélénkült az elmúlt hetekben többször is bravúrosan pontot mentő – a bajnok Ferencváros és a ZTE ellen az utolsó pillanatokban egyenlítő – Paks, és ugyan az utolsó tíz percben szinte beszorította riválisát kapuja elé, egy ellentámadás végén Vanecek egy pazar lövéssel eldöntötte a találkozót.

Ferencvárosi TC–Újpest FC 1–0 (0–0)
Groupama Aréna, v.: Bogár
gólszerző: Boli (53.)
sárga lap: Haratin (10.), Blazic (28.), Isael (47.), illetve Novothny (16.), Zsótér (68.), Katona (90.), Ristevski (90.)
 
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics (Frimpong, 25.), Blazic, Botka, Civic – Haratin, Sigér (Vécsei, 61.) – Zubkov, Isael (Skvarka, 61.), Nguen (Csonka, 82.) – Boli (Szihnyevics, 82.)
Újpest: Banai – Pauljevic (Balázs B., a szünetben), Heris, Ristevski, Burekovic – Szakály P. (Onovo, 61.), Nwobodo – Simon (Bacsa, 61.), Zsótér (Katona, 83.), Perosevic (Koszta, 61.) – Novothny

A találkozó előtt a rendező klub és a drukkerek előbb köszöntötték az FTC-Telekom együttesét, amely csütörtökön – az MTK Hungária ellen – biztosította részvételét a 2020/21-es női labdarúgó Bajnokok Ligájában.

Szerhij Rebrov, a hazaiak ukrán mestere a kezdő összeállításában a már biztossá vált bajnoki aranyérem ellenére sem taktikázott, hanem alapcsapatát küldte pályára.

Nagy kedvvel és ahhoz fogható lendülettel kezdett a Ferencváros, amely 15 perc alatt több helyzetet is kidolgozott – az újpesti kapustól, Banai Dávidtól több bravúr is kellett –, mezőnyben pedig egyetlen pillanatra sem hagyta érvényesülni a labdához ritkán jutó vendégeket. Húsz perc után enyhült a nyomás az Újpesten, de csak annyira, hogy kapuja nem forgott már veszélyben. A szünetig hátralévő időben az egyre bátrabbá váló vendégcsapat kezdeményezett is, így egyenlő erők küzdöttek egymással, közepes iram mellett jobbára a mezőnyben.

A második félidő a hazaiak góljával kezdődött – az előző két derbit egy-egy találatával eldöntő Boli az 53. percben volt eredményes –, majd lendületben maradt az FTC. Bár bátran ki- és letámadott az Újpest, amikor labdához jutott, sokáig nem tudott veszélyes akciót vezetni. A hajrában fölénybe kerültek ugyan a vendégek, ám nem sikerült egyenlíteniük.

A bajnokságban a Ferencváros pályaválasztóként 53 találkozó óta nem talált legyőzőre, ebben az időszakban a 42. győzelmét aratta. A szezonban hazai pályán 16. összecsapásán három döntetlen mellett 13. alkalommal nyert, utóbbiak közül kilencszer minimális különbség döntött a javára, ebből hétszer 1–0-ra végzett. Az Újpesttel szemben 13 mérkőzéses veretlenségi sorozatban van Ferencváros: öt döntetlen mellett a nyolcadik győzelmét aratta, a Groupama Arénában pedig sorozatban a hatodikat.

A két együttesnek ez volt a 229. összecsapása az NB I-ben, az örökmérleg 106 FTC-siker és 62 döntetlen mellett 61 újpesti győzelem.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS