Jet-Sol Liga: a Viktória legyőzte a Ferencvárost, az élen az MTK

2016. október. 03., 11:46   |    

Jet-Sol Liga: a Viktória legyőzte a Ferencvárost, az élen az MTK

Azok számára, akik amellett kardoskodnak, hogy kiegyensúlyozottabb lett a Jet-Sol Liga, tömörebb az élmezőny, aligha kell jobb érv annál, mint, hogy a 6. forduló után – igaz, az előtte álló két csapatnál eggyel kevesebb mérkőzést játszva – „csak” a negyedik helyen áll a vasárnapig hibátlan mérleggel rendelkező, címvédő Ferencváros. A bajnokcsapat a hét végén, Szombathelyen lépett pályára, és a Viktória FC elleni, 2-1-es vereségével, 35 mérkőzéses veretlenségi szériája szakadt meg.

A Jet-Sol Liga, a női NB I hatodik fordulójára is jutott olyan mérkőzés, amelyen két, a felsőházba „tartozó” csapat lépett pályára. A címvédő Ferencváros az öt, korábbi mérkőzését megnyerte – az MTK elleni, halasztott találkozóra október 12-én kerül majd sor –, de a Viktória is jó formában van, és tavasszal sem tudott nyerni a Fradi a „Királyban”.

Nagy lendülettel, jó játékkal kezdte mindkét csapat a mérkőzést. Szinte az első pillanattól kezdve látszott, hogy a Viktória precízen szervezte meg a védelmét, Csordás Csaba játékosai ügyesen zárták le a passzsávokat, roppant fegyelmezetten játszottak. A Ferencváros nem találta ennek ellenszerét, sőt, kevéssel az első játékrész befejezése előtt, az ősszel új pozíciójában nagy kedvvel futballozó Heike Manhart előnyhöz juttatta a Viktóriát. A Tálosi Szabina által indított támadásban Szakonyi Emese robogott el a jobb szélen, centerezését az osztrák támadó nyolc méterről lőtte Németh Júlia hálójába. Bár a szombathelyiek vezető gólja a 43. percben született, mégsem mehetett előnnyel pihenőre a Viktória: két perccel később a visszapasszolt labdát Ebere Orji lőtte 12 méterről a hazai csapat kapujába.

A fordulás után sem változott a játék képe, a Viktória futballozott jobban, illetve a hazaiaknak volt több helyzete. Ezek közül a legnagyobbat ismét Heike Manhart főszereplésével láthatták a nézők, az osztrák támadó már Németh kapus mellett is elgurította a labdát, de az a kapufa mellett elhagyta a játékteret.

A 64. percben azután góllá érett a szombathelyi fölény: a legutóbbi bajnokin, a Kóka-FNLA ellen is gólt szerző Vörös Viktória a tizenhatos vonaláról, félfordulattal bombázta a bal felső sarokba a Viktória győztes gólját.

A forduló rangadóját két felsőházi csapat vívta Szombathelyen, de Csepelen is két patinás női gárda randevúzott: a felsőházba igyekvő Astra HFC, valamint az MTK, amely győzelmével a tabella tetejére ugorhatott. A kék-fehérek ennek megfelelően, óriási attakkal kezdték a meccset. Elszántságuk hamar góllá érett, Palkovics Nóra már a 4. percben védhetetlen lövést küldött a tizenhatos előteréből a bal alsó sarokba. Ezekben a percekben úgy tűnt, a vendégek hamar szétzilálják, megszórják ellenfelüket – nem így történt.

Meddővé vált az MTK játéka, a kék-fehérek többet birtokolták a labdát ugyan, de nem tudtak újabb helyzeteket kialakítani. A játék képe nem indokolta az Astra túlbiztosított védekezését, különösen úgy nem, hogy a hátrányban játszó csapat az öt védővel, illetve Godvár hátul tartásával szinte teljesen feladta a támadások esélyét. A második félidőben kiegyenlítettebbé vált a játék – úgy, hogy sokáig egyik kapu sem forgott igazán veszélyben. Nagy kérdés, ha az Astra ebben a periódusban „talál” egy gólt, hogyan alakult volna az eredmény – de az MTK szerzett újabb gólt, méghozzá nagyon szépet. A 73. percben Krascsenics Petra ment el remekül a jobb szélen, pontosan centerezett, az érkező Nagy Lilla pedig hat méterről, okos gólt fejelt vissza, a bal sarokba. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, de Szabados György csapata a „biztonság kedvéért” szerzett még egy gólt: Krascsenics Petra az ötösről emelte az egyébként jól teljesítő Záhonyi Alexandra hálójába a labdát. (Az Astra, Kovács Klaudiát jól helyettesítő kapusa megér még egy mondatot: a hazai női futball „kapus ínséges” világában öröm, hogy a bajnokságnak – eddig – két felfedezettje is van: Záhonyi, és az ETO kapujában álló Szőke-Nagy Krisztína.)

Az élvonal másik nyugat-magyarországi csapata, az ETO a vártnál halványabban szereplő kókaiakat fogadta. A győri stadion centerpályáján vívott találkozón a fehér mezes hazaiak hamar vezetést szereztek: Gődér Brigitta remek indításával Németh Loretta iramodott meg a bal oldalon, a válogatott csatár önzetlenül, tökéletes időzítéssel passzolt a védők közül kirobbanó Süle Dóra elé, aki egy elegáns csel után helyezte az immár üres kapuba a labdát.

A folytatásban látszott ugyan, hogy a hazai csapat jobb erőkből áll, de a fiatal vendégcsapat is ügyesen futballozott, és a passzjátékban néha felül is múlta ellenfelét. Helyzetei, pláne ziccerei viszont főként az ETO-nak voltak, de a befejezés nem sikerült, a szünet előtt már nem változott az eredmény. A szünetben Horváth Tamás kicsit átszervezte csapata jobb oldalát, Kovács Laura és Fél Patrícia helyet cserélt, és a váltástól jobb lett az ETO játéka. Fél Patrícia – aki Gődér, és a kétgólos Süle mellett a mezőny legjobbjai között volt – a második félidő legelején az oldalvonal mellől rúgott szemfüles gólt, sőt a folytatásban is ügyesen játszott a számára kicsit szokatlan támadó poszton. Az ETO ebben a játékrészben már egyértelmű fölényben futballozott, és Süle Dóra második találata után, ilyen különbséggel is megérdemeltem nyerte meg a mérkőzést.

A Jet-Sol Liga két újonca, az UTE és a Budapest Honvéd találkozott Újpesten, a Bánka Kristóf sportközpontban. A hazaiak egy ponttal, a kispestiek pedig pont nélkül várták a találkozót, alkalmasint azzal a gondolattal, „mikor nyerjünk, ha most nem?” De, az előző szezonban háromszor randevúzott összesen a két patinás klub női csapata, és most is ez látszott a legvalószínűbb eredménynek – annak ellenére, hogy a lilák harci kedvét növelhette, hogy győzelmük esetén pontszámban utolérhetik a 4 pontos Kóka-FNLA-t.

Idén ősszel Újpesten mindig láttak a nézők gólt a mérkőzés legelején – ezúttal is csak két percet kellett várni a második középkezdésre. A tizenhatos előteréből küldött lövés kijött Gálik Ágnesről, a hazaiak kapusáról, Várkonyi Orsolya pedig közelről egykori csapata hálójába kotorta a Honvéd vezető gólját. Félórával később egyenlített az Újpest, a Németh Felícia által lekészített labdát Molnár Judit tizenhét méterről, jobb külsővel vágta Farkas Katalin feje fölé, a léc alá. A találkozó maradék félórájában több gól már nem esett, ez az 1-1 lett a végeredmény, Oroszi Sándor és Nikandish Hossein csapatai ezúttal is remiztek. De, téved, aki azt hiszi, hogy langyos volt a meccs, eseménytelen a második félidő! Becsülettel, nagy szívvel küzdöttek a csapatok, sőt a Honvéd az utolsó félórában, a második sárga lapját kapó Kajdy Janka kiállítása után emberelőnyben is játszhatott, de hiába álltak volna „pontozással” valamivel közelebb a győzelemhez a piros-feketék, maradt a döntetlen – ami, igazából egyik csapatnak sem jó.

Jet-Sol Liga, 6. forduló:

ETO FC Győr – Kóka-FNLA 3-0 (1-0) Újpesti TE – Budapest Honvéd 1-1 (1-1) Viktória FC – Ferencváros 2-1 (1-1) Astra HFC – MTK Hungária 0-3 (0-1)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC
Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS