Kövesfalvi István: „Teljes odaadással és hatalmas büszkeséggel végzem ezt a munkát”

2024. február. 28., 11:16   |    

Kövesfalvi István: „Teljes odaadással és hatalmas büszkeséggel végzem ezt a munkát”

A férfi A-válogatott kapusedzője, Kövesfalvi István 2015 óta az MLSZ főállású alkalmazottja, a különböző válogatottak felkészülését azonban már 2013 óta segíti. Az idősebb korosztály még labdarúgó-pályafutása kapcsán is emlékezhet a labdarúgók és a szurkolók körében a legtöbbször csak Kavicsként emlegetett játékosra, hiszen kitűnő sportteljesítménye mellett színes egyénisége is régóta védjegye. Pályafutása során tizenhat klubnál játszott, később kapusedző lett, 2018-ban pedig az UEFA A kapusedzői képesítését is megszerezte.

Kövesfalvi István aránylag későn lett NB I-es kapus, azonban számos klubja közül leginkább a Diósgyőrben, a Vasasban, a BVSC-nél illetve a Gázszernél töltött éveiből emlékeznek rá a szurkolók, de a DVSC, a REAC, a Szolnok és a Tatabánya játékosa is volt – hogy csak a legfontosabb klubjait említsük. Kapusedzőként a Tatabánya volt az első klubja, majd Diósgyőrben, Szolnokon, Egerben és Budaörsön adta át tudását és óriási tapasztalatát a fiatalabbaknak, míg 2015-től az MLSZ kapusedzője lett. A 192 NB I-es mérkőzéssel rendelkező Kövesfalvi István a férfi A-válogatottal immáron második Európa-bajnoki szereplésére készülhet, melynek kivívásában a szakmai stáb tagjaként neki is hatalmas érdemei vannak.

Az 55 éves szakember az MLSZ felkérésére 2013-ban a női U17-es és U19-es válogatottaknál dolgozott, majd 2015-től már főállásban is a szövetség kapusedzője lett. 2019-ben Marco Rossi érkezését követően lett a férfi A-válogatott kapusedzője, de jelenleg az U15-ös és az U16-os férfi válogatottnál is ellátja ezt a feladatkört.

- Az A-válogatottnál és az utánpótlás-válogatottaknál végzett munka teljesen más. Előbbinél kis túlzással azt mondhatnám, hogy a kapusok akár még nélkülem is fel tudnának készülni, az A-válogatott kapusainak a névsorát végignézve – Dibusz Dénes, Gulácsi Péter és Szappanos Péter – ez talán nem is annyira meglepő, hiszen mindhárman borzasztó profi sportemberek. Az utánpótlás-válogatottaknál természetesen ez még nem igaz, ott még szükséges hibákat javítani, valamint a felnőtteknél már egyértelmű helyzeteket kielemezni, elmagyarázni. Én azonban mindkét feladatkört nagyon szeretem. A felnőtteknél nem kell magyarázni ezt, hiszen ez a szakma csúcsa, a fiataloknál viszont nagyon szeretem, hogy szinte napról napra látom ahogyan fejlődnek a játékosok, és a korábban javított hibákat legközelebb már nem követik el.

Kövesfalvi István hangsúlyozta, hogy ma már a kapusoknak sokkal összetettebb és nehezebb feladatuk van csapataikban, mint akár 10 évvel ezelőtt volt, hiszen a modern kapusok részt vesznek a támadások építésében is, tőlük indulnak a labdakihozatalok.

A korábbi kitűnő kapus egyébként a legtehetségesebb fiatalokat is rendszeresen figyeli, részt vesz két korosztály kapusainak játékosmegfigyelésében. Bár ezt a feladatot is nagyon szereti, mégis a válogatott összetartásokon végzett munka áll a legközelebb a szívéhez.

- Mivel a válogatottak viszonylag kevés időt tudnak együtt dolgozni, az edzéseken pedig sok az egymás elleni labdás játék,  ezért nekem edzésenként nagyjából 15-20 percem van arra, hogy felkészítsem a kapusokat, ám a legfontosabb szempont mindig az, hogy a következő mérkőzésre egészségesek legyenek, és a lehető legjobb formájukban várhassák az összecsapást. Emellett természetesen összeállítást készítek nekik az ellenfél szabadrúgás- és tizenegyesrúgóiról, akiket közösen kielemzünk. A fiataloknál ez kiegészül a már említett hibaelemzésekkel is – legyen szó akár edzésről vagy mérkőzésről. Szerencsére az MLSZ hihetetlenül profi körülményeket biztosít már a fiataloknál is, így lehetőségünk van minden edzés videós felvételére és kielemzésére, ami óriási segítséget jelent a munkánkban.

- Valójában számomra teljesen mindegy, hogy melyik válogatottunkról van szó, mert amíg a szívem felett ott a magyar címer, és a mérkőzések előtt elénekelhetem a csapattal a magyar himnuszt, addig számomra sosem lesz kérdés, hogy jövök, és teljes odaadással és hatalmas büszkeséggel végzem ezt a munkát.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS