Rajtra kész az OTP Bank Liga mezőnye

2014. július. 24., 15:24   |    

Rajtra kész az OTP Bank Liga mezőnye

Pénteken kezdődik a magyar labdarúgó-élvonal 113. szezonja. A tizenhat csapat között két újonc indul, a Nyíregyháza és a Dunaújváros.

Az idény két kelet-magyarországi „szomszédvár”, az újonc nyírségiek és a bajnok DVSC-Teva találkozójával rajtol. Gyorsfényképet készítettünk a csapatokról, illetve a nyári változásokról.

Bp. Honvéd: Az előző idény záró mérkőzései után ismét olasz edző vezeti a kispestieket, a játékosként világklasszis Pietro Vierchowod. Több korábbi kulcsjátékos is távozott.
A legfontosabb érkezők: K. Traoré (csapat nélküli), S. Youla (Tournai)
Távozott: Bonazzoli, Diarra, Lovric, Lupoli, Testardi, Zsivanovics

DVSC-Teva: A bajnokcsapat kerete keveset változott, a BL-selejtezők megerősítették, hogy Jovanovic és a visszatért Varga József személyében a két érkező az alaptizenegyet erősíti.
A legfontosabb érkezők: Jovanovic (Ferencváros), Varga J. (Middlesbrough, k. v.)
Távozott: Spitzmüller (Nyíregyháza)

Diósgyőri VTK: Az Európa Ligában indult, Ligakupa-győztes, Magyar Kupa-döntős csapat kerete sokat változott a nyáron, az érkezők szinte mindegyike azonnal a kezdő csapatba állítható. A távozók közül elsősorban a válogatott Futács Márkó elveszítése nagy érvágás.
A legfontosabb érkezők: Antal, Okuka (Kaposvár), Bognár (Mezőkövesd), Bori (Paks), Németh (Pápa)
Távozott: Futács, Vadász, Abdouraman, Gohér, Rajics, Batioja

Dunaújváros-PASE: Az újonc kölcsönkapott két tehetséges fiatalt a Videotontól, de ezt leszámítva elsősorban külföldi játékosokkal erősített. Közülük elsősorban a horvát Gavric érhet sokat. Kulcsjátékosainak nagy része rendelkezik élvonalbeli rutinnal.
A legfontosabb érkezők: Gavric (Paralimni), Muscat (Birkirkara), Pascua (Torrelavega), Nagy G. (Győri ETO), Szekeres, Zsótér (Videoton, k.)
Távozott: Bartus, Urbán

Ferencváros: Az egész mezőnyt figyelembe véve a Fradi játékoskerete változott a legtöbbet, ebből a szempontból, noha a nemzetközi porondon már tétmérkőzéseket játszott a csapat, kicsit „korai” a szezonrajt. A legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal a tíz év után a hazai élvonalba visszatérő Gera Zoltán szereplését kíséri majd. Az előző idényhez képest fontos változás, hogy a zöld-fehérek augusztus közepétől a saját stadionjukban fogadhatják ellenfeleiket.
A legfontosabb érkezők: Bosnjak (Haladás), Dilaver (FK Austria), Gera (West Bromwich), Havojić (NK Istra), Kukurozovic (FC Zürich), Lauth (1860 München), Nagy D. (Osnabrück), Nalepa (Wisla Kraków)
Távozott: Diallo, Jenner, Jovanovic, Laczkó, Leonardo, Józsi, Otten, Valpoort, Tuijp, Besic

Győri ETO: Csatárposzton feltétlenül erősödött a bajnoki ezüstérmes, a Rudolf, Priskin duó az élvonal egyik legígéretesebb kettőse lehet. S még ott van a segítségükre az ugyancsak válogatott Varga Roland. A fiatal Kalmár Zsolt ellenben szinte biztosan távozik.
A legfontosabb érkezők: Priskin (FK Austria), Kocics (Portland Timbers), Stieber A. (Aston Villa)
Távozott: Burgos, Nicorec, Djordjevics, Mevoungou, Nagy G., Novák

Kecskeméti TE: Úgy fest, gyengült a kecskeméti keret, noha Tujvel érkezésével legalább a kapuskérdés megoldódhat. Ugyanakkor a tavasszal kölcsönben szerepeltekkel együtt hat fontos játékosra immár nem számíthat Bekő Balázs edző.
A legfontosabb érkezők: Novák (Győri ETO), Tujvel (Videoton, k.)
Távozott: Forró, Eliomar, Pekár, Póti, Nagy P.

Lombard-Pápa: A Mátyus János által irányított pápai csapat két nagyon rutinos támadóra támaszkodhat. Kenesei Krisztián mellé érkezett Waltner Róbert is. Szerződtetett a klub három játékost a ZTE-ből is, illetve visszatért egy korábbi légiós, a lett Žuļevs. Nem tűnik rossznak az erősítés, de a távozók között akad néhány korábbi pillér.
A legfontosabb érkezők: Bogunovics, Frizoni, Sluka (ZTE), Waltner (Siófok), Faggyas (Sopron), Csillus (FTC, k.), Žuļevs (Jelgava), Badics (PELC), Benkő (REAC)
Távozott: Arszics, Eszlátyi, Griffiths, Kulcsár, Marics, Nagy S., Németh M., Présinger, Sekour, Struhar, Tajthy

MTK: Ellentétben az előző nyárral (s főleg annak augusztusával), a kék-fehérek ezúttal sokkal kisebb veszteségeket szenvedtek az átigazolási piacon. A kulcsjátékosaikat sikerült megtartani. Érdekesség Hrepka Ádám visszatérte. Ugyanakkor támad(hat) más nehézség: a stadionrekonstrukció miatt a csapat Kispesten játssza majd a hazai mérkőzéseit.
A legfontosabb érkezők: Halmai, Hrepka (Haladás), Thiam (Kaposvár)
Távozott: Ayub

MVM Paks: Egyelőre a veszteséglista nagyobb, Éger László visszavonulásával a védelem gyengült (ráadásul megsérült Szabó János is), Simon Attila, a társgólkirály Ausztriába igazolásával a támadószekció gyengült.
A legfontosabb érkezők: Bertus, Hahn (Puskás AFC), Tamási (Parma), Gévay (Mezőkövesd)
Távozott: Simon A., Bori, Lázok, Horváth G., Nagy O.

Nyíregyháza: Sokat változott a keret, de vélhetően erősödött. Aligha lesznek kiesési gondjai az immár Csábi József által edzett újoncnak.
A legfontosabb érkezők: Abdouraman (DVTK), Fodor, Koller (PMFC), Lázár (Újpest, k.), Pekár, Póti (KTE), Spitzmüller, Szécsi M. (DVSC-Teva, utóbbi k.)
Távozott: Csordás, Kákonyi, Kis, Polényi, Szilágyi

Pécsi MFC: Véber György vette át a szakmai munka irányítását, egyébként a játékosállomány nem sokat változott.
A legfontosabb érkezők: Čausić (DAC 1904), Heffler N. (Paks)
Távozott: Fodor, Koller

Puskás Akadémia FC: Rengeteg játékost szerepeltetett az akadémia csapata az előző idényben, most nyáron is több játékost vett kölcsön és kapott vissza kölcsönből, illetve adott kölcsönbe. Az érkezők erősítést jelenthetnek, de nem olyan létékűt, mint tavaly Hajduch, Lencse, Czvitkovics és Tischler megszerzése.
A legfontosabb érkezők: Gohér (DVTK), Harsányi (Mezőkövesd, k.), Danilovics (Rad)
Távozott: Berki, Bertus, Farkas, Gallardo

Szombathelyi Haladás: Egyetlen élvonalbeli csapat sem veszített három olyan játékost, aki a 2013–2014-es idényben pályára lépett a magyar A-válogatottban. A Haladást kivéve. S a szombathelyieknél finoman szólva is kétséges Radó András megtartása is. Nehéz idény elé néz a csapat, amely rendkívül tiszteletre méltó módon támaszkodik saját utánpótlására.
A legfontosabb érkezők: Gaál B., Katona M., Varga G. (Sopron), Nagy O. (Paks)
Távozott: Simon Á., Guzmics, Bosnjak, Hrepka, Halmai, Nagy G.

Újpest FC: Talán csak a régi rivális Ferencváros kerete változott annyit, mint a lila-fehéreké. Változás a korábbi évekhez képest, hogy a tulajdonosi kör jó magyar játékosokkal igyekezett frissíteni az állományt. Az Újpest előreléphet, ha kupaformáját a bajnokságban állandósítani tudja.
A legfontosabb érkezők: Forró (KTE), Nagy G. (Haladás), Vadász V. (DVTK), Ahmeti (KF Prishtina), Holdampf (ZTE), Mboma (FC Honka), Serwy (B. Dortmund II)
Távozott: Ahjupera, Chema Antón, Juanan, Ligot, Ngawa, Proesmans, Sidibé, Sagna

Videoton FC: Több külföldi játékos távozott, néhány magyart kölcsönadott a klub, de a keret, megítélésünk szerint nem gyengült.
A legfontosabb érkezők: Horváth T. (Mezőkövesd), Sakla (Betis B), Simon Á. (Palermo, k.), Trebotić (Lokomotiva Zagreb), Nagy Zs. (Puskás AFC, k.)
Távozott: Vitor Gomes, Lupeta, Mamadu, Nildo, Paraibá

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS