A Magyar Kupával indul a futballtavasz

2017. február. 10., 11:33   |    

A Magyar Kupával indul a futballtavasz

Végre eljött a futballtavasz, szombaton már tétmérkőzést játszik a Magyar Kupában még versenyben lévő csapatok közül tizenkettő. A nyolcaddöntő első mérkőzései közül kettőt a pályák használhatatlansága miatt a versenybizottság keddre halasztott.

ZTE (II)–ÚJPEST FC
(Zalaegerszeg, 14.00 óra)

A Merkantil Bank Ligában a középcsapatok közé visszacsúszott ZTE rosszul fejezte be a 2016-os évet, az utolsó négy bajnoki mérkőzésén csupán egy pontot szerzett. A Magyar Kupában ellenben ősszel – a Tevel és a Tiszakécske legyőzése után – bravúrral, a Balmazújváros elleni, idegenbeli 2–1-gyel továbblépett. Az Újpest szeptember 17. óta nem veszített tétmérkőzést, igaz, mérkőzései többsége döntetlenre végződött. Egy a Magyar Kupában is: a Felsőzsolca és a Mád, egyaránt 4–0-s idegenbeli legyőzése után Pécsen csak tizenegyes-párbajban jutott túl a Kozármislenyen. A ZTE és az Újpest legutóbb 2015 őszén találkozott egymással a Magyar Kupában, a lila-fehérek már az első, zalaegerszegi mérkőzésen eldöntötték a továbbjutást 5–0-s győzelmükkel. A visszavágón, meglepetésre, 1–1-es döntetlen született.

CSÁKVÁR (II)–SOPRONI VSE (II)
(Csákvár, 14.00 óra)

Mindkét csapat a Merkantil Bank Ligában szerepel – előbbi tizenharmadik, utóbbi tizenegyedik, mindössze kétpontos előnnyel –, nincs jelentős erőkülönbség a csapatok között. Érdekes, hogy a Csákvár, bár a hazai bajnoki mérkőzései több mint felén döntetlent játszott, pályaválasztóként még veretlen a Merkantil Bank Ligában. A Sopron ellenben több pontot szerzett idegenben, mint otthon! Egymás elleni találkozójukon, Sopronban, döntetlen született, mint ahogyan nem bírtak egymással a legutóbbi két csákvári találkozón sem. A Csákvár a Magyar Kupában ősszel a Komlói Bányászon, a Békéscsabán és az FC Hatvanon jutott túl, szoros mérkőzéseken. (A csabaiak ellen tizenegyesekkel.) A Sopron a Kazincbarcikát, a SZEOL-t és a Kaposvári Rákóczit ejtette ki, kivétel nélkül idegenben.

ÉRD (III)–BUDAFOKI MTE (III)
(Érd, 14.00 óra)

Ahogyan a német DFB-kupában, úgy a mi Magyar Kupánkban is lesz harmadik vonalbeli gárda a legjobb nyolc között. Ez biztos, az nem, hogy a „magyar Sportfreunde Lotte” az Érd vagy a BMTE lesz majd. Az első találkozón pályaválasztó érdi csapat vezeti az NB III Nyugati csoportját, az őszi eredmények alapján egyedül a Győri ETO lehet veszélyes az első helyére. A Magyar Kupában a Taksonyt fölényesen (6-0) megverte, majd két, magasabb osztályú ellenféllel, a Budaörssel és a szombathelyi Haladással szemben tizenegyesekkel jutott tovább. A Budafok a Közép-csoport második helyén áll, hat pont a hátránya az SZTK-Erima mögött. Mindhárom eddigi mérkőzését 2-1-re nyerte meg. A Balkányi SE legyőzése papírforma, a Szeged 2011 kiejtése bravúr, az OTP Bank Ligában listavezető Videoton búcsúztatása a mostani kupaidény legnagyobb meglepetése volt.

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC–GYIRMÓT FC
(Mezőkövesd, 14.00 óra)

Az élvonalbeli története legjobb félévét produkáló Mezőkövesd a télen edzőt váltott, a Puskás Akadémiához távozott Pintér Attila helyét a „kupaspecialista”, a Diósgyőr vezetőedzőjeként 2014 tavaszán két sorozatban is döntőt vívó Tomiszlav Szivics vette át. A két csapat az őszi szezont is egymás ellen kezdte Mezőkövesden: az első bajnoki fordulóban vívott mérkőzésük 2-2-es döntetlent hozott. Matyóföld legjobb futballcsapata a Rakamaz, a Marcali és a REAC gárdáján jutott eddig túl, három idegenbeli győzelemmel, 18–1-es gólkülönbséggel. A Gyirmót FC a Zalakomárt, nagyszerű mérkőzésen, 3-2-re a Mosonmagyaróvárt, valamint a Kecskeméti TE-t ejtette ki.

DOROG (II)–VASAS FC
(Dorog, 14.00 óra)

A Merkantil Bank Liga egyik újonca a 15. helyen áll a második vonalban, nem szerepelt jól az előző év utolsó fordulóiban. Ugyanakkor a Magyar Kupában bravúrosan teljesített: két könnyű, a Tatabánya és a Hódmezővásárhely elleni győzelem után kiejtette az élvonalbeli MTK-t. Az – azonos pontszámmal a listavezetővel – az OTP Bank Liga harmadik helyén álló Vasas a Testvériség és a Csornai SE legyőzése után szinte vert helyzetből, nagy feltámadással jutott túl az előző fordulóban az NB III-as Győri ETO-n.

FERENCVÁROSI TC–BP. HONVÉD
(Groupama Aréna, 18.00 óra)

Minden kétséget kizáróan a forduló rangadója, nem csak a két együttes múltja, hanem a jelen miatt is. A kispestiek a második, a bajnoki és kupa-címvédők a negyedik helyen állnak az OTP Bank Ligában. Mindkét csapat részben átalakult a téli szünetben, Botka Endre, a válogatott védő éppen a Honvédtól lépett át a zöld-fehérekhez. A Fradi az őszi kupafordulókban a BKV Előrét éppen csak, a Koroncót pedig fölényesen verte meg. A Puskás Akadémia ellen tizenegyes-párbajban jutott tovább a Pancho Arénában. A piros-feketéknek könnyebb útja volt, a Mórahalom, a Rákosmenti KSK és a Ménfőcsanak ellen összesen 18 gólt szereztek. A két csapat ősszel két mérkőzést játszott egymás ellen, mindkettő a Ferencváros nyerte meg. A Magyar Kupában legutóbb 2014 őszén meccseltek, Thomas Doll együttese tizenegyesekkel jutott tovább a Bozsik Stadionban.

SZENTLŐRINC (III)-SZOLNOKI MÁV FC (II) 14.00
(Szentlőrinc, február 14., 14.00)

A harmadik ligás gárda a Közép-csoport középmezőnyében foglal helyet, elsősorban jó novemberi teljesítményének köszönhetően. A Magyar Kupában a Sellye, a Körmend és a Celldömölk legénységét ejtette ki. A Merkantil Bank Ligában szereplő Szolnoki MÁV a tizenkettedik helyen áll a bajnokságban. A Monor, a Dunaújváros-PASE és a Baktalórántháza voltak eddigi ellenfelei.

CEGLÉDI VSE (II)–DIÓSGYŐRI VTK
(Albertirsa, február 14., 14.00)

Mindkét csapat gyengén szerepel a maga osztályában, a Cegléd az utolsó előtti a Merkantil Bank Ligában, a DVTK, miután a legutóbbi négy meccséből hármat megnyert, kilencedik az OTP Bank Ligában. A ceglédiek a Magyar Kupában a Csepelt, a Tállyát és a Bicskét búcsúztatták, a Diósgyőr az Egert, a Salgótarjánt és a Putnokot verte. A CVSE-nek e találkozón kellene előnyt szereznie, mert – bár a kupában idegenbeli győzelmekkel jutott idáig– a bajnokságban vendégként tíz mérkőzésen csupán egyetlen pontot szerzett.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS