Újpest-Ferencváros: Új edzők - új taktikák?

2022. január. 28., 16:14   |    

Újpest-Ferencváros: Új edzők - új taktikák?

Vasárnap este a két ősrivális csap össze egymással az OTP Bank Liga 18. fordulójában: a kiesőzóna közvetlen közelében tanyázó Újpest a Megyeri úton fogadja az éllovas Ferencvárost.

Az OTP Bank Liga őszi szezonjának befejezését követően csak ez a két klub volt, amely lecserélte vezetőedzőjét: Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi új szakvezetője csütörtökön már bemutatkozott a 4. fordulóból elhalasztott összecsapáson, míg Milos Kruscsics a derbin ül először a lila-fehérek kispadján. Mindkét klub a szláv vonalra szavazott tehát, így az őszi osztrák-német (Stöger-Oenning) szembenállás helyett ezúttal szerb-orosz csörtét hoz a meccs, már ami a kispadokon irányítókat illeti.

A Puskás Akadémia legyőzte a Ferencvárost

A Puskás Akadémia legyőzte a Ferencvárost

Az OTP Bank Liga 4. fordulójából elhalasztotta mérkőzéssel kezdődött meg a futballtavasz az OTP Bank Ligában: az első félidőben emberelőnybe került Puskás Akadémia João Nunes góljával 1-0-ra legyőzte a címvédő Ferencvárost.

Tovább

A tabella állása és az őszi statisztikák alapján a Ferencváros idegenben is esélyesként lép pályára. A zöld-fehéreké volt az eddigi 17 fordulóban a legkevesebb labdavesztés, a legtöbb sikeres passz (468,27/meccs), a legmagasabb labdabirtoklási arány (átlagosan 59,6%), és a támadásokat segítő passzok szinte mindegyikében is ők állnak az élen a statisztikák szerint. Amiben eddig gyengébbek voltak az átlagnál, azok a rögzített helyzetekből kapott gólok: ebből túl sokat kaptak eddig, a csütörtöki mérkőzésen a Puskás Akadémia is ezt a gyengeségüket használta ki, és egy szögletből szerzett találattal gyűrte le a listavezetőt.

Az Újpest eddig nem volt kimondottan erős a pontrúgásokban, négy gólt szerzett rögzített helyzetekből, találatai jelentős részét (6-ot) kontratámadásokból érte el. A Fradi ugyanakkor még nem kapott kontragólt az idényben, miközben az is igaz, hogy az edzőváltások után mindkét csapat valamelyest új taktikai felfogásban kezdi meg a tavaszt, ezért nem biztos, hogy minden statisztikai mutató esetében érdemes az őszi teljesítményekből kiindulni.

Az Újpest a legtöbb mutatóban elmaradt a Ferencvárostól ősszel, érdemes azt megvizsgálni, hogy miben múlta felül riválisát. Többször lőtt például kapura, meccsenként átlagban 14,38-szor, ez a második legjobb mutató a mezőnyben, a Ferencváros ebben az összehasonlításban harmadik a ligában. A lilák jobbak voltak labdaszerzésekben (77,63/meccs), az más kérdés, hogy sokkal több labdát is veszítettek a Fradinál, ebben a mutatóban csak a Paksot előzték meg a mezőnyben.

Ősszel az újpesti játékosok mutatták be a legtöbb cselt a ligában (29,29/meccs), de alig előzik meg a Fradi futballistáit, akik 29/meccses mutatójukkal a második helyen állnak ebben az összevetésben. Erre rímel, hogy a lila-fehéreké volt a legtöbb támadópárharc az első 17 fordulóban, ebben a mutatóban is a Fradi volt a második.

Őszi góljai harmadát (10-et) a 75. perc után kapó Újpestnek érdemes kiemelten figyelnie erre a periódusra, már csak azért is, mert a Ferencváros a félidők végén volt a legeredményesebb ősszel, góljai több mint felét szerezte a játékrészek utolsó negyedórájában.

A két csapat szeptemberi bajnoki mérkőzésének összefoglalója:

Tabella

OTP Bank Liga NB I. 18. forduló

Sorsolás
2024. 02. 02. 20:00
Új Hidegkuti Nándor Stadion
2024. 02. 03. 12:30
ZTE Aréna
2024. 02. 03. 15:00
Kisvárdai Várkerti Stadion
2024. 02. 03. 17:30
Debreceni Nagyerdei Stadion
2024. 02. 04. 15:00
Mezőkövesd Városi Stadion
2024. 02. 04. 17:30
Paksi FC Stadion


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS