A Ferencváros indítja a nemzetközi kupaidényt

2019. július. 09., 12:03   |    

A Ferencváros indítja a nemzetközi kupaidényt

A Ferencváros és a bolgár bajnok Ludogorec szerda esti (Groupama Aréna, 20.00) mérkőzésével megkezdik szereplésüket a nemzetközi kupákban a magyar csapatok.

A négy magyar kupacsapat közül a Ferencvárosnak jutott a legnehezebb ellenfél, az OTP Bank Liga bajnoka a bolgár Ludogorec ellen igyekszik kivívni a továbbjutást. A bolgárok rutinos kupacsapatnak számítanak, BL- és EL-főtáblán is szerepeltek az elmúlt években. Tavaly például az utóbbiban, miután a BL selejtezőjében alulmaradtak a Vidivel szemben. A Ludogorec hat érkezőt jelentett be eddig nyáron, köztük kongói, guineai és szenegáli válogatottakat, vagyis komoly erősítésekkel készült a BL-selejtezőre.

Magyarok a csoportkörben

A nemzetközi kupák csoportkör rendszerű lebonyolításának bevezetése óta hat alkalommal jutott túl magyar csapat a selejtezőkön. A Ferencváros 1995-ben, a DVSC 2009-ben szerepelt a Bajnokok Ligája főtábláján, a Ferencváros 2004-ben az UEFA-kupában játszhatott csoportmeccseket. A DVSC 2010-ben hasonló eredményt ért el, de már Európa-ligának hívták a sorozatot. A két legutóbbi EL-csoportkörös szereplés a MOL Fehérvár (2012-ben Videoton, 2018-ban MOL Vidi néven) nevéhez fűződik.

A razgradiak egypontos előnnyel nyerték meg a 2018–2019-es bolgár bajnokságot, az első 26 fordulóban mindössze 14 gólt, a rájátszásban öt gólt kapva. A csapat román válogatott csatára, Claudiu Keserű második lett a góllövőlistán. Tavaly óta új az edző, Sztoicso Sztojev márciusban került vissza a csapathoz, 2013–2014-ben már nyert vele bajnoki címet a razgradi csapat. A Ferencváros hazai pályán remekül szerepelt az elmúlt két évben, a Groupama Arénában lejátszott 38 tétmeccsből csak kettőt veszített el. Az elmúlt hetek felkészülési mérkőzési is jól sikerültek a zöld-fehérek számára, nyolc találkozójukból hetet megnyertek.

Az Európa-ligában a MOL Fehérvár a montenegrói FK Zeta otthonában kezdi meg a selejtezős párharcot. Az ellenfél harmadik lett hazája bajnokságában, nagyon kevés gólt (36 mérkőzésen 36) gólt szerezve, de keveset (21) is kapva. A fehérváriak esélyesebbek, de óvatosságra intő jel, hogy 2013-ban játszottak montenegrói ellenféllel, s akkor a Mladoszt Podgorica jutott tovább.

A MOL Fehérvár FC-nek tavaly sikerült eljutnia az Európa-liga csoportkörébe, most hasonló céllal kezdi meg szereplését a sorozatban.

A DVSC csütörtökön, hazai pályán az albán FK Kukësi ellen kezd, amely második lett hazája bajnokságában a Partizani mögött, s megnyerte az országos kupát az FK Tirana ellen. 2013 óta minden évben szerepelhet a nemzetközi porondon, idegenben mindössze egyszer, 2015-ben, a Mladoszt Podgorica ellen tudott nyerni. Otthon ellenben csak a Trabzonsportól, a bécsi Austriától, éppen a Mladoszttól és fegyelmi döntéssel a varsói Legiától kapott ki. Figyelmeztető, hogy tavaly az egy BL- és két Európa-liga selejtezőjén, pályaválasztóként, a Valletta FC, az FK Qarabag és a Torpedo Kutaiszi ellen nem kapott gólt. A Loki egyszer kapott korábban albán ellenfelet, hét éve a fölényes hazai győzelem után vereséggel is túljutott a Skenderbeun.

A Bp. Honvéd az FK Zalgiris Vilnius csapatával találkozik csütörtök este, 21.00 órakor az Illovszky Rudolf Stadionban. A 2018-as litván bajnokság ezüstérmese, a Litván Kupa védője a második helyen áll 17 forduló után hazája bajnokságában. Elsősorban légiósaira építhet, két csatára közül a horvát Tomislav Kis vezeti a litván góllövőlistát, korábbi pályafutása során egyébként a Cercle Bruges-ben és a Hajduk Splitben is futballozott. Másik gólerős légiósa a Szilágysomlyói születésű Liviu Antal korábban román utánpótlás-válogatott volt, megfordult a Hapoel Tel-Avivban és a Genclerbirligiben is, de eddigi legnagyobb sikere a 2011-ben az Oțelul Galați-cal nyert román bajnoki cím.  A Zalgiris 2014 óta csak egyszer, éppen tavaly jutott túl fordulón a nemzetközi porondon. Az Európa-ligában kiverte a feröeri KI-t, majd a liechtensteini Vaduzt, aztán 0-1, 0-5-tel búcsúzott a Sevilla ellen.

A magyar csapatok mérkőzései:

Július 10., szerda

Ferencváros-Ludogorec, 20.00 (Budapest, Groupama Aréna)

Július 11., csütörtök

DVSC-FK Kukësi, 19.00 (Debrecen, Nagyerdei Stadion)
FK Zeta-MOL Fehérvár, 20.30 (Podgorica, Városi Stadion)
Budapest Honvéd-Zalgiris Vilnius, 21.00 (Budapest, Illovszky Rudolf Stadion)

 


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS