Nyíregyházi győzelemmel indult a Merkantil Bank Liga új idénye

2020. július. 31., 11:17   |    

Nyíregyházi győzelemmel indult a Merkantil Bank Liga új idénye

Közel öt hónap szünet után hétvégén újraindul az élet a másodosztályú bajnokságban, a Merkantil Bank Ligában. Az új idény első mérkőzésén a Nyíregyháza 1-0-ra nyerni tudott a Kaposvár otthonában.

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 0-1 (0-0)
Gólszerző: Hornyák (84.)

Az új idény első mérkőzésének első félideje kevés helyzetet hozott, a második játékrészre viszont feljavult a két csapat teljesítménye. A fordulás után büntetőhöz jutottak a hazaiak, de Szakály Attila lövését kivédte Fadgyas Tamás. A folytatásban a nyírségiek alakítottak ki több lehetőséget, és a hajrában az egyikből megszerezték a győztes találatot: Hornyák Marcell volt eredményes. A lefújásig a vendégek újabb gólt is szerezhettek volna, de kimaradtak a helyzetei, így 0-1-es végeredménnyel zárult a találkozó.

*

A járványhelyzet miatt márciusban félbeszakított, majd befejezettnek nyilvánított bajnoki versenyfutást követően közel öt hónapig nem futballoztak a Merkantil Bank Liga csapatai, hétvégén azonban megkezdődik a 2020-2021-es bajnoki idény. A húszcsapatos mezőnyben kilenc megyeszékhely csapata szerepel, míg Budapestet a Vasas és a Soroksár képviseli a másodosztályban.

A nyári játékosmozgás alapján két csapat egyértelműen kiemelhető a mezőnyből, nem túlzás előre kijelenteni, hogy a feljutás legnagyobb favoritja a Vasas és a DVSC lesz a következő idényben. A két említett csapat kihívói között lehet az ETO FC Győr, amely szerződtette mások mellett korábbi játékosát, Lipták Zoltánt is, aki még 2013-ban bajnoki címet nyert a zöld-fehérekkel. Pályázhat a dobogóra a Gyirmót, a Haladás és a Kaposvár is, e három együttesben is nagy számban futballoznak NB I-es rutinnal rendelkező labdarúgók.

Az újoncoknak, a PMFC-nek, a Szentlőrincnek és a DEAC-nak alighanem bennmaradás kiharcolása lehet a célja, ennek érdekében mindhárom együttes igyekezett megerősíteni a múlt idényben az NB III-ban szerepelt keretét. A Merkantil Bank Liga 1. fordulójában a Kaposvár és a Nyíregyháza, valamint a Szeged és a Békéscsaba párharcára illeszthető a rangadó jelző.

A vasárnapi program:

SOROKSÁR SC–DEBRECENI EAC
(Augusztus 2., Soroksár, 17.30)

A Soroksár négy játékosról lemondott, s főleg a Győri ETO-ból (Lovrencsics Balázs, Gengeliczki Gergő) és a Ferencvárosból (Varga Ádám, Vida Kristóf ) erősített. Előbbi kettőnek van élvonalbeli múltja. Az egyetemi klubok közül a magyar futball piramisán a legmagasabban lévő DEAC újoncként készül a mostani NB II-es idényre. Távozott a soraiból két korábbi Loki-veterán, Luis Ramos és Ibrahima Sidibe. Az újak többsége a városon belülről, a DVSC-től érkezett, mint  Acsádi Bence, Belényesi Csaba és Szabó Kornél. Belényesi játszott az NB I-ben is. A Dorogról szerződtetett Takács Péter 2016-ig 126 mérkőzésen szerepelt az élvonalban.

DEBRECENI VASUTAS SC–BUDAÖRS SC
(Augusztus 2., Debrecen, 17.45)

A kiesés után 14 játékos távozott a keretből, köztük a légiósok. Mindazonáltal nem gyengült, hanem erősödött a csapat, mivel korábbi válogatott játékosok, mint Varga József és Korhut Mihály tértek vissza a Nagyerdőbe. Poór Patrik személyében egy harmadik korábbi válogatott is a Lokihoz igazolt. A további új szerzemények közül Bévárdi Zsombor és Pintér Ádám (mindketten a Kaposvári Rákócziban játszottak), Tischler Patrik és Zöldesi Illés (Kisvárda), valamint a Puskás Akadémiától visszatérő Sós Bence is játszott korábban az élvonalban. A Budaörstől nyolcan távoztak, közülük Stieber András az Újpesthez. Az érkezők: Horváth Roland (Budafok), Petneházi Márk (III. Kerület), Petró Balázs (Sárvár). A már harmincon túli Petneházi korábban szerepelt az NB I-ben, 2015-ig.

PÉCSI MFC–DOROGI FC
(Augusztus 2., Pécs, 19.00)

A pécsiek a 2010–2011-es idényben játszottak legutóbb a második vonalban, azóta megjárták az élvonalat, de a negyedik osztályt is. Most a Közép-csoport megnyerésével jutottak fel a Merkantil Bank Ligába. Új játékosai közül Bartha László (Paksi FC), Óvári Zsolt (DVTK), Preklet Csaba (Tiszakécske) és Batizi-Pócsi Balázs (Tiszakécske) korábbi élvonalbeli futballista, Króner Martinnak (Budafok) jelentős NB II-es rutinja van, Vukman Donát (MTK Budapest) újonc. A Dorog lemondott több rutinos játékosról, köztük a korábbi válogatott Forró Gyuláról. Az új szerzemények: Beliczky Gergő (Siófok), Tóth Barnabás (Tiszakécske), Tulipán Ákos (Taksony), Zabari Dávid (Iváncsa),valamint az MTK-tól kölcsönvett Kovács Máté, Szerencsi Miklós és Zuigeber Ákos. Beliczky és Tulipán korábban szerepelt az OTP Bank Ligában.

FC AJKA–WKW ETO FC GYŐR
(Augusztus 2., Ajka, 19.00)

Az Ajka keret viszonylag keveset változott, a klub kölcsönvett öt játékost, Irimiás Gergőt (Bp. Honvéd), Rétyi Róbertet (Vasas), Tóth Pétert (Bp. Honvéd), Zvara Leventét (Bp. Honvéd) és Zsolnai Richárdot (Diósgyőri VTK). Közülük Irimiás, Tóth és Zsolnai is bemutatkozott már az élvonalban. Győrben nagyobb változások történtek, tizenhárman távoztak. Az újak közül Forró Gyula és Lipták Zoltán korábban válogatottak is voltak, Gundel-Takács Bencének is van élvonalbeli múltja, mint ahogyan Májer Milannak, Király Botondnak és a Győrbe visszatérő Vankó Imrének is.

SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA–BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE
(Augusztus 2., Szeged, 19.00)

A szegediek elengedtek hét játékost, Andorka Péter és Szántai Levente pedig visszavonult. Érkezett Gréczi Márton (Békéscsaba), Orosz Márk Erik (Hódmezővásárhely), Pejovics Danilo (Nyíregyháza), Takács Tamás (Mezőkövesd), Simon Ádám (ETO FC Győr) és Varga Bence (MTK Budapest). Takács Tamás rutinos élvonalbeli játékos, Simon Ádám a válogatottban is szerepelt. A szegediek megszerezték Dobos Barna vezetőedző fiát, Dobos Áront a holland élvonalbeli Fortuna Sittardtól. A Békéscsaba három játékossal erősített, Bora Györggyel (BFC Siófok), Paudits Patrikkal (Dorog) és a Kecskemét és a Diósgyőr színeiben az élvonalban szerepelt, még mindig csak 23 éves Kitl Miklóssal (Dorog).

GYIRMÓT FC GYŐR–AQVITAL FC CSÁKVÁR
(Augusztus 2., Gyirmót, 19.00)

A Gyirmótból nyolcan távoztak, köztük Koltai Tamás és Lipták Zoltán, két korábbi válogatott. Érkeztek: Hajdú Ádám (Vasas), Juhász Zsombor (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Major Martin (MOL Fehérvár II), Szatmári István (MTK Budapest), Szegi Vince (Mosonmagyaróvár) és Réti Patrik (BFC Siófok). Hajdu, Szatmári és Réti is játszott korábban az OTP Bank Ligában. A csákváriak főleg a Puskás Akadémiával kötött együttműködésből profitálnak, öt fiatal is érkezett kölcsönbe.

SZOLNOKI MÁV FC–SZENTLŐRINC
(Augusztus 2., Szolnok, 19.00)

A szolnokiaktól öten távoztak, egyelőre új játékos nem érkezett. A klub történetében először a második vonalban szereplő Szentlőrinc fiatal játékosokkal erősített, közülük négyen az MTK-tól érkeztek, kölcsönbe (Kapronczai Gergely, Lehoczky Roland, Nagy Barnabás, Törőcsik Péter). A kaposvári Slakta Balázs játszott az előző idényben az OTP Bank Ligában. Sinkovits Dávid (Topolya) a szerb élvonalban játszott a 2019–2020-as szezonban. A további új szerzemények: Dulló Martin (Vác), Forgács Dávid (Paks), Kovács Dávid (Tiszakécske), Molnár Róbert (Soroksár), Sili Luka (III. Kerület).

BFC SIÓFOK–SZOMBATHELYI HALADÁS
(Augusztus 2., Siófok, 19.00)

A Balaton partjáról egy csapatnyi játékos távozott, köztük Remili Mohamed, Beliczky Gergő és Jánvári Gábor. Több korábbi élvonalbeli játékos érkezett, így Kecskés Tamás (Paksi FC), Tömösvári Bálint (Bp. Honvéd), Deutsch Bence (MTK Budapest) és Polényi Gábor (Békéscsaba). A korosztályos válogatott Hutvágner Gergely az olasz Sampdoriától tért vissza. A Haladás éppen egy volt siófokival, Csilus Tamással erősített, s érkezett még Mocsi Attila (MOL Fehérvár FC) és Simon András (ETO FC Győr). Mindhárman játszottak korábban az NB I-ben.

VASAS FC–KOLORCITY KAZINCBARCIKA
(Augusztus 2., Illovszky Rudolf Stadion, 20.00)

A piros-kékek látványosan erősítettek, megszerezték Litauszki Róbertet (Újpest FC), Pekár Lászlót (Mezőkövesd), Radó Andrást (ZTE) és a legutóbb Mezőkövesden játszó Silye Eriket (FTC), mindannyian stabil élvonalbeli játékosok voltak, Radó az OTP Bank Liga gólkirálya. A Kazincbarcika visszavette három kölcsönadott játékosát és megszerezte Békéscsabáról Dávid Zoltán Gergőt.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS