Csányi Sándort beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába!

2015. március. 24., 14:07   |    

Csányi Sándort beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába!

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Bécsben tartja éves közgyűlését. Csányi Sándort, az MLSZ elnökét hatalmas többséggel, az 54-ből 42 szavazattal választották be a szövetség végrehajtó bizottságába. Ugyancsak fontos sportdiplomáciai siker, hogy 2016. március 23-án Budapest rendezi meg az UEFA éves kongresszusát.

A közgyűlés témái között szerepelt az UEFA elnökének és a végrehajtó bizottságának éves beszámolója, valamint az UEFA adminisztrációs beszámolója a 2013/2014-es évre. A szövetség ismertette bizottságainak elmúlt egyéves munkáját, valamint megválasztották az UEFA új elnökét, a végrehajtó bizottság tagjait, illetve a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait.

A közgyűlés elején az 54 tagország képviselői megemlékeztek az egyetemes labdarúgás elmúlt egy évben elhunyt legendáiról, köztük három magyar kiválóságról, Buzánszky Jenőről, Grosics Gyuláról és Sándor Károlyról.

A végrehajtó bizottság tagjinak megválasztására 13 óra után került sor, de előtte Michel Platinit egyhangú szavazással megválasztották az UEFA új elnökének. A 17 tagú bizottságból hét tisztségviselő mandátuma lejárt, a megüresedett helyekre tizenketten jelezték indulási szándékukat, köztük Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is.

A választás előtt kedvező előjel volt, hogy az elmúlt években több sportdiplomáciai sikert is felmutatott a Csányi Sándor vezette Magyar Labdarúgó Szövetség: 2012-ben a FIFA tartotta rendes kongresszusát a magyar fővárosban, 2014-ben az U19-es Európa-bajnokság házigazdái voltunk, tavaly pedig sikerrel pályáztunk a 2020-as Európa-bajnokság négy mérkőzésének rendezési jogára.

Az UEFA végrehajtó bizottságnak eddig mindössze két magyar tagja volt: Sebes Gusztáv 1954-ben részt vett az európai szövetség megalakításában, és 1960-ig töltött be szerepet az UEFA irányításában. Két évvel később, 1962-ben Barcs Sándort választották be a végrehajtó bizottságba, ő 1978-ig töltött be mandátumot a grémiumban. A bizottságból történt 1978-as távozása óta, vagyis csaknem 37 éve magyar sportvezető nem kapott helyet az UEFA irányító szervezetében.

Csányi Sándor megválasztását követően fogadta a tagszövetségek és az UEFA vezetőinek gratulációját, majd az mlsz.hu-nak adott gyors nyilatkozatot:

- Az, hogy ötvennégyből negyvenkét ország jelöltje szavazott számomra bizalmat, hatalmas megtiszteltetés és óriási öröm egyben - fogalmazott Csányi Sándor. - A mostani siker számomra azt is bizonyítja, hogy az európai futball irányítói átlátják, és elismerik azt a folyamatot, melyet a szövetség 2010-ben elindított, s amelynek kulcsa a labdarúgás hátországának, kiemelten is a mostanra 120 ezer gyereket megmozgató OTP Bank Bozsik-program fémjelezte utánpótlásképzésnek a gyors tempójú reformja.

A tisztújítás után bejelentettek egy másik magyar sportdiplomáciai sikert is: 2016. március 23-án Budapest rendezi meg az európai szövetség éves kongresszusát. Magyarország 2006 után látja el ismét a vendéglátó szerepét az UEFA kongresszusán.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS