Húsz légióssal érkeznek a finnek

2014. február. 26., 13:50   |    

Húsz légióssal érkeznek a finnek

„Mixu” Paatelainen szövetségi kapitány kijelölte a március 5-i, győri válogatott meccs keretét. A névsorban nincs meglepetés, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a veterán Mikael Forssell, aki januárban játszott az omániak elleni barátságos mérkőzésen, ezúttal nem kapott meghívást.

A finn kapitány 20 (!) légióst hívott meg a március ötödikei mérkőzésre, köztük két újoncot, Tero Mäntylät, az Európa Ligában kiválóan szereplő, bolgár Ludogorec védőjét és Sakari Mattilát, a norvég Aalesund középpályását.

A három, hazai klubból beválogatott játékos közül ketten is a 35. évükben járnak, a harmadik számú kapus Henri Sillanpää és a korábban az Auxerre (1997-2005), a Tottenham Hotspur (2005-2008), majd a Sunderland, a Birmingham, az Ajax és a New York Red Bull színeiben is szerepelt Teemu Tainio. Utóbbi egyébként a keret legtöbbszörös válogatott tagja, még a moszkvai születésű (s a finn mellett orosz útlevéllel is rendelkező) Roman Eremenkón is túltesz ebben a tekintetben.

Eremenko esetében a finn írásmód a helyes – de az eredeti kiejtés szerint Jerjomenkót kellene írni. Személye jó példa arra, hogy a nyolcvanas évek végétől milyen nagy hatással volt az előbb szovjet, majd orosz futball a finnre. Rengeteg játékos próbálta ki a szerencséjét, köztük Alekszej Jerjomenko, a Dinamo és a Szpartak Moszkva korábbi játékosa is. Két fia, Roman, és a nála négy évvel idősebb, ifjabb Alekszej együtt több mint százszoros finn válogatottak. (De az is érdekes, hogy a finn élvonal, a Veikausliiga történetének leggyakoribb szereplője és gólkirálya is az orosz Valerij Popovics.)

A mostani keretben egyébként nem Eremenko az egyedüli honosított. Lukas Hradecky (Lukáš Hrádecký) pozsonyi születésű szlovák fiú, aki a családjával gyerekként emigrált Finnországba. Ugyancsak gyerekként került az ezer tó országába a koszovói albán Përparim Hetemaj, s a Macedóniában (válogatottbeli társához hasonlóan a hajdani Jugoszláviában) a világra jött Berat Sadik.

A finn névsorban két olyan játékos akad, akinek magyar klubtársa, vagy klubtársai vannak: Kasper Hämäläinen a lengyel Lech Poznańban Lovrencsics Gergővel, Tim Sparv a Greuther Fürthben Korcsmár Zsolttal és Stieber Zoltánnal készül napról napra. Teemu Pukki ugyan immár a Celtic csatára, de az idény elején néhány napig Szalai Ádám vetélytársa volt a Schalkéban. A transfermarkt.de nevű, a nemzetközi futballban tájékozódási pontnak elfogadott honlap szerint a mostani finn keretből két játékosnak magasabb az értéke ötmillió eurónál: Roman Eremenkónak (14 millió) és Niklas Moisandernek (6,5 millió).

A finn keret:

Kapusok

Niki Mäenpää VV Venlo (holland)
Lukas Hradecky (Bröndby IF)
Henri Sillanpää (Vaasan PS)

Védők

Niklas Moisander (AFC Ajax)
Kari Arkivuo (Häcken BK)
Joona Toivio (Molde)
Markus Halsti (FF Malmö)
Juhani Ojala (Terek Groznij)
Jere Uronen (Helsingborg)
Sebastian Sorsa (Helsingin JK)
Tero Mäntylä (Ludogorec)

Középpályások

Teemu Tainio (Helsingin JK)
Roman Eremenko (Rubin Kazany)
Kasper Hämäläinen (Lech Poznań)
Tim Sparv (Greuther Fürth)
Përparim Hetemaj (Chievo)
Alexander Ring (Kaiserslautern)
Riku Riski (Rosenborg BK)
Toni Kolehmainen (Hönefoss)
Sakari Mattila (Aalesund)

Csatárok

Teemu Pukki (Celtic FC)
Berat Sadik (FC Thun)
Joel Pohjanpalo (Aalen)


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS