Így teljesítettek eddig az OTP Bank Liga kapusai

2023. március. 03., 17:11   |    

Így teljesítettek eddig az OTP Bank Liga kapusai

Az NB I 2022/2023-as szezonjában eddig összesen 28 kapus kapott lehetőséget. Közülük hárman a téli átigazolási időszakban másik bajnokságba szerződtek, míg nyolcan az eddigi 21 forduló alatt nem érték el a 300 játékpercet, így elemzésünk keretében 17 további játékos teljesítmény vizsgáltuk.

Eddig a bajnokságban a kapusok közül a ZTE kapusa, Demjén Patrik játszotta a legtöbbet, aki 2040 játékpercet töltött a pályán a 2022/2023-as bajnoki szezonban. Őt Kovács Dániel (Mol Fehérvár) és Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC) követik a dobogón. Az ábrán csak a 300 percnél többet pályán töltő kapusokat jelenítettük meg, az elemzés további részében is csak ők szerepelnek.

Ha a kapott gól nélküli mérkőzések számát vizsgáljuk, akkor az előző ábrán is szereplő Dibusz – Demjén páros mellé felzárkózott a Kecskemét halóőre, Varga Bence, aki hét kapott gól nélküli mérkőzésével a harmadik helyen végzett a listán. A negyedik helyen a Mezőkövesd kapusa Riccardo Piscitelli, míg az ötödik helyen a Honvéd játékosa, Szappanos Péter található.

Amennyiben az előző ábrán a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzésekkel rendelkező kapusokra visszagondolunk, akkor azt láthatjuk, hogy Dibusz Dénesnek és Demjén Patriknak kevés védést kellett bemutatni a jó eredmény eléréséhez, és a helyzetek minősége, amelyekkel szembe találták magukat szintén átlag alattiak voltak. Ezzel szemben Szappanosnak vagy Piscitellinek sok és jó minőségű ellenfélhelyzet mellett sikerült jól szerepelni az előző ranglistán.

Érdekesség, hogy a Kecskemét hálóőrének, Varga Bencének mérkőzésenként átlagosan egy védéssel többet kellett bemutatni, mint például a Fradi hálóőrének, de ez a helyzetek minőségén nem mutatkozik meg. Azaz, ez az ábra is alátámasztja, hogy a Kecskemét ellenfelei relatíve sok lövéssel próbálkozhatnak, de ezek nem kifejezetten jó minőségű helyzetek.



Az ábrán Tomas Tujvel jelentősen kilóg a mezőnyből, de a játszott perceknél láthattuk, hogy ő játszotta a legkevesebbet a mezőnyből, ami 90 percre vetített adatoknál torzíthatja a megfigyelést.

Abból, hogy egy adott kapus hány gólt kapott és hogy milyen minőségű helyzetetek érkeztek a kapujára, ki lehet számolni, hogy a várhatónál több vagy kevesebb gólt értek el ellene az ellenfelek. Ha a szám negatív, akkor többet, mint várható lett volna, ha pozitív, akkor pedig kevesebbet. Utóbbi esetben beszélhetünk arról, hogy hány góltól mentette meg csapatát a kapus, hány ellenfél gólt előzött meg. Nem meglepő módon ezen a listán is a korábban már kiemelt kapusok, Dibusz, Varga Bence, Piscitelli és Demjén szerepelnek. Teljesítményükkel a kapu előtt eddig ők tudták a legtöbbet hozzáadni saját csapatuk teljesítményéhez.

Érdekességként megvizsgáltuk, a kapusok hogyan vesznek részt csapatuk labdabirtoklásában. Látható, hogy a direktebb játékstílusban játszó csapatok (Paks, Kisvárda) kapusainak az átlagosnál kevesebb és az átlagosnál hosszabb passzaik vannak, míg az inkább labdabirtoklásra építő csapatok (FTC, DVSC) hálóőreire ennek ellenkezője jellemző.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Bebiztosíthatja a feljutását a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi és debreceni győzelem a szombati játéknapon
Bajnokságok / Kupák
A Puskás Akadémia legyőzésével bennmaradt a ZTE

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS