Második helyével történelmet írt a Kecskemét

2023. május. 30., 12:04   |    

Második helyével történelmet írt a Kecskemét

Véget ért az OTP Bank Liga 2022–2023-as idénye, a bajnok Ferencváros mögött a KTE és a DVSC végzett a második és a harmadik helyen. Kiesett a Honvéd is, követi a Vasast.

KECSKEMÉTI TE–KISVÁRDA MASTER GOOD 1-0 (0-0)
Gólszerző: Katona B. (67.)

– A győzelemmel a forduló további eredményeitől függetlenül is a Kecskeméti TE véglegesség tette ezüstérmét. A KTE ezzel futballtörténelmi tett hajtott végre: másodosztályból feljutott csapat korábban még soha nem végzett ilyen előkelő helyen a bajnokságban.

– A KTE-nél minden csapat több gólt kapott a bajnokságban. Csak az újonc-ezüstérmes és a Ferencváros kapott góljainak átlaga maradt a mérkőzésenként 1 alatt.

– A lila-fehérek pályaválasztóként csupán két mérkőzésen (az 1. fordulóban a Vasas, majd április 2-án a Mezőkövesd ellen) nem szereztek gólt.

– Hazai pályán egyetlen csapat sem szenvedett kevesebbszer vereséget, mint a KTE. (A lista élén a Ferencváros és a KTE áll, csupán 2-2 vereséggel.)

– Katona Bálint nyolc góllal zárta a bajnoki évet. A Kisvárda ellen mind a három mérkőzésen betalált. Ezek közül kettőt 1-0-ra nyert meg a KTE.

– A Kisvárda idénybeli utolsó négy idegenbeli bajnokiján nem szerzett gólt, az utolsó hármat el is veszítette.

– A szabolcsi csapat az ötödik idényét zárta a legmagasabb osztályban, kilencediknél rosszabb helyen egyszer sem végzett, a mostanit is beleértve a legutóbbi három alkalommal a mezőny első felében zárt.

ZALAEGERSZEGI TE FC–PAKSI FC 1-1 (1-1)
Gólszerző: Ubochioma (13.), illetve Böle (2.)

– A ZTE felemás hazai mérleget produkált 2023 tavaszán: három győzelem, négy döntetlen, két vereség.

– Ricardo Moniz menesztése, illetve Boér Gábor érkezése után a ZTE mindössze egyszer kapott ki, és megnyerte a MOL Magyar Kupát.

– Kovács Barnabás kiállítása miatt a ZTE a 69. perctől tíz emberrel játszva zárta az idényt. Ez volt a kék-fehérek ötödik piros lapja a 2022–2023-as szezonban.

– Meshack Ubochioma két egyforma idényt produkált 2021 nyara óta. 2021–2022-ben és 2022–2023-ban is 31 mérkőzés és 4 gól volt a mérlege.

– A Paks az ötödik helyen végzett, a legutóbbi két idénnyel ellentétben most „csak” a második legtöbb gólt szerezte. Ugyanakkor a neve mellett áll a legtöbb kapott gól.

– A zöld-fehérek az utolsó négy fordulóban mindössze két pontot szereztek. Százszázalékos teljesítménnyel (sőt, még egy döntetlen is belefért volna) ezüstérmesek lettek volna.

– Bőle Lukács három szerzett góllal fejezte be a bajnoki idényt.

DEBRECENI VASUTAS SC–ÚJPEST FC 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Lagator (26.), Manrique (53.)

– A DVSC négy esztendő után lett ismét bronzérmes az OTP Bank Ligában. Közben megjárta a második vonalat is.

–  A debreceniek az utolsó nyolc fordulóban mindössze két gólt kaptak. Az utolsó hatban csak egyet, a Groupama Arénában.

– Az ebben a periódusban veretlen Loki az utolsó hat fordulóban 14 pontot szerzett.

– A montenegrói Dusan Lagator a második gólját szerezte az OTP Bank ligában, az elsőt is a nagyerdei arénában érte el, ősszel a Honvéd ellen.

– A spanyol Christian Manrique az első gólját érte el az OTP Bank Ligában. Az Újpest elleni előző mérkőzésén piros lapot kapott.

– Az Újpest áprilisban négy bajnokin tíz, májusban ötön négy pontot szerzett.

– A lilák október 10. után mindössze nyolc pontot szereztek idegenben, s harmincegyet veszítettek.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–BUDAPEST HONVÉD 2-1 (0-0)
Gólszerzők: Slagveer (87.), Favorov (90+3.), ill. Szolnoki (90. – öngól)

– A Puskás Akadémia az utolsó három fordulóban kilenc pontot szerzett.

– A felcsúti csapat 2019 óta először maradt le a bajnoki dobogóról, negyedik lett.

– Artyom Favorovnak ez volt a hatodik gólja a bajnoki idényben, Marius Corbuval holtversenyben a PAFC társgólkirályaként zárta az idényt.

– Luciano Slagveer négy gólig jutott, ezzel beállította saját egyéni rekordját.

– A Domingues kiállítása miatt az utolsó pillanatokban tíz emberrel játszó Honvéd a vereséggel kiesett, a MOL Fehérvár eredménye miatt győzelemmel megmenekült volna. E párharcban a 2022–2023-as idényben, mind a három alkalommal a pályaválasztó nyert.

– A kispestiek az utolsó két fordulóban szerzett pont nélkül maradtak.

– Idegenben október 22. után egyszer sem tudtak nyerni a tabellán előttük végzett csapattal szemben.

VASAS FC–MOL FEHÉRVÁR FC 0-0

– A Vasas – annak ellenére, hogy az utolsó öt fordulóban csak egyszer, Kisvárdán kapott ki – lényegesen gyengébb produkcióval esett ki, mint az előző alkalommal, ugyanis 2017–2018-ban 34 pontot szerzett. Most 26-ot.

– A piros-kékek november 13. után már csak egyszer nyertek, Mezőkövesden, április 15-én.

– A Vasas minden csapatnál több döntetlennel zárta az idényt (14).

– Négy győzelme a 12 csapatos bajnokság újbóli bevezetése óta a negatív rekord beállítása. (2019–2020-ban a Kaposvár is csak négy győzelemmel zárt.)

– A MOL Fehérvár 35 ponttal fejezte be az idényt. Ez 2016 óta csak két korábbi alkalommal lett volna a mostanihoz hasonlóan elég a bennmaradáshoz, négyszer nem.

– A székesfehérváriak a kétezres években először zárták a bajnokságot kétszámjegyű helyezési számmal.

–  A MOL Fehérvár a teljes bajnoki szezonban mindössze egyszer győzött vendégként, éppen a Bp. Honvéd ellen. Az a három pont nagyon sokat jelentett a két csapat végső összevetésében. Mint ahogyan az is, hogy a Fehérvár kilenc pontot szerzett a Honvéd ellen a 2022–2023-as idényben.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–FERENCVÁROSI TORNA CLUB 1-0 (1-0)

Gólszerző: Drazsics (45+2 – 11-esből)

– A Mezőkövesd megtáltosodott a bajnokság végére. Az utolsó három fordulóban kilenc, az utolsó négyben tíz pontot szerzett.

– Pályaválasztóként az utolsó két meccsét megnyerte – előtte ötön nyeretlen maradt.

– A Mezőkövesd a 2022–2023-as idényben veretlen maradt a Ferencváros ellen. A Ferencváros a Mezőkövesd elleni legutóbbi négy mérkőzéséből egyet sem nyert meg.

– Sztefan Drazsicsnak ez volt a tizennegyedik gólja a bajnoki idényben, ezzel a góllövőlista második helyén végzett Varga Barnabás mögött.

– A Ferencváros sorozatban a harmadik bajnoki mérkőzését veszítette el. Ilyen rossz sorozatra 2011 októbere óta nem volt példa a csapatnál.

– A zöld-fehérek a mostani bajnoki idényben az utolsó hat idegenbeli bajnokiból négyet elveszítettek.

– A Ferencváros az utolsó egyharmadát jelentő tizenegy fordulóban hatszor vereséget szenvedett. Az idény ezen periódusában 13 pontot szerzett, csak a hetedik legtöbbet a mezőnyben.

Tabella

 


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Tatai József bízik a Veszprém újabb Magyar Kupa-sikerében
Bajnokságok / Kupák
Nagy hajrába kezdett a ZTE, Könyves-rekord 35 évesen

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS