Lanzafame, az olasz Hirzer vagy Nyers

2018. június. 04., 10:42   |    

Lanzafame, az olasz Hirzer vagy Nyers

A Diósgyőr hasonló utat járt, mint tavaly. A Balmazújváros hosszú hazai veretlenségi sorozata ellenére búcsúzott. A Haladás és a Mezőkövesd zárt a legkevesebb szerzett góllal. Novothny Soma 2006 óta a leggólerősebb újpesti. 1955 óta először vette át Honvéd-játékos a klubtársától a gólkirályi koronát. Zárás után az OTP Bank Liga.

DIÓSGYŐRI VTK–VIDEOTON FC 2–1 (0–0)
Gólszerzők: Brkovics (66.), Makrai (87.), illetve Sz. Scsepovics (75.)

– A DVTK egymást követő második évben maradt úgy benn az OTP Bank Ligában, hogy a jobbik kiesővel azonos pontszámmal, rosszabb gólkülönbséggel és az egymás elleni eredményeket tekintve rosszabb eredménnyel végzett. Kedvezett neki, hogy a több győzelem rangsorol.

– A borsodiaknak nem kell sokat gondolkodniuk azon, mely meccseknek köszönhetik a bennmaradást: tavasszal mindössze háromszor győztek, de a mezőnyből egyedüliként verték meg a Ferencvárost és a Videotont is.

– 2016. október 15. óta először nyert, sőt először szerzett pontot a DVTK a Videoton ellen.

– Dusan Brkovics, aki a téli szünetben érkezett Diósgyőrbe (és vissza a magyar élvonalba, korábban a DVSC-ben játszott), mindössze hét bajnoki találkozón szerepelt a DVTK-ban eddig. De góllal segítette a csapatot a Ferencváros és a Videoton legyőzéséhez is.

– Makrai Gábor tavaszi első, idénybeli harmadik góljátval tartotta benn az őszi idényt még a mezőny első felében, hatodikként záró diósgyőri csapatot a legmagasabb osztályban.

– A Videoton tavasszal csak az utolsó fordulóban kapott két gólt. Miután az idény 2018-as mérkőzésein csupán hat gólt kapott, a Diósgyőr elleni az összesnek az egyharmada.

– Marko Nikolics öt olyan játékost küldött pályára, aki a bajnokság korábbi szakaszában nem szerepelt a Videotonban, így ezzel a mérkőzéssel lettek a statisztika szerint a mostani szezon bajnokai: Tomáš Tujvel, Mocsi Attila, Bolla Bendegúz, Szabó Bálint és Torvund Alexander.

BALMAZÚJVÁROS–FERENCVÁROS 3–3 (2–3)
Gólszerzők: Batarelo (19.), Arabuli (28.), Tamás L. (70.) illetve Tamás L. (15., öngól), Bőle (17.), Uzoma (44. öngól)

– A Balmazújváros az utolsó tizenkét hazai tétmérkőzésén veretlen maradt, a Bp. Honvéd elleni, október 28. vereség után pályaválasztóként minden meccsen szerzett pontot.

– Az OTP Bank Liga 2017–2018-as idényében a Balmazújváros hat olyan mérkőzést nem nyert meg, amelyen pedig legalább két gólt szerzett.

– Horváth Ferenc csapatának két, a Ferencváros elleni hazai mérkőzése összesen 11 gólt hozott. Szeptember 30-án a zöld-fehérek 3-2-re nyertek a Hajdúságban.

– Példátlan balszerencse: a balmazújvárosi játékosok az idény során az utolsó fordulóig egyetlen öngólt sem vétettek. A legfontosabb meccsen kettőt is.

– A Ferencváros egyetlen idegenbeli mérkőzését sem nyerte meg a tavaszi idényben.

– A hajrára beálló, a negyvenedik évében járó Gera Zoltán július 30. óta először játszott bajnoki találkozón.

– A Fradi az idényben másodszor kapott három gólt bajnoki meccsen. Az első alkalom a tavaly augusztusi, Videoton elleni 1-3 volt.

SWIETELSKY-HALADÁS–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC 1–0 (0–0)
Gólszerző: Kiss T. (90.)

– A Haladás továbbra is veretlen az OTP Bank Ligában az új stadionjában. Öt győzelem, három döntetlen a mérlege.

– A még csak 17 éves Kiss Tamás két gólt szerzett eddig az új stadionban, a bajnokságban. Az egyikkel a Ferencvárost győzte le a Haladás az első ott játszott bajnokin, a másodikkal bebiztosította a bennmaradást.

– A Haladás a 2016–2017-es idényt hatodikként zárta, 43 pontot szerezve. A mostaniban két helyet visszacsúszott, 38 ponttal zárt.

– A Mezőkövesd a legutóbbi két idényt a kilencedik helyen zárta, a mostaniban három ponttal kevesebbet szerzett, mint az előzőben. Mind a kétszer az utolsó fordulóban még fenyegette a kiesés.

– A Mezőkövesd elrontotta a szezonzárást, az utolsó két meccsét, egyaránt 1-0-ra, elveszítette.

– A borsodiak tavasszal mindössze másodszor szenvedtek vendégként vereséget, először a Ferencvárostól, a Groupama Arénában kaptak ki.

– A tizenkettes mezőnyből holtversenyben a Haladás és a Mezőkövesd szerezte a legkevesebb gólt, egyaránt harmincötöt.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–PAKSI FC 1–0 (0–0)
Gólszerző: Radó (71.)

– A Puskás Akadémia tavasszal mindössze egyszer kapott ki pályaválasztóként a bajnokságban.

– Pintér Attila együttese újoncként a hatodik helyen végzett. Úgy, hogy a hazai és az idegenbeli eredmények alapján is csak a hetedik a rangsorban.

– Radó András a negyedik gólját szerezte a tavaszi idényben. A legutóbbi hét bajnokiján érte el ezt a négy találatot.

– A paksiak az utolsó nagyjából félórában tíz emberrel játszottak Zachán Péter kiállítása miatt.

– Csertői Aurél együttese a harmadik helyről csúszott egyre lejjebb, miután az utolsó négy fordulóban nem tudott pontot szerezni.

– A zöld-fehérek, ha nyertek volna, elérik 2016–2017-es pontszámukat, s elérik az akkori helyezést. (5. hely, 45 pont). Így hetedikek lettek, 42 ponttal.

– A két csapat tíz élvonalbeli mérkőzést vívott eddig egymás ellen, ezekből nyolcat megnyert a mindenkori pályaválasztó.

ÚJPEST FC–DEBRECENI VSC 2–1 (0–0)
Gólszerzők: Novothny (54.), Nwobodo (63.), illetve Takács T. (70.)

– Az Újpest 2009 óta először végzett dobogós helyen a bajnokságban.

– Novothny Soma második lett a góllövőlistán, Varga Rolanddal holtversenyben, egyetlen találattal lemaradva a gólkirályi címről. Tizenhét gólig jutott, újpesti játékos 2006 óta (akkor: Rajczi Péter 22) nem ért el ilyen sok gólt a bajnoki idényben.

– Obinna Nwobodo a harmadik gólját, Takács Tamás pedig a kilencedik találatát érte el.

– A lilák a kupagyőzelem után sem álltak le, a Balmazújvárossal holtversenyben a legtöbb pontot szerezték az utolsó három fordulóban (hetet)

– Nebojsa Vignjevics együttese alaposan előrelépett az előző idényhez képest, akkor 42 ponttal hetedik lett, most 49-cel harmadik. Lényegesen kevesebb gólt kapott a csapat, mint egy évvel korábban, igaz, kevesebbet is szerzett, még Novothny nagy formája ellenére is.

– A DVSC a 2016–2017-es idényben az utolsó fordulóig küzdött a bennmaradásért, most pedig harmadik lett volna, ha nyer a Megyeri úton. Pedig mindössze három ponttal szerzett többet a mostani idényben, mint egy évvel korábban.

– Herczeg András együttese az őszi 19 fordulóban 31, a tavaszi 14-ben 13 pontot szerzett.

BP. HONVÉD–VASAS FC 3-1 (0–0)
Gólszerzők: Eppel (53.), Lanzafame (66.), Holender (76.), illetve Gaál (87.)

– A tavalyi bajnok Honvéd a negyedik helyen fejezte be a bajnokságot, egyébként az őszi idényt is ezen a helyen fejezte be. Tizennyolc ponttal maradt el 2016–2017-es teljesítményétől.

– Egymást követő második évben is a Honvéd adta a gólkirályt, Eppel Márton koronáját Davide Lanzafame vette át. 1955-ben fordult legutóbb elő az NB I-ben, hogy Honvéd-játékost klubtársa váltson a „trónon”. Az olasz élvonalban volt már magyar „capocannoniere” (Hirzer Ferenc 1926, Nyers István 1949), nálunk Lanzafame az első olasz gólkirály.

– A Bp. Honvéd az előző idényben 12 hazai győzelmet szerzett. A mostaniban, ráadásul eggyel több mérkőzésből, csak hetet.

– Továbbra is az Eppel Lanzafame kettős az OTP Bank Liga leggólerősebb támadókettőse. Ketten együtt 32 gólt szereztek, hat mérkőzésen mind a ketten a kapuba találtak, a Honvédnak csupán nyolc (tavasszal csak két) olyan mérkőzése akadt, amelyen szerzett gólt, de a nagy kettősből senki sem talált a kapuba.

– A Vasas zuhanta a legnagyobbat az összes csapat közül, egy éve még harmadik helyezett és kupadöntős volt, idén kiesett. A 2016–2017-es idényének 52 pontjával szemben most 34-gyel zárt.

– A piros-kékek szeptember 30. óta csak egyszer, Debrecenben tudtak nyerni vendégként.

– Gaál Bálint, noha a tavasz elejét sérülése miatt kihagyni kényszerült, a Vasas házi gólkirályaként zárta az idényt. A Bozsik Stadionban lőtt gólja volt a hatodik, ezzel megelőzte Remili Mohamedet.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS