Minden készen áll a legnézettebb Eb-re

2016. március. 09., 14:18   |    

Minden készen áll a legnézettebb Eb-re

Az európai labdarúgó-szövetség múlt héten szakmai konferenciára invitálta az Eb-résztvevő országok szövetségi kapitányait, vezetőit, szakértőit.

A párizsi UEFA-workshop egyik legérdekesebb előadásán a tornán résztvevő válogatottak szövetségi kapitányai az Európa-bajnokság szervezési részleteivel ismerkedtek meg. A szakembereknek az egykori kiváló játékvezető, az európai szövetség játékvezetői bizottságának vezetője, Pierluigi Collina, valamint Ioan Lupescu, az UEFA technikai igazgatója tartott előadást. Utóbbi az Európa-bajnokság sportszakmai tudnivalóit ismertette a szövetségi kapitányoknak, akik közül öten (Erik Hamrén, Joachim Löw, Roy Hodgson, Vicente Del Bosque és Martin O'Neill) már rutinos Eb-résztvevőnek számítanak, kollégáik azonban első alkalommal vesznek részt kapitányként Európa-bajnokságon.

Pierluigi Collina előadásán elhangzott, hogy az Eb-n alkalmazott gólvonal-technológia nem váltja ki az alapvonali asszisztensek feladatkörét. Az alapvonali játékvezetők elsődleges dolga ugyanis a 16-oson belül történő események kontrollálása, ami sok szituációban nem is összeegyeztethető a gólvonal figyelésével. Az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője konkrét játékhelyzeteket is bemutatott, egyebek mellett kitért a 16-oson belüli kezezés eseteire, és annak szankcióira, illetve meghallgatta ezekről a szövetségi kapitányok, köztük Bernd Storck véleményét is. Szóba került az északír-magyar Eb-selejtezőn történt emlékezetes esemény is, amikor Chris Baird néhány másodpercen belül, folyamatos játék mellett, két súlyosabb szabálytalanságot is elkövetett, ezért a játékvezető egymás után kétszer mutatta fel neki a sárgát, utóbbit követően a pirosat is. Collina elmondta, hogy ebben az esetben a játékvezető tökéletesen alkalmazta az előnyszabályt, és helyesen járt el a sárgákkal.

A fegyelmi szabályok kapcsán elhangzott, hogy a tornán begyűjtött két sárga lap automatikusan eltiltást jelent a játékosoknak, a negyeddöntő után azonban törlik a sárgákat, így az elődöntőben tiszta lappal indulnak a futballisták. A sárga lapokat nem hozzák magukkal az Eb-re a játékosok, a piros lapokért kapott korábbi eltiltások azonban érvényben lesznek az Eb kezdetén.

Ami a csapatok kötelezettségeit illeti: az Eb alatt a mérkőzések előtti napon a csapatoknak kötelező lesz a találkozó helyszínére érkezni, valamint hivatalos sajtótájékoztatót tartani a szövetségi kapitány és legalább egy játékos részvételével. Érdekesség, hogy a tolmácsolás sosem a helyszínen zajlik majd, minden sajtóeseményen online, a párizsi központból tolmácsolnak angolra, franciára és az adott mérkőzés résztvevőinek anyanyelvére a legmodernebb technológia igénybevételével. Az UEFA minden esetben a legjobb tolmácsokat alkalmazhatja a szinkrontolmácsolásra, nem kell minden helyszínen egy-egy fordítót biztosítani majd.

storck2|Bernd Storck szövetségi kapitány is hasznos információkkal gazdagabban tért haza Párizsból

Ami az érdeklődést, a várható nézőszámot illeti, minden idők legjelentősebb kontinensviadalára készül Európa. Összeadva 8 milliárd tévénézővel számol az UEFA, amely annak köszönhető, hogy mostanra több mint 200 országban megvásárolták az esemény közvetítési jogait. Az UEFA a workshopon bejelentette a végrehajtó bizottság korábbi döntését, hogy egy új szabályt léptetett érvénybe, e szerint az Európa-bajnokság közvetlen felkészülési időszakában a tornára kijutott csapatok akár két szintén Eb-résztvevő riválissal is játszhatnak barátságos mérkőzést (eddig legfeljebb egy résztvevő csapattal lehetett). Ezzel a döntéssel a csapatok közvetlen felkészülését kívánja segíteni a szervezőbizottság.

Kiemelt figyelmet kap a szervezési előkészületek, munkálatok során a környezettudatos gondolkodás. Ez nem csak a stadionokban elhelyezett szelektív hulladéktárolókban, vagy abban nyilvánul meg, hogy a különböző dekorációs és mobil elemeket környezetbarát, újrahasznosítható anyagokból gyártják, hanem abban is, hogy tervben van egy hivatalos „telekocsi-rendszer” kialakítása, amely a résztvevő országokból érkező szurkolók által felhasznált járművek számának, így az utazással járó ökológiai lábnyom jelentős csökkentését eredményezheti. Mindez része a Respect kampánynak, amely az Eb-re az általános tolerancia és antirasszizmus mellett a látás- hallássérültek és a mozgáskorlátozottak szempontjainak figyelembevételére is felhívja a figyelmet.

Természetesen a biztonság kiemelt figyelmet kap az Eb-n. Nemcsak a válogatott mellett lesz folyamatos a rendőri jelenlét, hanem a hivatalos, a helyszínek belvárosaiban kialakított szurkolói zónák (Fan Zone) biztosítása is része a biztonsági intézkedéseknek. Éppen ezért fontos, hogy minden drukker, újságíró tájékozódjon a helyi szervezett tömegközlekedési lehetőségekről, és lehetőleg ezeket vegye igénybe a torna során.

A workshopon elhangzott további érdekesség, hogy a korábbi tapasztalatokból kiindulva némileg csökken a médiatribünök mérete, az előző kontinensviadalokon ugyanis alacsony, alig 60 %-os kihasználtságúak voltak a meccsnapokon a média részére fenntartott helyek.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS