Kedden kezdődik a Telki Kupa

2014. augusztus. 04., 13:33   |    

Kedden kezdődik a Telki Kupa

Az idei tornán négy U17-es válogatott vesz részt, a magyar csapaton kívül a szerb, az ír és a máltai korosztályos együttes vesz részt.

Európa egyik legpatinásabb ifjúsági futballtornáján, a kedden kezdődő Telki Kupán (korábban Aranykalász Kupa, Ráckevei Torna, Nemzetközi Ifjúsági Torna) a magyar U17-es válogatott mellett a szerb, az ír és a máltai csapat vesz részt.

A torna immár 33 éves múltra tekint vissza, az MLSZ 1981-től megszakítás nélkül minden évben megrendezi a viadalt, amely így a kontinens egyik legrégebbi ifjúsági felkészülési tornája. A nyolcvanas években az Aranykalász Termelőszövetkezet volt a névadó, majd sokáig Ráckevei Torna néven futott a rendezvény.

A magyar válogatottnak az 1981-es indulás után hat évet kellett várnia első tornagyőzelmére, az 1987-es aranyérem után 1991-ben és 1995-ben is a mieink elsőségével ért véget a viadal. Az elmúlt években az 1992-es korosztály zárt aranyéremmel (az a csapat ráadásul azt a bravúrt is végrehajtotta, hogy néhány héttel később - első magyar korosztályos válogatottként - duplázott, vagyis a szintén több évtizedes múltra visszatekintő Syrenka kupát is megnyerte Lengyelországban), legutóbb, három éve pedig a Pisont István vezette 1995-ös csapat szerezte meg az első helyet.

A Nemzetközi Ifjúsági Torna történetében több ma már jól ismert külföldi sztárjátékos is szerepelt, 1999-ben például Petr Cech lett a torna legjobb kapusa, azt megelőzően a szintén cseh Tomas Rosicky mutatta meg tehetségét - az ellenfelek legnagyobb bánatára. A svájci Philippe Senderos a 2000-es évek elején volt csapata vezéregyénisége a NIT-en, míg tavalyelőtt a horvát labdarúgás egyik nagy reménysége, az azóta a Barcelonában szereplő Alen Halilovic csillogtatta meg tudását.

DSC_0404|Idén az 1998-as születésű játékosokból álló válogatottak vesznek részt a tornán

Az idei tornára 1998-as születésű játékosokkal érkeztek a csapatok. A négy résztvevő együttes körmérkőzéses formában dönti el a helyezések sorsát, vagyis minden válogatottra három meccs vár a következő napokban.

- Közelednek a korosztály első tétmérkőzései, ezért ezen a tornán már döntő szempont az eredményesség is, miközben szeretném, ha megtartanánk azt a fajta játékosságot, ami a legutóbbi felkészülési tornán már jellemezte az együttest - mondta az mlsz.hu-nak Belvon Attila szövetségi edző. - Erős mezőny gyűlt össze, a szerbeket nem kell bemutatni, utánpótlásban Európa legjobbjai közé tartoznak, az írek fizikális ereje egyre modernebb futballal párosul, míg Máltán rengeteget fejlődött az utóbbi időszakban a labdarúgás, dinamikus, gyors játékosokból álló csapatuk van. Három nehéz meccs vár ránk, de nincs okunk tartani egyik riválistól sem, fegyelmezett, koncentrált játékkal sikerrel zárhatjuk a tornát.

A mieinknél nem tagja a keretnek Tajti Mátyás, a Barcelona középpályása, valamint a sérüléssel bajlódó Kovács Dávid, érkeztek ugyanakkor újoncok a csapatba, Bayer Bence és Bodrogi János első alkalommal léphet pályára az utánpótlás-válogatottban.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok:

Balogh Péter (PFLA)
Demjén Patrik (MTK)

Védők:

Tóth Bence (PFLA)
Tóth Dávid (Győri ETO)
Szalai Attila (Rapid Wien)
Patil Márton (Salzburg)
Gergényi Bence (Honvéd MFA)
Szalai András (MTK)

Középpályások:

Szőke Dániel (Illés Akadémia)
Vogyicska Bálint (MTK)
Bayer Bence (MTK)
Szabó Bence (PFLA)

Támadók:

Kerekes Krisztián (DVSC)
Bíró Bence (Honvéd MFA)
Tömösvári Bálint (Honvéd MFA)
Dragóner Filip (FTC)
Herjeczki Kristóf (Honvéd MFA)
Bodrogi János (Honvéd MFA)

A Telki Kupa programja:

augusztus 5., kedd:

Magyarország-Írország, 17.30, Dorog
Szerbia-Málta, 17.30, Telki

augusztus 7., csütörtök:

Magyarország-Szerbia, 17.30, Üllő
Írország-Málta, 17.30., Telki

augusztus 9., szombat:

Szerbia-Írország, 15.30, Telki
Magyarország-Málta, 17.30, Telki

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS