Főoldal > Válogatottak > Magyarok tanították a futballt az észt válogatottnak

Magyarok tanították a futballt az észt válogatottnak

Magyarok tanították a futballt az észt válogatottnak
Alkalmasint sikerül meglepnünk sok futballrajongót az információval: hajdanán nagyon szorosak voltak az észt–magyar kapcsolatok. Hadd jöjjünk elő a farbával: az észt válogatott első három szövetségi kapitánya magyar volt!

Mint közismert, az egykori szovjet tagköztársaságok közül a balti államokat kebelezte be legkésőbb a tanácshatalom. Észtország csak 1940-ben lett a Szovjetúnió része. Az ország 1917-től bő 22 éven át független volt, akkor a labdarúgó-válogatottja is játszott mérkőzéseket. A függetlenségi háború befejeződése után, 1920-ban, a finnek ellen játszotta a válogatott az első meccsét, majd részt vett az 1924-es olimpián. Az első években nem dolgozott szövetségi kapitány az észt nemzeti tizenegy mellett, majd az olimpiára már szerződtettek egyet: a magyar Kónya Ferenc személyében. 1925-ben egy másik magyar, Nagy Imre dirigálta egy mérkőzésen a csapatot, majd következett a harmadik honfitársunk, Maly Antal.

Alkalmasint mindhármuk neve a feledés homályába merült, de fontosnak tartjuk, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján megemlékezzünk róluk az észtek elleni mérkőzés előtt. Kónya Ferenc mindössze 34 éves korában került Tallinnba, itthon a Kispesti AC-ben játszott, nem túl magas szinten. 1924-ben ő vezette az észt válogatottat a párizsi olimpián. Tallinnból a francia fővárosba tartva megálltak Budapesten is, de 7:0-ra kikaptak a Budapest néven szereplő Biri – Grósz II, Dudás – Nádler, Hajós, Obitz – Sekey II, Takács II, Winkler, Siklósi, Weisz összeállítású, tulajdonképpeni B-válogatottól. Kónya Ferenc egyébként német kluboktól (Kaiserslautern, Werder Bremen) került Észtországba, később, Olaszországban (Modena), Svájcban (FC Solothurn, FC Olten, FC Luzern, BSC Old Boys) és Franciaországban dolgozott (Stade Havrais, CA Paris, Amiens AC, SM Caen).

Az észteknek egy évig nem volt szövetségi kapitányuk, majd 1925-ben két mérkőzésen Nagy Imre dirigálta a válogatottjukat. Nagy sikerrel: mind a két meccs győzelmet, összesen 3:0-s gólkülönbséget hozott. 1927-ben került ismét kapitány a válogatottjuk élére, budapesti születésű honfitársunk, Maly Antal személyében. Tallinnban számon tartják róla, hogy 1890. szeptember 21-én született, s itthon az első osztályban az 1910-es évek elején a Terézvárosi TC színeiben futballozott. 1927-ben került Észtországba, a válogatott mellett dolgozott a VS Sport Tallinn együttesénél, majd vándorbotot fogott a kezébe, tevékenykedett Olaszországban (US Triestina, AC Venezia, AS Siracusa, SS Catania), Belgiumban (Lierse SK) és Csehszlovákiában  (Považska Bystrica AC Sparta, ŠK Žilina, FC Rimavska Sobota) is. Közben 1937-ben visszatért ismét Észtországba, egy ideig dirigálta ismét a válogatottat. Közel sem olyan sikerrel, mint az első etapban: akkor négy meccsből hármat megnyert, másodszorra nyolcból öt döntetlen és három vereség volt a mérlege. Egyébként mindössze ketten irányították két szakaszban az észt válogatottat, Maly Antal mellett a jelenlegi szövetségi kapitány, Tarmo Rüütli a másik.

Az észt–magyar futballkapcsolatok következő területe az A-válogatottak két mérkőzése volt. 2003. november 19-én a balti állam csapata nagy meglepetésre 1-0-ra győzött Budapesten, a mostani kerettagok közül Király Gábor, Gera Zoltán és Szabics Imre játszott a találkozón. 2004. december 2-án Bangkokban vágott vissza a magyar csapat: a thaiföldi Király Kupán 5-0-ra nyertünk. Juhász Roland szerepelt a mostani kerettagok közül az ázsiai földön rendezett találkozón.

Magyar játékos még nem szerepelt az észt élvonalban, ellenben észtek már játszottak az NB I-ben. Közülük a most is az észt keretben lévő Tarmo Kink (fotó: BBC) volt az első fecske, 2009 márciusában debütált a Győr színeiben. Az első teljes magyarországi szezonjában 12 gólt szerzett, ez után elvitte az angol Middlesbrough. Azóta már megfordult az ukrán Karpati Lvivben, mostanság az olasz Varese játékosa a Serie B-ben.

Jarmo Ahjupera ugyancsak 2009 márciusában, ugyancsak a Győri ETO színeiben mutatkozott be nálunk. Másfél esztendős kihagyás után játszott később ismét magyar klubban, fél év alatt 14 meccsen 8 gólt szerzett az Újpestben. 2011 nyara óta újfent a Győr játékosa. Ahjupera biztonsági tartalék a mostani észt keretben. Sander Puri – aki a Pápát erősítette 2011 őszén – ellenben tagja a 17-es keretnek. A középpályás immár a finn KuPS, a Kuopion Palloseura játékosa. Martin Hurt a Nyíregyháza együttesében szerepelt 2010 tavaszán, Vjaceslav Zahovalko 2011 nyarán próbálkozott a DVSC-Tevában. Ő játszott a legkevesebb meccsen (mindössze két bajnokin), de ő az egyetlen, akinek a csapata az idény végén magyar bajnoki címet nyert.

*

A magyar válogatott az október 12-i, tallinni selejtező után ismét hazai pályán lép pályára: október 16-án, kedden Törökországot fogadja a Puskás Ferenc Stadionban. A mérkőzésre országszerte az IBUSZ irodáiban, vagy a www.ibusz.hu internetes oldalon lehet jegyeket vásárolni.

A jegyárak az alábbiak:

C bal, S jobb, T bal, T jobb, U bal, U jobb szektorok: 3500 forint
C jobb, D bal, P jobb, R bal, R jobb, S bal, IX jobb, X jobb szektorok: 4500 forint
F bal, F jobb, VIII bal szektor 5500 forint
G bal, G jobb, N bal, N jobb szektorok: 6500 forint
H bal, H jobb, M bal, M jobb, VII bal szektorok: 7500 forint
J bal, L jobb szektorok: 9000 forint
K bal, K jobb szektorok: 12 000 forint
VII jobb (BUSINESS VIP): 30 000Ft

A G bal, G jobb, H bal, H jobb, J bal, L jobb, M bal, M jobb és N bal szektorokba szóló jegyekre a 6 év alatti gyerekeknek, valamint az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező tanulóknak 50 százalékos kedvezmény jár. Csak a diákigazolvány tulajdonosa veheti igénybe a kedvezményt, és csak a saját jegyére. A stadionba való belépésnél az érvényes jeggyel együtt az érvényes diákigazolványt is fel kell mutatni!

A BUSINESS VIP jegyet váltó vendégek jogosultak ingyenes étel/ital ellátásra a VIP sátorban a rendezvény ideje alatt.

Az 'A jobb' és a 'B bal' szektorban gyerekszektort alakítunk ki, ide iskolák, egyesületek válthatnak belépőt 14 évnél fiatalabb gyerekek részére 1500 forintért. Minden 9 gyerek után 1 felnőtt kísérő kötelező (a jegy 1.500 Ft a gyerekeknek és a kísérőknek egyaránt). Minimum 10 db, maximum 50 db ilyen kedvezményes jegyet válthat egy iskola, vagy egyesület. A csoportok számára a busz parkolási igényt kérjük jelezni. A buszok parkoltatását nem a stadionban hanem a Felvonulási téren (az Ajtósi Dürer út felőli részén) tudjuk biztosítani. Csak azok a buszok parkolhatnak ebben az elkülönített parkolóban, amelyek akkreditációval rendelkeznek.

A mérkőzésen családi szektort (D jobb, E bal, E jobb) is kialakítunk, ide szigorú szabályokhoz kötött a belépés. A szektorba 3-5 fős családok válthatnak belépőt. A férfi jegye 4500 forintba kerül, a feleség/élettárs jegye ingyenes, a legalább egy, de legfeljebb három 16 éven aluli gyermek belépője 1500 forint.

(fotó: ifj. Thaly Zoltán)

nyomtatás
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Válogatottak

  Több mint százéves múltra tekint vissza a két ország közös futballtörténelme. A mérleg 7 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség.

  Magyarország-Norvégia: százéves kapcsolat
 • Bajnokságok

  Az OTP Bank Liga 14. fordulójának szombati játéknapján négy meccsen három idegenbeli győzelem született.

  Csak a Haladás nyert hazai pályán
 • Bajnokságok

  Kedden délután egymás közti játékkal zárult le a ligaválogatott kétnapos összetartása.

  Motivált játékosok edzettek a ligaválogatottban
 • Bajnokságok

  A keret tagjai hétfőn egy, kedden két edzésen vesznek részt Lipóton.

  Együtt a ligaválogatott
 • Bajnokságok

  Számos érdekesség – azaz az OTP Bank Liga 2012–2013-as idénye 13. fordulójának néhány kuriózuma, elsősorban a számokból kiindulva.

  Hároméves debreceni sorozat szakadt meg
 • Kupák

  Vasárnap este, a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában elkészítették a Magyar Kupa 4. fordulójának párosítását.

  Magyar Kupa: Honvéd-DVTK és Győr-Paks a nyolcaddöntőben
 • Bajnokságok

  Az OTP Bank Liga 13. fordulójának vasárnapi játéknapján a Honvéd pontot szerzett az ETO otthonában.

  Nem tudott meglépni a Győr
 • Grassroots

  Befejeződtek a 60 éven felüliek őszi kispályás labdarúgó tornái.

  Kialakult a Veterán Fesztivál mezőnye
 • Bajnokságok

  Számos érdekesség – azaz az OTP Bank Liga 2012–2013-as idénye 12. fordulójának néhány kuriózuma, elsősorban a számokból kiindulva.

  Tovább száguldott a Kecskemét, folytatta sorozatát az ETO és az FTC
 • Bajnokságok

  Az OTP Bank Liga 12. fordulójának szombati játéknapján három döntetlen mellett a DVTK kikapott hazai pályán a Kaposvártól.

  Kétszer egyenlített Kispesten az Újpest