Hibátlan védelemmel várja a Honvédot az MTK

2020. május. 21., 14:19   |    

Hibátlan védelemmel várja a Honvédot az MTK

A kék-fehérek gólt sem kaptak még a Magyar Kupa aktuális idényében. A Mezőkövesd és a Fehérvár egymás elleni meccseinek statisztikái alapján szoros csata várható a két bajnoki dobogós között a kupasorozat szombati újraindulásakor.

Mezőkövesd-Zsóry-MOL Fehérvár FC, szombat, 18.00

A másik párharcban két vidéki együttes feszül egymásnak, a Mezőkövesd-ZSóry és a MOL Fehérvár. A kövesdiek elődöntőig vezető útja nem nevezhető simának, mert bár a Hévíz ellen még könnyedén léptek tovább az első fordulóban (0-6), a folytatásban a Sényő, az ETO FC Győr és a Puskás Akadémia ellen is szűken tudott továbblépni Kuttor Attila együttese (a Kaposvárt viszont kettős győzelemmel búcsúztatta a nyolcaddöntőben). A sényőieket 2-1-re, az ETO-t 3-2-re verte a Mezőkövesd, utóbbi meccsen az 1-1-es rendes játékidőt követő kétszer 15 perces hosszabbítás szünetében még a győriek vezettek 2-1-re. A hajrában Berecz Zsombor és Budu Zivzivadze találata azonban a borsodiak továbbjutását jelentette. A Puskás Akadémia elleni negyeddöntőben a mezőkövesdi visszavágó 89. percében Pillár Róbert szerezte a Kuttor-csapat továbbjutást érő találatát. A sárga-kékek összesített gólkülönbsége 18-6, a bajnokságban csak kiegészítő embernek számító Sajbán Máté és Takács Tamás is 3-3 találatot jegyzett (előbbi tavasszal már a Paks színeiben szerepelt kölcsönben).

A MOL Fehérvár FC eddigi hét kupameccséből csak kettőn kapott gólt, elsőként mindjárt az elsőn, az Eger ellenin, itt 4-2-re nyert a címvédő. Ennek ellenére a folytatás korántsem volt sima, hiszen Szegeden csak hosszabbításban, a hazaiak öngóljával sikerült továbbjutni, az Újpest elleni nyolcaddöntőben az idegenbeli 0-0 után pedig egy 89. percben szerzett találattal tudta 1-0-ra megnyerni a visszavágót. A negyeddöntőben Zalaegerszegen 2-0-ra kikaptak a piros-kékek, a visszavágón viszont hengereltek, 5-0-ra diadalmaskodtak. Az összgólkülönbség 14-4, a legeredményesebb játékos, Armin Hodzic négyszer talált be az ellenfelek kapujába.

A két csapat legutóbbi tétmeccsének összefoglalója

Az OTP Bank Ligában eddig kétszer találkoztak az idényben a felek, Fehérváron 2-1-re a hazaiak nyertek, Mezőkövesden 0-0 lett a végeredmény. E két összecsapáson nemcsak az eredmény volt szoros, hanem statisztikai adatokat tekintve is kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok. A kialakított helyzetek számában a kövesdiek jobbak voltak ugyan (a két meccsen nyolc gólhelyzetet alakítottak ki, szemben a Fehérvár hat lehetőségével), de kapura tartó lövésekben már a kupacímvédő teljesített hatékonyabban (7-5 arányban). Passzok számában és passzpontosságban is egy hajszállal a kövesdiek voltak eredményesebbek, akárcsak a sikeres kulcspasszokban (16-8 arányban), a sikeres cselek számában viszont a fehérváriak teljesítettek jobban (38-24). Mindezek azt mutatják, hogy igencsak szoros csatára lehet számítani a kupaelődöntőben az OTP Bank Liga két dobogósától.

MOL Fehérvár – Mezőkövesd, az egymás elleni bajnoki mérkőzések In-Stat átlagai

InStat-index:                                      241                             233
Kialakított helyzet:                           3                                 4
Lövés / kapura tartó:                     12 / 3,5                       11 / 2,5
Passz:                                                  444                             523
Passzpontosság:                                85%                             86%
Sikeres kulcspassz:                            4                                 8
Sikeres csel:                                       19                               12

*az InStat-index a csapatok különböző mutatókon alapuló komplex értékelése

MTK Budapest-Budapest Honvéd, szombat, 20.05

Az MTK Budapest meggyőző teljesítménnyel jutott be a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé: eddigi hét mérkőzését kivétel nélkül megnyerte a sorozatban, és még csak gólt sem kapott ezeken. Érdekesség, hogy Michael Boris együttese az első fordulóban, az egész kupasorozat legmagasabb átlagéletkorú csapata, az Unione FC ellen alaposan megszenvedett a továbbjutásért, a korábbi válogatottakkal (Szekeres Tamás, Vermes Krisztián, Fehér Csaba) felálló amatőrcsapat ellen csak 1-0-ra tudott nyerni. Ezt követően négy D-betűs csapat, sorrendben a DEAC, a DVTK, a Dunaújváros és a Dorog próbálta megállítani a kék-fehéreket, ám még a gólszerzésig sem jutottak, így a fővárosiak 14-0-s gólkülönbséggel jutottak túl az eddigi körökön. Érdekesség, hogy a csapat legeredményesebb játékosa az a Bíró Bence, aki csak télen szerződött az MTK-hoz, vagyis három gólját mindössze négy meccsen érte el.

A Honvéd 16 gólt szerzett és négyet kapott az eddigi hét kupamérkőzésén

A Honvéd több gólt szerzett szombati ellenfelénél eddigi hét MK-mérkőzésén, de a 16 találat közel felét, hetet az első fordulóban érte el, a Dunaharaszti MTK elleni 7-1-es siker alkalmával. Ezt követően sorrendben a Kazincbarcika, a Monor, a Haladás és a Paks voltak a kispestiek riválisai, közülük a legközelebb a Haladás járt a Honvéd kiejtéséhez: a fővárosiak hazai pályán 1-0-ra nyertek, a szombathelyi visszavágó rendes játékidejében a hazaiak 1-0-ra vezettek, majd a kétszer 15 perces hosszabbításban megszerezték a második góljukat is. Végül Ivan Lovric mentette meg a Honvédot, a 100. percben szerzett idegenbeli találat a 2-1-es vereség ellenére továbbjutást jelentett csapatának. A negyeddöntőben a paksi 0-0 után a piros-feketék hazai pályán 2-0-ra nyertek, így kerültek a legjobb négy közé. Az eddigi hét meccsen szerzett 16 gólon szinte testvériesen osztoztak a Honvéd játékosai, négyen szereztek két találatot (Batik Bence, Tonci Kukoc, Davide Lanzafame és Vladyslav Kulach), nyolcan pedig egyszer voltak eredményesek.

A két csapat négy-négy kupamérkőzésének statisztikai adatai alapján nem lenne meglepetés, ha a másodosztályú MTK lépne fel kezdeményezőbben, a legutóbbi összecsapásokon ugyanis a kék-fehérek támadójátéka erősebbnek látszott, mint a Honvédé. Más kérdés, hogy mások voltak az ellenfelek, ráadásul a Honvédnál új szakmai stáb irányítja a csapatot - immár Pisont István vezetésével készül az elődöntőkre a kispesti csapat. Mindenesetre érdekesség, hogy kialakított helyzetek, kulcspasszok, cselek és lövések számában is jobban szerepelt az MTK azokon a kupamérkőzéseken, amelyek szerepelnek az InStat adatbázisában.

Az MTK és a Honvéd Magyar Kupa-mérkőzéseinek In-Stat adatai:

MTK:

            MTK–Dorog 3–0
            Dorog–MTK 0–1
            MTK–Diósgyőr 1–0
            DEAC–MTK 0–3

Honvéd:

            Honvéd–Paks 2–0
            Paks–Honvéd 0–0
            Haladás–Honvéd 2–1
            Honvéd–Haladás 1–0

InStat-index :                                      242                             235
Kialakított helyzet:                              9                                 4
Lövés / kapura tartó:                    19 / 7                          11 / 3,5
Passz:                                                  528                             606
Passzpontosság:                               77%                             82%
Sikeres kulcspassz:                           15                               5,5
Sikeres csel:                                       17                               14

*az InStat-index a csapatok különböző mutatókon alapuló komplex értékelése

 


Címkék:

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS