Indul a sporttelep-felújítási program 2. pályázati köre

2013. december. 21., 12:13   |    

Indul a sporttelep-felújítási program 2. pályázati köre

Az MLSZ újból meghirdeti népszerű tao előminősítéses pályázatát.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) ismét meghirdeti az amatőr labdarúgó-létesítmények (labdarúgópályák, öltözők) felújítását támogató, előminősítéses pályázatát, a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye program (tao) keretében. Az előminősítésnek megfelelt szervezetek bruttó 700 ezer és 7 millió forint közötti összeget nyerhetnek el, amelyet a szükséges önrésszel kiegészítve, a többi között például a sporttelep biztonságát (kerítés, korlát, játékos kijáró), a szurkolók és játékosok komfortérzetét (öltöző, mosdók, lelátó, eredménykijelző), valamint a sporttelep funkcionalitásának fejlesztését (pályafelszerelések, játéktér-felújítás, öntözőberendezés) célzó beruházásokra költhetnek. A pályázatokat 2014. január 9. és 2014. február 14. között az MLSZ online rendszerében lehet benyújtani.

Az előminősítéses pályázat bevezetését a tao támogatási rendszer gyakorlati nehézségei indokolták. A tao-rendszer keretében ugyanis a támogatott sportszervezetnek kellett megkeresnie azt a gazdasági társaságot, amellyel megállapodott a fejlesztés megvalósítását biztosító támogatás kifizetéséről. Ez pedig jelentős erőfeszítést igényelt a sportszervezetektől, hiszen maga a potenciális támogató gazdasági társaság megtalálása, valamint a szükséges együttműködési megállapodások megkötése komoly adminisztrációs terhet jelentett. Nagyon sok esetben a – Magyar Labdarúgó Szövetség által egyébként jóváhagyott – beruházásokat támogató cég hiányában nem tudták megvalósítani a klubok.

Az MLSZ – felismerve a „hagyományos” rendszer működési nehézségeit – alternatív végrehajtási rendszert dolgozott ki, kizárólag a tárgyieszköz-beruházásra, a felújításhoz kapcsolódó fejlesztésekre.

A program célja, hogy egy következetes, ütemezett forrás-felhasználási koncepció segítségével, az amatőr sportszervezetek által használt sporttelepek felújításán, biztonságosabbá, komfortosabbá tételén keresztül az amatőr futball játékos-, szakember-, valamint szurkolómegtartó és -vonzó képessége javuljon. Az MLSZ ezzel egyben azt is szeretné elérni, hogy szélesebbé váljon a futball tömegbázisa és javuljon a közösségi elfogadottsága.

Az előminősítéses eljárásban nyertes pályázó jogosultságot szerez arra, hogy:
• az MLSZ az azonos tartalmú tao sportfejlesztési programját automatikusan jóváhagyja,
• az MLSZ a beruházáshoz az adótámogatási forrást az azt biztosító támogatótól megszerezze és a sportszervezet rendelkezésére bocsássa. Az MLSZ tehát a forráskeresés terhét leveszi a sportszervezetek válláról, ezzel elsősorban a gazdaságilag hátrányos kistérségekben lévő, illetve a gazdasági kapcsolatokkal nem rendelkező klubokat segítve.

A pályázaton azok az amatőr sportszervezetek indulhatnak el, amelyek TAO támogatásra is jogosultak,felnőtt férfi nagypályás bajnokságban indított csapatuk legmagasabb bajnoki osztálya a megyei I. osztály, továbbá valamilyen jogcím alapján nagyméretű füves labdarúgó sportpálya – és a hozzá kapcsolódó egyéb létesítmények – használatára jogosultak. A jogosultsági kör kiterjed az önálló amatőr utánpótlás-képző egyesületekre is. Fontos változás az előző pályázati körhöz képest, hogy a jogosultsági feltételek között már nem szerepel az az előírás, amely szerint a pályázónak „legalább 6 éve részt kell vennie az MLSZ versenyrendszerében”. A változtatás célja az, hogy a potenciális pályázói kör jelentősen bővülhessen.
A pályázat keretében előre meghatározott beruházási tevékenységek támogathatóak, mint például a sporttelep biztonságát (kerítés, korlát, játékos kijáró), a labdarúgásban részt vevők komfortérzetét (lelátó, eredménykijelző, öltöző, mosdók), valamint a sporttelep funkcionalitásának fejlesztését (pályafelszerelések, játéktér-felújítás, öntözőberendezés) célzó tevékenységek.

Az előminősítéses pályázat lebonyolítása megelőzi a tao jogszabályokban meghatározott sportfejlesztési program benyújtásának határidejét. A támogatásban részesített sportszervezetnek a sportfejlesztési programját el kell készítenie, amely változatlan költségvetéssel és műszaki tartalommal tartalmazza a tárgyi eszköz beruházás, felújítás jogcímhez kapcsolódó tevékenységeket.
A benyújtott program legmagasabb elszámolható költsége bruttó 10 millió, legkisebb elszámolható költsége pedig bruttó 1 millió forint lehet, amely már tartalmazza a pályázótól várt, köteles 30%-os önrészt, azaz a támogatási arány 70%-os.

A pályázatokat 2014. január 9-től kezdve, 2014. február 14-ig az MLSZ online rendszerében lehet benyújtani az alábbi linkre kattintva: http://mlszkerelem.innospectrum.hu/kerelem2014

Kapcsolódó dokumentumok:

Telephely-felújítási pályázat útmutató

1.a Természetes személy tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat (5 millió forint alatt)

1.b Tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat (5 millió forint alatt)

1.c Tulajdonosi joggyakorló hozzájárulás (5 millió forint alatt)

1.d Természetes személy tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat (5 millió forint fölött)

1.e Tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat (5 millió forint fölött)

1.f Tulajdonosi joggyakorló hozzájárulás (5 millió forint fölött)

2. Elszámolható maximum egységárak pályafelújításhoz

3. Elszámolható maximum egységárak öltözőfelújításhoz

4. Pályakarbantartó gépek árai


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS