Legyőztük Ausztriát, elitkörben az U19-es válogatott

2018. október. 16., 16:31   |    

Legyőztük Ausztriát, elitkörben az U19-es válogatott

Az utolsó percben döntötte el a mérkőzést a férfi U19-es válogatottunk Ausztria ellen a hazai rendezésű Eb-selejtező minitorna zárónapján. A 2–1-es győzelmünk azt jelenti, hogy csoportelsőként jutott elitkörbe a csapatunk.

A 2000-es születésű játékosokból álló válogatott másfél évvel ezelőtt – még az U17-es korosztályban – kijutott az Európa-bajnokságra, ahol a hatodik helyet szerezte meg. A csapat most ismét nekifutott egy Eb-selejtező sorozatnak, ezúttal már U19-es válogatottként. Ebben a korosztályban jóval nehezebb a részvétel kiharcolása, hiszen nem tizenhat, hanem csak nyolc együttes lehet ott az Európa-bajnokságon.

Szlovénia 2–1-es legyőzése és a  Koszovó elleni gól nélküli döntetlen után, az Eb-selejtező torna zárónapján dőlt el, kijut-e U19-es válogatottunk az Eb-selejtező elitkörébe. Az Ausztria elleni mérkőzést négy ponttal az első helyről várta a magyar csapat, a vendégek két pontot gyűjtöttek az első két fordulóban és másodikként készültek a mérkőzésre. A csoport eredményei alapján a továbbjutáshoz ellenfelünknek csak a győzelem volt elfogadható, hogy ne kelljen aggódnia a párhuzamos Koszovó–Szlovénia összecsapás miatt.

Németh Antal szövetségi edző négy helyen változtatott a Koszovó elleni kezdőcsapathoz képest, pályára küldte a védelemben Újvárosi Ádámot, a középpályán Bokros Szilárdot, valamint a kezdőbe nevezte Torvund Alexandert és Timári Normant is. Utóbbi két játékos az előző találkozón csereként szállt be.

Mezőnyben ugyan jól kezdtek a mieink az első félidőben, a vezetést mégis a vendégek szerezték meg a 14. percben, egy szépen felépített támadásból (0–1). A 20. percben a duplához is közel álltak, egy sarokrúgás után csak nehezen sikerült felszabadítani a kapu előteréből. Ettől gyorsan felébredt csapatunk, és egy perc múlva Torvund Alexander szerzett szemfüles gólt, az osztrák kapus hibáját kihasználva az üres kapuba gurított (1–1). A játékrész végén éppen gólszerzőnknek kellett elhagynia a pályát sérülés miatt, helyette Bencze Márk érkezett.

A második félidő osztrák támadásokkal kezdődött, de igazán veszélyes gólhelyzetet nem tudtak kialakítani. Érződött a vendégeken, hogy győzelmi kényszerben futballoznak, többet birtokolták a labdát, próbáltak állandó nyomást gyakorolni a magyar csapatra.

A 71. percben mi veszélyeztettünk: Kovács Krisztián elől húzta le a kapus Bencze Márk beadását. A 82. percben Bencze Márk szerzett labdát az ellenfél térfelén, de lövése elment keresztbe a kapu előtt. Az osztrákok lendülete nem hagyott alább, a tizenhatoson belül viszont komoly veszélyt még mindig nem jelentettek. A játékrész végén újabb magyar lehetőség alakult ki, de Bencze Márk remek csele után a kapusé lett a labda.

A győztes gól az utolsó pillanatban jött: Szoboszlai Dominik szabadrúgásból indította Bencze Márkot a bal oldalon, aki jól játszotta meg a középen érkező Timári Normant, ő pedig berobbanva, középről a hálóba lőtt (2–1). A győzelemmel nem csak az elitkörbe jutást harcoltuk ki, de a csoportelsőséget is megszerezte U19-es együttesünk.

Az elitkör sorsolását december 6-án tartják, ekkor derül ki, kikkel kell megküzdenie a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságon való részvételért.

Nehéz mérkőzést játszottunk, de erre számítottunk, ezért is váltottunk játékrendszert. A stáb is remek munkát végzett. Új játékrendszerre álltunk át, amire két napja volt a csapatnak. Nem kis teljesítmény, hogy ez sikerült. A magyar labdarúgás mai helyzetében komoly eredmény, hogy csoportelsőként jutottunk az elitkörbe” – nyilatkozta Németh Antal szövetségi edző a találkozó után.

Magyarország–Ausztria 2–1 (1–1)
Gólszerzők: Torvund Alexander (21.), Timári Norman (90+4.), illetve Tobias Anselm (14.)

Magyarország: Ásványi Balázs – Kovács Krisztián, Mocsi Attila, Csóka Dániel, Újvárosi Ádám – Csonka András (61. Szendrei Norbert), Szoboszlai Dominik, Bokros Szilárd – Torvund Alexander (45+1. Bencze Márk), Timári Norman, Schön Szabolcs (90+2. Molnár Dominik)

A csoport másik mérkőzésén Koszovó–Szlovénia 1–4, ezzel Magyarország mögött déli szomszédaink jutottak tovább, Ausztria a harmadik, Koszovó a negyedik helyen végzett. 


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS