Hetvenéves lenne Bene Ferenc

2014. december. 17., 17:00   |    

Hetvenéves lenne Bene Ferenc

Szerdán hetven éve született Bene Ferenc, a magyar labdarúgás történetének egyik legkiválóbb gólszerzője, a hatvanas-hetvenes évek világklasszisa.

Bene Ferenc 1944. december 17-én Balatonújlakon született, a Marcali MEDOSZ, majd a Kaposvári Kinizsi csatára volt. Az egykoron Újpesten nagy sikereket elérő Avar István, azaz Avar Ricsi ajánlotta a lila-fehérek figyelmébe.

1961 és 1978 között az Újpesti Dózsa játékosa volt, majd a következő években játszott még a finn Sepsi 78, a Volán, a Soroksár és a Kecskemét színeiben is. A Dózsával nyolcszoros bajnok, háromszoros MNK-győztes, tagja volt BEK-elődöntős, a KEK-elődöntős és a VVK-döntős csapatnak is. 418 bajnoki meccsen 303 gólt ért el. Ötször lett a magyar bajnokság gólkirálya. A válogatottban 76 mérkőzésen 36 gólt ért el, részt vett az 1966-os világbajnokságon, a magyar csapat minden mérkőzésén szerzett gólt.

Eb-bronzérmes 1964-ben, negyedik 1972-ben. Olimpiai bajnok és a torna gólkirálya 1964-ben. 1972-ben és 1973-ban összesen háromszor játszott az Európa-válogatottban, előbb a Bene, G. Müller (Eusébio), Hurst (Džajić), Best, aztán a Cruyff (Bene), Lubański (Džajić), (Amancio), végül a Bene (Edström), Keita (Nené), Cruyff (Odermatt), Eusébio (Pirri), Jara csatársorban. Edzői munkássága során dolgozott az Újpestnél (nyert Szuperkupát és Magyar Kupát is a csapattal, irányította a Fót és a László Kórház női csapatának munkáját is. Dolgozott a szövetség megbízásából is, éppen tíz esztendeje, 2004-ben vállalta el a strandlabdarúgó-válogatott irányítását. Bene Ferenc fájdalmasan korán, 2006. február 27-én hunyt el.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS