OTP Bank Liga: szeszélyesen szerepelt a középmezőny vége

2016. május. 10., 21:07   |    

OTP Bank Liga: szeszélyesen szerepelt a középmezőny vége

Az OTP Bank Liga 2015–2016-os idényének végtabelláján három olyan gárda került az újoncként bennmaradó Vasas elé a mezőny második felének élére, amely a szezon előtt jobb szereplésben reménykedett. Ha a Paks, a Bp. Honvéd és a Diósgyőr teljesítményét egyetlen szóval kellene jellemezni, az a szeszélyesség lenne.

A Paksi FC-nél immár nemes hagyományként emlegethetjük, hogy a csapatban csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem bukkannak fel külföldi játékosok. Nyugodt és kiszámítható munka folyik, Csertői Aurél immár két éve irányítja a csapatot, amely most zárta a tízedik idényét az élvonalban. Az előző, a 2014–2014-ös idényben elért ötödik helyhez képest a mostani szereplés mindenképpen visszaesés, ugyanakkor feltétlenül elismerésre méltó, hogy a szerény költségvetéssel dolgozó gárdának, mint ahogyan az előző években sem, ezúttal sem kellett a kieséstől tartania. (Mi több: akadt olyan része az idénynek, amelyben esélyesnek tűnt a Paks akár a nemzetközi kupaindulást jelentő helyek egyikének az elérésére is.)

A tolnai zöld-fehérek az első négy forduló után hét ponttal álltak, majd ugyan három mérkőzésen nyeretlenek maradtak, de aztán idénybeli legjobb sorozatukat élték meg. Szeptember elejétől december elejéig tíz mérkőzésen keresztül veretlen maradt, ezen belül egy szakaszban ötből ötöt nyert. Korábban nem akadt tíz egymás utáni veretlen mérkőzése az élvonalban. A tizenhetedik forduló után a Paks a második helyen állt az OTP Bank Ligában!

A két utolsó őszi meccsel már elkezdődött a hanyatlás, attól kezdve mindössze négy mérkőzését tudta megnyerni a gárda. Kétszer a Vasast, egyszer az MTK-t győzte le Pakson, majd a záró fordulóban, meglepetésre, három pontot szerzett Diósgyőrben is A csapat, amely az első 17 mérkőzésén 30 pontot gyűjtött, a hátralévő 16-on csupán tizenhármat. Hasonló arányt mutat a hazai és az idegenbeli mérleg összevetése: 30 szerzett pont pályaválasztóként, 13 vendégként. A Paks tavasszal mind a 11 riválisánál kevesebb pontot szerzett.

Az idény során a legtöbb mérkőzésen a pályára lépettek tizenegye: Molnár – Kulcsár D., Lenzsér, Gévay, Szabó J. – Koltai, Bertus, Papp, Bartha – Hahn, Balázs. (Szakály Dénes éppen úgy 25 mérkőzésen játszott, mint Koltai Tamás, de utóbbi többször került be a kezdőcsapatba, s több játékperce van.) A házi gólkirály Hahn János lett, hét találattal. A fiatal játékos 29 találkozón lépett pályára, de 13-szor csereként szállt be. Érdekes: csak az első félidőbeli eredmények alapján a Paks bajnoki bronzérmes lenne, két ponttal a második DVSC-Teva mögött!

A Bp. Honvéd a bajnok Videoton elleni győzelemmel kezdte a 2015–2016-os idényt, majd legyőzte az MTK is. Ám a jó rajtot nem követte hasonló folytatás, sőt október elejétől akadt egy ötfordulós szakasz, amelyben csupán egyetlen pontot szerzett. Mindössze egy olyan időszak akadt (tavasszal), amelyben háromszor egymás után nyerni tudott Marco Rossi csapata. A kispestiek 28 pontot szereztek pályaválasztóként és csak tizenötöt vendégként.

A korábbi évek légiós dömpingje után a mostani szezonban rengeteg korábbi akadémista került be a Bp. Honvéd csapatába, az idény során a legtöbb mérkőzésen a pályára lépettek tizenegye jól mutatja, hogy közülük többen is meghatározó szerephez jutottak: Kemenes – Botka, Bobál D., Kamber, Baráth – Hidi, Nagy G., Gazdag, Vernes – Holender, Youla. Hozzátartozik a teljes képhez: Kemenes Szabolcs tavaszra kegyvesztett lett. A házi góllövőlistán Djordje Kamber végzett az élen, kilenc találattal, Youlával holtversenyben, öt góllal, második lett Eppel Márton, aki csak a tavasz elején csatlakozott a csapathoz.

Ellentétben a Pakssal és a Bp. Honvéddal, a Diósgyőri VTK váltott edzőt az idényben. Bekő Balázzsal kezdte a bajnokságot, majd tavasszal Egervári Sándor került a csapathoz. A DVTK az újonc Vasas ellen szerencsés győzelemmel kezdett, majd sorozatban négyszer kikapott. Az ősz egy részében hol jól járt azzal, hol pedig veszített azzal, hogy több mérkőzése hajrájában változott az eredmény. Augusztus közepétől október közepéig csak egyszer kapott ki, utána ellenben már csak az utolsó 2015-ös fordulóban, december derekán tudott ismét nyerni.

Bekő Balázzsal megnyerte az idény utolsó találkozóját a Diósgyőr, de ez már nem mentette meg a tréner állását. Tavasszal Janus-arcúvá lett a Diósgyőr, idegenben botladozott, hazai pályán ellenben remekelt. Kér, hogy az idény végét aztán három vereséggel elrontotta. Igaz, ebben nyilván szerepe volt a télen hazatért, s ismét vezéregyéniséggé vált Elek Ákos sérülése is. A rossz idegenbeli mérlegen csak egy pontot javított, de kiemelésre érdemes, hogy a Diósgyőr volt az első csapat az idényben, amely bajnoki mérkőzésen két gólt szerzett a Ferencváros ellen a Groupama Arénában.

A borsodiak a tavaszi eredmények alapján, tulajdoníthatóan a három április végi vereségnek, a hetedik helyen végeztek a tavaszi tabellán, ami jobb, mint a végső kilencedik hely, de lehetett volna jobb is. Ha otthon megveri a Honvédot és a Paksot, negyedik lett volna. Még egy „volna”: a DVTK a második félidőkben teljesített jobban, az első félidőbeli eredményei alapján elbúcsúzott volna az első osztálytól. A csapat pályaválasztóként 27, idegenben mindössze 11 pontot gyűjtött.

Az idény során a legtöbb mérkőzésen a pályára lépettek tizenegye: Radoš – Okuka, Lipták, Tamás, Nemes – Bognár, Koman, Egerszegi, Barczi – Bacsa, Novothny. A legtöbb gólt, nyolcat, az első hazai élvonalbeli szezonjában szereplő Novothny Soma szerezte.

A Vasas újoncként bennmaradt, s ez feltétlenül elismerésre méltó. Az angyalföldieké volt az egyetlen csapat, amelyet az idény során három vezetőedző is irányított, Szanyó Károly, Simon Antal és Michael Oenning. A piros-kékek is bátran dobtak mély vízbe fiatalokat, a tavaly nyári juniorvébén szerepelt keret tagjai közül Osváth Attila kevesett, Berecz Zsombor és az MTK ellen nagyon fontos gólt szerző Vida Máté többet játszott.

A piros-kékek hat hazai mérkőzésüket nyerték meg, éppen annyit, mit az előkelőbb helyen végzett Haladás és Újpest. Mindössze egy mérkőzésük végződött döntetlenre a Fáy utcában. Ugyanakkor mindenkinél többször, kilencszer kaptak ki pályaválasztóként. Idegenbeli mérlegüket az MTK elleni győzelem húzta fel, így 13 pontot gyűjtötték vendégként. Az utolsó fordulóbeli diadallal a Vasas a nyolcadik helyen végzett a tavaszi eredmények táblázatán.

Az idény során a legtöbb mérkőzésen a pályára lépettek tizenegye: Nagy G. – Vida, Grúz (Pajovics), Debreceni, Hangya – Ádám, Berecz, Könyves, Pavlov – Novák, Remili. A házi gólkirály Remili Mohamed lett, aki hat gólt szerzett.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS