Magyar Kupa: 16-an fordulnak a tavaszra

2017. december. 18., 15:37   |    

Magyar Kupa: 16-an fordulnak a tavaszra

Eddig nyolc fordulót rendeztek meg a Magyar Kupa 2017-2018-as idényéből, a tavaszi folytatásra hét élvonalbeli együttes maradt. Év végi szezonösszegző.

A profi ligák csapatai a Magyar Kupa 6. fordulójában csatlakoztak alacsonyabb osztályú riválisaikhoz a hazai kupasorozatban, és az eddig lejátszott három kör mindegyikében akadtak váratlan eredmények. A 6. fordulónak még nem volt élvonalbeli áldozata, az NB II-es csapatok közül azonban a Sopron, a Kazincbarcika, a Szolnok és a Mosonmagyaróvár sem tudta legyőzni alacsonyabb osztályú riválisát, sorrendben a Tatabányát, a Sényőt, a Cigándot és a Szarvast.

Az első NB I-es búcsúzóra a 7. fordulóig kellett várni, és mindjárt az egyik legnagyobb esélyes, az előző három kiírás győztese, a Ferencváros maradt alul alacsonyabb osztályú ellenfele, jelesül a Kisvárda otthonában. A kisvárdaiak 1-0-ás győzelme és továbbjutása a mérkőzés képe alapján teljesen megérdemelt volt, a vendég zöld-fehérek legfeljebb a szerencse hiányát okolhatták, amiért a sorsoláson a másodosztály egyik legjobb csapatát, a rohamléptekkel az OTP Bank Liga felé menetelő szabolcsiakat kapták ellenfélnek.

A Haladás, a Mezőkövesd és a Vasas sem élte túl a fordulót, a vasiak a harmadosztályú Tiszaújváros otthonában véreztek el büntetőkkel, a Mezőköved Gyirmóton kapott ki 2-1-re, a Vasas pedig a szintén NB III-as Dunaújvárossal szemben maradt alul. E három csapat a bajnokságban sem remekelt az ősz második felében, Szombathelyen és Mezőkövesden edzőváltásra is sor került, az angyalföldiek kilencmeccses (egy kupa- és nyolc bajnoki mérkőzés) nyeretlenségi sorozattal zárták az évet.

A nyolcadik, egyben utolsó idei kupafordulóra is jutott egy sokkoló kiesés: a kimondva is az aranyéremre hajtó Videoton FC 3-1-re kikapott a Merkantil Bank Liga egyik meglepetéscsapatától, a Vác FC-től, így a fehérváriak már csak a bajnoki aranyért küzdhetnek tavasszal.

A nyolcaddöntőt februárban játsszák a versenyben maradt gárdák, itt már oda-visszavágós rendszerben küzdenek egymással a felek, amit tovább nehezíti a kisebb csapatok dolgát. A "kicsik" közé a korábbi DVSC-játékos Sándor Tamás vezette Sényő, valamint  - az ország másik végéről - a szintén megyei I. osztályú Nagykanizsa tartozik, előbbi az MTK, utóbbi a Békéscsaba ellen próbál bravúrt elérni, NB III-as együttes nincs a legjobb 16 között. A negyeddöntőbe akár hat OTP Bank Liga-együttes is bejuthat, egyedül az Újpest-Paks párosítás esetében biztos, hogy lesz élvonalbeli búcsúzó, a maradék öt NB I-es gárda alacsonyabb osztályú riválissal méri össze erejét.

A sorozat gólkirályi címére jelenleg két játékos pályázik jó eséllyel: az újpesti Tischler Patrik, aki három meccsen kilenc gólt termelt, valamint Tisza Tibor, aki hétszer zörgette meg az ellenfelek hálóját az ősszel. Érdekesség, hogy egyikük sem tartozik az alapemberek közé csapatukban a bajnokságban, Tischler csak 5 OTP Bank Liga-meccsen volt kezdő (összesen 3 gólt jegyzett az NB I-es szezonban), míg Tisza egyszer sem lépett pályára a kezdőcsapatban a Lokinál, és bajnoki gólja sincs még. Tischler teljesítménye egészen lenyűgöző, hiszen csapata 14 gólja közül szerzett egymaga kilencet (Tiszánál 16/7 ugyanez az arány).

A nyolcaddöntő (február 20-21. és 27-28.) párosítása:

UFC Nagykanizsa (megyei I.)-Békéscsaba Előre (NB II)
MTK Budapest (NB II)-Sényő FC (megyei I.)
DVTK-Vác FC (NB II)
ZTE FC (NB II)-Puskás Akadémia
Újpest FC-Paksi FC
ETO FC Győr (NB II)-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő
DVSC-Dorogi FC (NB II)
Siófok (NB II)-Budapest Honvéd


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Magabiztos kecskeméti sikerrel kezdődött a 32. forduló
Bajnokságok / Kupák
OTP Bank Liga: eldőlhet az európai kupaindulás sorsa
Bajnokságok / Kupák
Újabb rekordokat dönthet a Ferencváros

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS