Ikszelt a Vidi, vereséggel is bajnok a Fradi

2019. április. 27., 19:45   |    

Ikszelt a Vidi, vereséggel is bajnok a Fradi

Már a Honvéd-Ferencváros találkozó előtt eldőlt, hogy harmincszoros bajnokok lettek a zöld-fehérek. A meccset kispestiek nyerték 3-2-re. A harmadik helyért küzdő DVSC és Újpest 1-1-et ért el egymás ellen, így a Loki áll a dobogó alsó fokán.

OTP Bank Liga, 30. forduló:

Paksi FC–MTK Budapest 1–0 (1–0)
Paks, v.: Vad II.
gólszerző: Hahn (25.)
sárga lap: Lenzsér (23.), Szabó J. (46.), Remili (88.), Nagy G. (91.), illetve Torghelle (20.), Gengeliczki (29.), Katona (71.)

Paksi FC: Nagy G. – Kővári, Lenzsér, Fejes, Szabó J. – Papp K., Simon Á. (Remili, 69.) – Kesztyűs (Kecskés, 60.), Windecker, Bartha – Hahn (Egerszegi, 80.)
MTK Budapest: Horváth L. – Katona (Banahene, 85.), Pintér Á., Gengeliczki, Szelin – Kanta – Lencse (Kulcsár, 65.), Vogyicska, Bognár I., Vass (Mihajlovic, 84.) – Torghelle

Mindkét csapat elsősorban a biztonságra törekedett, ennek megfelelően az első negyedórában egyik kapusnak sem akadt dolga. Valamelyest az MTK-nál volt többet a labda, mégis a Paks szerzett vezetést váratlanul. A bekapott gól kissé megzavarta a fővárosi együttest, amely így kis híján kétgólos hátrányba került, de néhány perc után rendezte sorait, a szünet előtti percekben pedig már egyértelműen veszélyesebben futballozott ellenfelénél.

A folytatásban eleinte a vesztésre álló MTK támadott többet, de komoly gólhelyzetig nem jutott, majd kiegyenlítődött a játék és többnyire a pálya közepén zajlottak az események. Az utolsó negyedórában a fővárosiak nagyobb nyomást tudtak helyezni a paksi védelemre, de az stabil maradt, így Nagynak csak néhányszor kellett védenie a minimális előny megtartásához.

Mezővesd-Zsóry FC–Diósgyőri VTK 3–0 (1–0)
Mezőkövesd, v: Andó-Szabó
gólszerzők: Pekár (18.), Cseri (76.), Moutari (86.)
sárga lap: Pekár (17.), Iszlai (63.), illetve Sesztakov (21.), Prosser (23.), Márkvárt (90.)

Mezővesd-Zsóry FC: Szappanos – Farkas, Pillár, Katanec, Eperjesi – Meszhi, Iszlai – Vajda (Moutari, 71.), Pekár (Cseri, 65.), Bertus – Drazic (Koszta, 86.)
Diósgyőri VTK: Antal – Polgár, Brkovic, Tamás – Sesztakov, Szabó (Tajti, 80.), Márkvárt, Tóth (Vernes, 33.), Juhar (Korbély, 58.) – Hasani, Prosser

Nem túl nagy iramban, kevés akcióval kezdődött a mérkőzés, amelyen a vendégeknek kellett volna felpörögniük, főleg a 17. perc után, amikor a kövesdiek megszerezték a vezetést. A félidő második felében többet birtokolta a labdát a Diósgyőr, de nem ment vele sokra, mezőnyfölénye meddőnek bizonyult.

Fordulás után aktívabban kezdett a DVTK, ám a mezőkövesdi kapus és védelem hiba nélkül végezte a dolgát. A hajrához közeledve a csereként beállt Cseri lőtt szép gólt nagyjából húszméteres távolságból, ezzel pedig megpecsételődött a vendégek sorsa.

A hazaiak a hajrában egy harmadik találattal fölényessé tették sikerüket, és a kiesés szélére sodorták borsodi riválisukat.

Kisvárda Master Good–Szombathelyi Haladás 1–2 (1–2)
Kisvárda, v.: Erdős
gólszerzők: Grozav (11.), illetve Priskin (24., 11-esből), Rui Pedro (28.)
sárga lap: Lukjancsuk (23.), Melnyik (73.), Hugo Seco (84.),  illetve Priskin (20.), Ivanov (45.), Bamgboye (51.), Dausvili (62.), Rui Pedro (81.), Király (94.)

Kisvárda: Felipe – Melnyik, Beriosz, Kravcsenko, Lukjancsuk (Protic, 82.) – Karaszjuk, Ene (Ilic, 67.) – Gosztonyi (Hugo Seco, 72.), Cukalasz, Grozav – Horváth Z. 
Haladás: Király – Habovda, Jagodics, Németh Mi., Mohl (Tamás L., 76.) – Dausvili – Bamgboye, Goldojuk (Holdampf, 71.), Rui Pedro, Ivanov – Priskin (Ofosu, 66.)

Aktívabban kezdte a mérkőzést a Kisvárda, több támadást vezetett, mint ellenfele és hamar vezetéshez is jutott. Nem sokkal később megint a vendégek kapujába jutott a labda, de les miatt ezt a gólt nem adta meg a játékvezető. A Haladás nem igazán talált fogást a hazai csapaton, mégis sikerült egyenlítenie: Lukjancsuk szabálytalanul állította meg a 16-oson belülre betörő Bamgboyét, a megítélt büntetőt Priskin értékesítette. Négy perccel később pedig már fordított is a Haladás egy szép támadás eredményes lezárásával. A két góltól magabiztosabbá vált a vendégcsapat, többet birtokolta a labdát, a félidő második felében a Haladás elképzelése szerint folyt a játék.

A szünet után megint a Kisvárda volt kezdeményezőbb, a szombathelyi csapat elsősorban a védekezéssel törődött. Ebben az időszakban Király Gábor, a vendégek kapusa több nagy mentést mutatott be. A hazaiak a folytatásban is nagy energiát mozgósítottak az egyenlítésért, miközben egy-egy alkalommal veszélyes ellentámadást vezetett a Haladás. A Kisvárda sok időt töltött ellenfele kapuja előtt, volt is esélye a gólszerzésre, de végül nem járt sikerrel.

Újpest FC–Debrecen 1–1 (1–0)
Szusza Ferenc Stadion, v.: Berke
gólszerzők: Litauszki (41.), illetve Tőzsér (78.)
sárga lap: Onovo (33.), Traoré (84.), illetve Csősz (33.), Bényei (40.)
Újpest: Pajovic – Pauljevic, Ristevski, Litauszki, Burekovic – Onovo, Kovács L. (A. Diallo, 76.) – Zsótér (Simon K. 69.), Rácz, Beridze (Solomon, 87.) – Traoré
Debrecen: Nagy S. – Bényei, Pávkovics, Szatmári, Ferenczi – Tőzsér – Csősz (Varga K., 51.), Bódi (Kinyik, 78.), Haris, Szécsi – Takács T. (Zsóri, 56.)

Rendkívül passzív játékkal kezdett a Debrecen, amely ezzel magára húzta a házigazdát. Az Újpest azonban hiába kezdeményezett, veszélyes helyzeteket nem tudott kialakítani a szórványos kontráiban bízó vendégcsapattal szemben. Idővel felvette a meccs ritmusát a Debrecen, de a 41. percben megérdemelten szerzett vezetést a céltudatosabb Újpest: egy szabadrúgásnál Litauszki előzte meg Harist, és lőtt hét méterről a vendégek kapujába.

A félidőben köszöntötték az 1969-ben – az UEFA Kupa, valamint az Európa-liga elődjének tekinthető – Vásárvárosok Kupájában döntős Újpest legendás játékosait, akiket 50 évvel ezelőtt a fináléban az angol Newcastle United kettős győzelemmel és 6–2-es gólkülönbséggel múlt felül.

Teljesen más felfogásban kezdte a második félidőt a Debrecen, ennek eredményeként élvezetes és gyors játék alakult ki, a kapuk felváltva forogtak veszélyben. Mindkét oldalon bravúros védésekre volt szükség a kapusoktól, illetve nagy helyzetekben hibáztak a befejező emberek. A 78. percben egy ellentámadás végén Tőzsér már nem rontott: egyenlített a vendégcsapat. A hajrában a hazaiak iparkodtak jobban, de a fegyelmezett vendégek megőrizték a döntetlent.

Az újpestiek immár sorozatban 15 hazai mérkőzésükön nem kaptak ki: nyolc győzelem mellett hetedszer játszottak döntetlent. A szezonban a DVSC először talált az újpesti kapuba, és a hazai 0–0 után másodszor szerzett pontot ellene.

MOL Vidi FC–Puskás Akadémia FC 1–1 (0–0)
Székesfehérvár, v.: Kassai
gólszerzők: Milanov (54., 11-esből), illetve Juhász (84. - öngól)
sárga lap: Vinícius (92.), illetve Szolnoki (91.)
    
MOL Vidi FC: Kovácsik – Stopira, Juhász R., Vinícius, Tamás K. – Nego, Nikolov, Pátkai - Kovács I., Milanov (Hodzic 89.) – Futács (Scepovic 70.)
Puskás Akadémia FC: Hegedüs L. – Poór (Heris 84.), Hegedűs J., Hadzsiev, Nagy Zs. – Mioc, Szolnoki – Sós (Radó 73.), Vega, Szakály P. (Kiss T. 61.) – Knezevic
    
A mérkőzés elején nagy fölényben játszott a Vidi, sokat birtokolták a labdát a fehérváriak, de igazi gólhelyzetbe nem kerültek. A Puskás megszállta kapuja előterét és gyors ellentámadásokat vezetett, amelyek több veszélyt hordoztak magukban. A félidő közepén Juhász Roland szöglet utáni fejesét Hegedüs Lajos tolta a felső lécre, majd a túloldalon Josip Knezevic szabadrúgása alig kerülte el a fehérvári kaput.

A gól nélküli első játékrészt követően a második félidő elején megszerezte a vezetést a Vidi: a Kovács István buktatásáért megítélt tizenegyest Georgi Milanov váltotta gólra. A Puskás hátrányba kerülve magához ragadta a kezdeményezést, de csak egy nagy hazai védelmi hiba után öngóllal tudott egyenlíteni. Néhány perc múlva Kovácsik Ádám Kiss Tamás lövését hárította nagy bravúrral, így maradt az 1–1-es döntetlen.

Budapest Honvéd–Ferencváros 3–2 (1–0)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, v.: Iványi
gólszerzők: Uzoma (36.), Ben-Hatira (62., 76.), illetve Haratin (54.), Nguen (73.)
sárga lap: Kálnoki Kis (19.), illetve Leandro (33.), Lovrencsics (57.), Isael (65.)

Budapest Honvéd: Gróf – Batik, Kamber, Kálnoki Kis, Uzoma – Heffler, Nagy G., Fousseni, Ben-Hatira (Szendrei, 83.) – Danilo, Holender (Májer, 78.)
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Haratin, Leandro (Nguen, 63.) – Petrjak (Böde, 80.), Bőle (Gorriaran, 70.), Isael – Lanzafame

Szerhij Rebrov, a vendégek mestere a kezdés előtt elárulta: a délután történtek ismeretében azt kérte játékosaitól, hogy függetlenítsék magukat a már megnyert bajnoki aranyéremtől, és kellő motivációval lépjenek pályára.

A Ferencváros ennek szellemében is kezdte a mérkőzést, de lendülete és koncentrációja hamar elfogyott. Egyértelműen a vendéglátók irányítottak, több gólhelyzetet is kialakítottak, a 36. percben pedig Uzoma révén megérdemelten szereztek vezetést. A gól után a Honvéd visszavett a tempóból, az addig is erőtlen támadójátékot nyújtó vendégeket viszont az sem rázta fel, hogy hátrányba kerültek.

A második játékrészben a Honvéd öt perc alatt eldönthette volna a meccset – játékosai kétszer hibáztak óriási helyzetben –, ehelyett egyenlítettek a vendégek: szöglet után Haratin talált a kapuba. A 62. percben aztán a ferencvárosi védelem több részletben is kihagyott, amit Ben-Hatira használt ki. A kapott gól után átvette a játék irányítását a vendégcsapat, de lassan és körülményesen szőtte az akcióit, amelyeket így könnyen hatástalanított a jól szervezett, kontrákra váró hazai gárda. A 73. percben mégis egyenlített a vendégcsapat – Nguen volt eredményes –, de nem sokáig tudta megtartani az eredményt, mert az ismételt védelmi hibát Ben-Hatira látványos átemelős góllal büntette. A hajrában beszorult a Honvéd, de a Ferencvárosnak harmadszor már nem sikerült egyenlítenie.

A Honvéd a szezon korábbi két bajnoki összecsapásán 1–0-ra kapott ki a Ferencvárostól, és legutóbb két éve kerekedett fölé. Azóta egy döntetlen mellett négyszer szenvedett vereséget. A Ferencváros ezt megelőzően sorozatban nyolc bajnokiján diadalmaskodott.

OTP Bank Liga NB I. 29. forduló

Sorsolás
2024. 04. 20. 14:30
Puskás Akadémia Pancho Aréna
2024. 04. 20. 17:00
Groupama Aréna
2024. 04. 20. 19:30
DVTK Stadion
04-21 14:05
2024. 04. 21. 14:05
Kecskeméti Széktói Stadion
04-21 16:00
2024. 04. 21. 16:00
Székesfehérvári Sóstói Stadion
04-21 18:30
2024. 04. 21. 18:30
Szusza Ferenc Stadion

Tabella


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Rangadót nyert, az élvonal kapujában a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS