Merkantil Bank Liga: Az MTK és a Kisvárda emelkedett ki

2017. december. 20., 21:07   |    

Merkantil Bank Liga: Az MTK és a Kisvárda emelkedett ki

Két csapat, az MTK és a Kisvárda emelkedett ki a Merkantil Bank Liga őszi mezőnyéből. Tavaszi teljesítményét jóval felülmúlta a Nyíregyháza, a Cegléd és a Budaörs, az újoncok közül legjobban az ETO FC szerepelt.

Az MTK még a Kisvárdát is öt ponttal megelőzi, tizenöt ponttal vezet a harmadik helyen álló, tehát a legjobb nem feljutó pozíciójában lévő Békéscsaba előtt. A kék-fehérek hazai pályán százszázalékosak maradtak, mint a tíz meccsüket megnyerték. Két csatáruk közül Lencse László tizenegy, Torghelle Sándor tíz gólt szerzett, ez összesen az MTK szerzett góljainak több mint negyven százaléka. Makulátlan bizonyítványukat legfeljebb idegenbeli mérlegük rontja kicsit, háromszor is kikaptak.

Ebben a faktorban a Kisvárda jobb az MTK-nál – csak kétszer kapott ki, szemben a tavasszal még az élvonalban szerepelt gárda hármával. Kondás Elemér legénysége rosszul kezdte az idényt (döntetlen otthon a Mosonmagyaróvár ellen), majd utána győzelmi szériában volt,. Különösen az idegenbeli mérlege kiemelkedő, vendégként veretlen maradt. Szezonbeli legnagyobb bravúrját ellenben hazai pályán érte el, amikor a Magyar Kupában legyőzte az OTP Bank Ligában azóta listavezetővé előlépett Ferencvárost. A Kisvárdában tíz gólt szerzett a korábban az Eger és a DVSC színeiben a legmagasabb osztályban is szerepelt Horváth Zoltán.

Az utolsó egy hónapban (november közepe óta) a Békéscsaba szerezte a legtöbb pontot, négy mérkőzésen tizenkettőt. A lila-fehérek a harmadik helyen zárták az őszi idényt, ráadásul soraikban játszott az őszi idény gólkirálya, a korábban az élvonalban is szerepelt Birtalan Botond. Boér Gábor áprilisban vette át a csapatot, a legutóbbi négyes nyerőszéria a legjobb azóta a csapat életében. Kicsit szeszélyes volt az Előre, október elejétől szűk másfél hónapon keresztül, hat mérkőzésből csak egyet nyert meg.

A harmadik hely gazdája szinte hétről hétre változott az utolsó őszi fordulókban. A szoros versenyre jellemző, hogy a negyedik helyezett Nyíregyháza és a kilencedik Budaörs között mindössze négy pont a különbség. A Szpari kiválóan kezdett, három forduló után kilenc ponttal állt. Ám utána öt fordulóban nyeretlen maradt, illetve nyolc fordulóban egyszer tudott győzni. Visszacsúszott a középmezőnybe. Utána ismét elindult felfelé, az utolsó októberi fordulótól kezdve csupán egyszer kapott ki. Kiemelkedő a hazai mérleg, április 9. óta csak a mumussá előlépett ETO FC tudott győzni bajnoki találkozón a Sóstói Stadionban. A Nyíregyháza is azok a csapatok közé tartozik, amelyek előléptek az előző idényhez képest, a tizenkettedik helyen zárta a Merkantil Bank Liga 2016–2017-es szezonját.

A Vác tavasszal hatodikként zárt, most az ötödik helyen áll. A Duna-parti gárda szeptember 17. és november 26. között csak egyszer, Albertirsán a Ceglédtől kapott ki. Kiemelendő, hogy a váciak a teljes 2017-es esztendőben, előbb Dunaújvárosban, majd az óbudai Hévízi úton rendezve a hazai mérkőzéseiket, mindössze egyszer, szeptember közepén a Kisvárdától kaptak ki pályaválasztóként. Ezzel szemben február 19. óta csak háromszor nyertek vendégként, mindannyiszor szeptember 12. után, két hónap alatt.

A hatodik helyezett Ceglédi VSE is albérletben játszotta a mérkőzéseit, Albertirsán. A „vasutasok” rengeteget javultak az előző tavasz óta, akkor szinte egészen az utolsó fordulóig a kiesés ellen küzdöttek, végül két ponttal megelőzték a legjobb búcsúzót, a Kozármislenyt. Kiváló munkát végzett a nyáron a szegedi akadémistáktól érkezett vezetőedző, a korábbi válogatott csatár, Klausz László. Nagyszerű félévet zárt a korábban az MTK és a Paks színeiben az NB I-ben szerepelt, ősszel kilenc gólig jutott Asztalos Dávid.

Az újonc ETO FC Bekő Balázzsal kezdte a szezont, majd a tizedik forduló után Szentes Lázár került a csapat élére. A győriek Bekővel tizenegy, Szentessel (egy mérkőzéssel többen) huszonegy pontot szereztek. A hetedik helyen állnak, megelőzve a városi riváls Gyirmótot is. Igaz, az őszi derbit a tavasszal még az OTP Bank Ligában szerepelt sárga-kékek nyerték.

A szezon utolsó szakaszában Hannich Péter által irányított Gyirmót egy ötmérkőzéses nyeretlenségi sorozatot produkált a felvidéki Molnár Lászlóval az edzőváltás előtt. A helyére került korábbi válogatott középpályás aztán a megszerezhető tizenöt pontból kilencet begyűjtött, miközben megnyerte az ETO elleni derbit is. Az volt az egyetlen alkalom az őszi idényben, amikor a Gyirmót egy megnyert hazai meccs után győzött ismét pályaválasztóként.

A budaörsiek – akiknek Tatabánya jelentette az otthont ősszel – a kilencedik helyen végeztek, felülmúlták a 2016–2017-es szereplésüket. A gárda különösen a szezon második felében szerepelt kiválóan, október 8. után mindössze egyetlen vereséget szenvedett. Az első tizenegy fordulóban tizenkét, a következő tízben ellenben tizennyolc pontot gyűjtött. Sajbán Máté, aki még nem szerepelt az élvonalban, 11 gólig jutott, s ezzel holtversenyben második helyen áll a góllövőlistán.

A Szolnoki MÁV szereplése rejtély. A gárdának akadt egy kiváló időszaka, amelyben – augusztus 27. és szeptember 30. között – hat forduló alatt 16 pontot szerzett. Ám utána bukdácsolni kezdett, sőt az utolsó öt fordulóban pont nélkül maradt.

A Kazincbarcikai BSC újoncként vágott neki a Merkantil Bank Liga 2017-es őszi idényének. Szenzációsan rajtolt, az első tíz fordulóban 23 pontot szerzett, csak a Budaörstől kapott ki. Aztán megtorpant a csapat, s a következő tizenegy mérkőzésén csupán ötöt. A szerzett pontszámokat tekintve azonosan teljesített otthon (azaz Tiszaújvárosban) és idegenben. A Vitelki Zoltán által dirigált drága az ősz első felében nyújtott teljesítményéért minden dicséretet megérdemel.

A tizenkettedik Dorog és a tizenharmadik Soroksár egyetlen pont különbséggel áll. A(z egykori) bányászváros csapata az első nyolc fordulóban csupán egyszer győzött, a Nyíregyházát verte meg simán. A kilencedik fordulóban óriási skalpot szerzett, a listavezető MTK-t megverve. Attól óriási lendületet kapott, s a hátralévő őszi fordulókban már csak kétszer, Békéscsabán és Kisvárdán kapott ki. Lipcsei Péter együttesének, a Soroksárnak akadt két nagyszerű hónapja, augusztus közepétől október közepéig csupán a Kazincbarcikától és az MTK-tól kapott ki. Ugyanakkor utána november végéig nem tudott győzni. Jó, hogy beköszöntött a december, új szakasz kezdődött a csapat számára: két meccs, két győzelem. Sajnálták, hogy vége az ősznek.

A következő két csapat is közel azonos teljesítményt nyújtott. A Zalaegerszeg és a Mosonmagyaróvár is 23 pontnál jár. A korábbi élvonalbeli klub játékosai hat mérkőzést nyertek meg az őszi bajnoki idényben, ezekből négyet egymás után, augusztus 19. és szeptember 2. között. Az utolsó hét fordulóban szinte mérkőzésről mérkőzésre csúsztak hátra, a megszerezhető huszonegy pontból csupán kettőt szereztek meg. Érdekes, hogy egész ősszel nem játszottak döntetlent vendégként. A sok rossz mellett kiemelendő, hogy Zalaegerszegről csak a Gyirmót és a Nyíregyháza vitte el mindhárom pontot. A Mosonmagyaróvár csak a Sopron játszott több döntetlent. A kisalföldiek kitűnően kezdtek (döntetlen Kisvárdán, majd győzelem otthon a Siófok ellen), ám aztán október 22-ig nem tudtak újabb bajnoki meccset nyerni. A Szeged 2011 elleni siker lendületbe hozta a csapatot, amely a hátralévő fordulókban már csak a mezőnyből kiemelkedő MTK-tól és Kisvárdától, valamint a tavasszal még NB I-es Gyirmóttól kapott ki.

A Siófok, a Szeged 2011, a Budafok és a Csákvár foglalja el a 16–19. helyet, mindössze két pont van a négyes legjobbja és legkevesebb ponttal állója között. A Siófoknak jót tett az edzőváltás, Varga Attilával az utolsó hat fordulóban csak az MTK-tól kapott ki. A szegedi akadémisták augusztus 19-től öt meccsen át veretlenek maradtak, a 450 perc alatt csupán két gólt kaptak. Ám aztán szeptember közepe után egyetlen mérkőzést sem nyertek, tizenhárom mérkőzésen csak négy gólt szereztek. Az újonc Budafoknak a november közepe sikerült a legjobban, akkor kétszer is nyert egymás után. Egyetlen olyan hárommeccses szakasz akadt csak, amelyben nem szerzett pontot. A Csákvár október 8-án győzött először az idényben, utána viszont már csak háromszor kapott ki. A csapat Szanyó Károllyal kezdte az idényt, majd szeptember 12. után Szijjártó István dirigált.

Az utolsó helyen a Sopron áll, amely a mezőnyből a legtöbb döntetlent érte el. A Hűség városának csapata az utolsó négy őszi fordulóban csak egyszer kapott ki, sajnálhatta, hogy vége a szezonnak.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS