Nagy jövő előtt áll a magyar strandlabdarúgás

2017. június. 23., 13:32   |    

Nagy jövő előtt áll a magyar strandlabdarúgás

Ramiro Amarelle, a FIFA nemzetközi strandlabdarúgó instruktora a múlt héten Siófokon járt, hogy személyesen nézze meg az U21-es válogatottak számára kiírt Talent Cup mérkőzéseit.

A spanyol strandfoci egyik legnagyobb alakja öt alkalommal nyert Európa-bajnokságot a spanyol válogatottal, volt olasz (AC Milan), spanyol (FC Barcelona) és norvég bajnok, két alkalommal választották meg a vb legjobb játékosának (2008, 2013), négyszer lett az EBSL sorozat legjobb játékosa. Ramiro Amarelle a magyar tornagyőzelemmel véget ért viadal után adott interjúban a magyar strandlabdarúgásról szerzett benyomásairól is beszélt.

- Nem a pihenés miatt utazott a Balatonra, hanem hogy megtekintse a Talent Beach Soccer Tournament mérkőzéseit, amelyet a magyar U21-es válogatott nyert meg. Milyennek látta a nyolc csapatos tornát?
- Nagyszerű lehetőségnek tartom a Talent Beach Soccer Tournament eseményét, ahol a fiatalok megmutathatják a képességeiket. Nagy örömömre szolgált, hogy itt lehettem és meg kell állapítanom, hogy a magyar strandlabdarúgás a lehető legjobb úton halad. Remélem, hogy a magyar fiatalok sikere még több gyermeket fog arra ösztönözni, hogy elkezdjék űzni ezt a gyönyörű sportágat.

- A magyar szurkolóknak talán még újdonság lehet, hogy a hazájuk utánpótláscsapata ennyire erős a strandlabdarúgásban, pedig egy nagyon komoly szakmai programnak köszönhető ez az eredmény. Mennyire tudta megismerni a magyar koncepciót?
- Remek az a program, amelyet a magyar strandlabdarúgó-szakág kidolgozott: hosszú távon gondolkodnak Magyarországon a sportággal kapcsolatban és precízen építik fel a fiatalokat. Nyugodtan mondhatom, hogy az élen állnak ebben a kategóriában: az utánpótlás gondozásában jelenleg senki nem jobb a magyaroknál. Ha tovább mennek ezen a megkezdett úton, akkor nagyon nagy jövő előtt áll a magyar strandlabdarúgás, hamarosan Európa és a világ legjobb csapatai között fogják számon tartani. Kulcskérdés lesz, hogy megkapják-e ezek a fiatalok a lehetőséget a felnőttek között is. Bizalommal kell feléjük fordulni és bátran játszatni őket a legmagasabb szinten. Két-három éven belül igazi sztárokká nőhetik ki magukat a magyar fiatalok, ezen a tornán nyújtott teljesítményük és az elmúlt években látott fejlődésük alapján őszintén mondom, hogy nagyon nagy jövő előtt állna. Időt kell adni nekik most, hogy megfelelő tapasztalatot szerezzenek.

- A spanyol válogatottat épp a magyar csapat verte meg az elődöntőben: hogyan látja a honfitársainak a helyzetét?
- Spanyolországban érdekes a strandlabdarúgás helyzete, mert elsősorban azok kezdik el ezt a sportágat, akik nem elég jók ahhoz, hogy profi labdarúgók legyenek. De nagyon tehetséges srácokról van szó, csak akkora a merítési lehetőség nálunk a labdarúgásban, hogy klasszis képességekkel rendelkező fiatalok is perifériára szorulnak. Nekünk is ki kell dolgoznunk a magyarhoz hasonló koncepciót, hogy tudatosan erre a sportágra neveljünk fiatalokat, ne pedig csak a „lepattanókat” gyűjtsük össze. Az itt lévő spanyol csapatból a legtöbb srácot ismerem, vannak közöttük nagyon nagy tehetségek, de kell egy fejlesztési program, aminek köszönhetően jobbá tudnak válni.

- Soha korábban nem rendeztek még ilyen sok csapattal utánpótlástornát strandlabdarúgásban, ez azt jelenti, hogy van jövője a sportágnak. És most már sikeres múltja is, ezt mutatja, hogy rengetegen odamentek Önhöz, nem felejtették el, hogy kicsoda Ramiro Amarelle...
- Örömmel látom, hogy a fiatal generáció mennyire szereti ezt a sportágat, és persze jól esik, hogy engem sem felejtettek el. De mindig a jelenre és a jövőre kell koncentrálni: nem az én múltam a fontos, hanem a strandlabdarúgás, amelynek egyre fontosabb szereplője Magyarország.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS