OTP Bank Liga: több fiatal is felhívta magára a figyelmet

2020. július. 03., 11:41   |    

OTP Bank Liga: több fiatal is felhívta magára a figyelmet

Azok a csapatok, amelyek bizonyítási lehetőséget adtak a fiataloknak a bizonyításra, aligha bánták meg a kockáztatást, több utánpótláskorú labdarúgó is felhívta magára a figyelmet az OTP Bank Liga előző idényében.

Akárcsak az elmúlt években, a most véget ért idényben is bőven találunk olyan magyar fiatal játékosokat (a fiatal játékos meghatározásánál az 1998. január 1. után született futballistákat vettük figyelembe) az élvonalban, akik bizonyították, hogy a kevesebb rutin jelentette hátrányuk ellenére is hasznára lehetnek egy élvonalbeli együttesnek. Nem minden klubnál adtak kulcsszerepet fiatal játékosnak az idényben, de ahol megtették, ott aligha bánták meg. Az újonc ZTE-ben például alapember volt az U21-es válogatott kapusa, Demjén Patrik, aki mind a 33 bajnoki mérkőzést végigvédte, és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva járult hozzá a bennmaradás kiharcolásához. Az egerszegiek védelmét egy másik U21-es játékos, Bolla Bendegúz is erősítette, az InStat adatai alapján ő nyújtotta a legjobb teljesítményt a fiatal magyarok közül az idényben, 2392 játékperc alatt védő létére egy góllal és két gólpasszal vette ki a részét a csapat sikereiből (a RangAdó Díjátadón ő kapta meg az év felfedezettjének járó díjat). A fiatal mezőnyjátékosok közül nála többet csak a debreceni Kusnyir Erik játszott bajnoki mérkőzésen az idényben (2535 percet).

A tavasszal remek formát mutató, 2000-es születésű Kovácsréti Márk 1426 játékpercet kapott a Kisvárda csapatában, egy gól és 4 gólpassz fűződött a nevéhez, míg Kiss Tamás 1498 játékpercet szerzett a DVTK-ban, és két gólpasszal segítette a miskolci csapatot. Az ötödik olyan fiatal, aki több mint 1000 percet szerepelt NB I-es mérkőzésen, a kaposváriak védője, Szabó Alex volt.

A fiatal mezőnyjátékosok közül a debreceni Kusnyir Erik töltötte a legtöbb időt a pályán az OTP Bank Ligában

Akadtak olyanok, akik úgy is fel tudták hívni magukra a figyelmet, hogy viszonylag kevés lehetőséget kaptak, ilyen például a kaposvári Bévárdi Zsombor, aki bár csak ötször volt kezdő és 501 percet játszott, így is szerzett három gólt a somogyiak színeiben, amivel a házi góllövőlista második helyén zárta az idényt. A debreceni Kundrák Norbert nevéhez két gól és egy gólpassz fűződik 749 perc alatt, míg a Puskás Akadémia szélső védője, Deutsch László 955 perc alatt jegyzett egy gólt és egy gólpasszt. A kispesti Banó-Szabó Bence csak azért ragadt le 875 játékpercnél (1 gól, 1 gólpassz), mert súlyos sérülést szenvedett, ezért tavasszal nem léphetett pályára. Így kaphatott viszont több lehetőséget a Honvédban Szendrei Norbert, aki 713 perc alatt egy góllal és egy gólpasszal segítette a piros-feketéket, és az év felfedezettje kategóriában a második lett a RangAdó díjátadón.

A fiatalok közül NB I-es góllal büszkélkedhet még Tajti Mátyás, aki már az idény elején külföldre igazolt Diósgyőrből, de két gólt azért szerzett búcsúzóul, valamint Tömösvári Bálint (Honvéd), Szabó Bence (DVSC), Dragóner Filip (Mezőkövesd), Máté Zsolt (Újpest FC), Tamás Nándor (Puskás Akadémia) és Borbély Ákos (Kaposvár). A játékpercek alapján érdemes megemlíteni a 20 éven aluliak közül Radics Márton (Puskás Akadémia, 964 perc), Szűcs Kornél (DVTK, 478), Pintér Ádám (DVSC, 637), Orosz Donát (DVTK, 218), Baráth Péter (DVSC, 213) nevét. A legtöbb fiatal labdarúgót a Honvéd vetette be az idény során, összesen kilenc utánpótláskorú labdarúgó lépett pályára a kispestieknél.

A produktivitási rendszernek köszönhetően a fiatalok szerepeltetése anyagilag is megérte nevelőklubjaiknak, az 1998. január 1-je után született itthon játszó labdarúgók közül Kusnyir Erik "termelte" a legtöbb produktivitási pontot az idényben, megelőzve Bolla Bendegúzt, Kiss Tamást, Demjén Patrikot és Kovácsréti Márkot.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Rangadót nyert, az élvonal kapujában a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS