Idén Kispestre került a Magyar Kupa

2020. június. 03., 21:58   |    

Idén Kispestre került a Magyar Kupa

A Budapest Honvéd 2-1-re legyőzte a Mezőkövesd-Zsóry FC-t a Magyar Kupa döntőjében a Puskás Arénában, és ezzel története során nyolcadik alkalommal szerezte meg a sorozat győztesének járó trófeát.

A mostani, rendkívüli időszakban nem egy szokványos Magyar Kupa-döntőre készült a Budapest Honvéd és a Mezőkövesd-Zsóry együttese, még úgy sem, hogy a helyzet sokat javult azóta, hogy a két csapat kiharcolta a fináléba kerülést. Az elődöntőket ugyanis még csak zárt kapuk mögött lehetett megrendezni, a fináléra viszont megnyíltak az impozáns Puskás Aréna kapui, és 9600 néző előtt játszhatták le az év egyik legfontosabb mérkőzését a csapatok.

A kispestiek történetük nyolcadik MK-aranyát készültek begyűjteni, a Mezőkövesd viszont még a döntőig sem jutott el eddigi története során, első alkalommal került ennyire közel a trófeához. A két vezetőedző ezzel szemben már megízlelhette a kupagyőzelem ízét, igaz, még jó pár évvel ezelőtt játékosként (Pisont István 1989-ben, Kuttor Attila 1997-ben, 1998-ban, 2000-ben és 2006-ban). A kispestiek a DVSC elleni győzelemmel, a kövesdiek a DVTK-tól elszenvedett vereséggel hangoltak a fináléra, amely hat év után tért vissza a nemzeti stadionba, de értelemszerűen először rendezték meg a tavaly átadott Puskás Arénában.

A Honvéd kezdőcsapatában egyszerre kapott helyet Davide Lanzafame és Ugrai Roland, illetve kisebb sérüléséből felépült Tomas Tujvel is, akit a hétvégén le kellett cserélni a DVSC elleni bajnokin. A kövesdieknél a szombati, DVTK elleni bajnokin kevesebbet szereplő Cseri Tamás, Budu Zivzivadze, Dino Besirovic hármas visszafoglalta helyét a kezdőben.

A két vezetőedző Kuttor Attila és Pisont István csapattársak is voltak játékos-pályafutásuk során, 1994-ben, Verebes József kapitánysága idején, a lengyelek ellen a válogatottban léptek együtt pályára. Edzőként első kupagyőzelmükre készültek, ami végül Pisont Istvánnak jött össze, ezzel megszakított egy hosszú szériát: 2013 óta először nyert magyar edző csapata a sorozatban (akkor a Kondás Elemér vezette DVSC nyert, azóta 2014-ben és 2018-ban Nebojsa Vignjevics, 2015-ban, 2016-ban és 2017-ben Thomas Doll, 2019-ben pedig Marko Nikolics vezette MK-diadalra csapatát.

Enyhe mezőkövesdi mezőnyfölénnyel kezdődött a meccs, az első nagy helyzetre a 10. percig kellett várni, ekkor Cseri Tamás ívelése után Berecz Zsombor lőtt kapásból, éles szögből kevéssel a jobb kapufa mellé. A folytatásban is aktívabb volt a borsodi együttes, de a három belső védővel játszó kispestiek jól szűrték ellenfelük támadásait. A félidő felét elhagyva kiegyenlítetté vált a játék, és a 33. percben a Honvéd megszerezte a vezetést: Ugrai Roland jobb oldali szöglete után a kispesti védősor hozta össze a gólt, Batik Bence csúsztatott, Djordje Kamber lőtt, a labda pedig az Ivan Lovricot követő kövesdi védőn, Neszterovon megpattanva a kapu jobb oldalába pattant (1–0). Négy perc kellett a Mezőkövesdnek az egyenlítéshez, Pekár László 27 méterről, kissé balról, szabadrúgásból nagy erővel küldte kapura a labdát, amit a vetődő Tujvel csak saját kapuja jobb felső sarkába tudott tenyerelni (1–1). A félidő hátralévő részében a Mezőkövesd támadott többet, de az eredmény a szünetig nem változott.

A fordulás utáni első percek is a sárga-kékeké voltak, de egy újabb rögzített szituáció végén ismét a kispestiek szereztek vezetést: az 56. percben Ugrai bal oldali szabadrúgása után a hosszú oldalon helyezkedő Kamber elé pattant a labda, ő pedig közelről a kapu közepébe fejelt (2–1). A gól után a mezőkövesdiek nem tudták nyomás alá helyezni ellenfelük kapuját, Kuttor Attila a 70. percben a két szélső védő lecserélésével próbált lendületet vinni csapata játékába, majd pályára küldte Marin Jurinát is.

Közben a Honvéd az előny megtartására rendezkedett be, ezt a célt szolgálták Pisont István hármas cseréje is. A hajrában a Mezőkövesd megpróbált még egy nagy rohamot indítani, de a kispestiek masszívan védekeztek, hatékonyan lassították a játékot, és így magabiztosan őrizték az előnyüket a rendes játékidő végéig. A közel tízpercesre nyúlt hosszabbításban a Honvédnak volt nagyobb lehetősége a gólszerzésre, de az eredmény a lefújásig nem változott, a piros-feketék 2–1-es sikerükkel elhódították a Magyar Kupát, történetük során nyolcadik alkalommal.

Az arany- és ezüstérmeket, valamint a győztesnek járó trófeát Csányi Sándor MLSZ-elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adták át a hivatalos eredményhirdetésen.

Magyar Kupa-döntő
Budapest Honvéd-Mezőkövesd-Zsóry FC 2–1 (1–1)
Puskás Aréna, vezette: Bognár Tamás (Tóth II Vencel, Vígh-Tarsonyi Gergő – Andó-Szabó Sándor, Berke Balázs)
Honvéd: Tujvel – Batik, Kamber, Lovric – Ikenne-King (Aliji, 85.), Gazdag (Nagy, 85.), Hidi, Szendrei, Uzoma – Ugrai (Kesztyűs Barna, 79.), Lanzafame (George, 85.)
Mezőkövesd: Szappanos – Eperjesi (Farkas, 70.), Neszterov, Pillár, Silye (Vadnai, 70.) – Cseri, Karnyicki, Berecz, Besirovic – Zivzivadze, Pekár (Jurina, 78.).
Gólszerző: Kamber (33.), Kamber (56.) ill. Pekár (37.)


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS