Bajnoki döntő világsztárokkal

2014. július. 30., 22:33   |    

Bajnoki döntő világsztárokkal

Egy valami világosan látszik: a strandlabdarúgó szakág ebben az évben igen komoly lépést tesz a magasabb szintű sportszolgáltatás felé – és itt a sportszolgáltatás különös hangsúlyt kap.

Abban ugyan nincs meglepetés, hogy ugyanaz a négy csapat jutott be a bajnokság döntőjébe, amelyek egy évvel ezelőtt is mérkőztek az érmekért. Abban sincs nagy meglepetés, hogy a végső győzelemre az ESC-Puebla Gyöngyös és a Goldwin Pluss-Bodon FC a legnagyobb esélyes. A siófokon felépített, most megnövelt befogadóképességű, különleges hangulatú MLSZ Beach Aréna várhatóan ugyanúgy megtelik majd a szurkolókkal az elődöntőkön és a döntőn, mint egy éve (Bonyhádról már most lefoglaltak egy egész szektort), s ugyanúgy dolgoznak majd a tévékamerák az élő közvetítéssel, mint korábban.

Mégis igen nagyot változott a strandlabdarúgó bajnokság egy év alatt. Ebben szerepe van persze a válogatottal kapcsolatos fokozott várakozásoknak. Weisz Tamás szövetségi kapitány és játékosai ezen a nyáron előbb meghódíthatják Siófokot (itt egy 12 csapatos Európa-bajnoki selejtezőt rendez a magyar szövetség), eljuthatnak Európa 12 legjobb csapata közé, kivívhatják az indulási jogot a 2015-ös első Európai Olimpiai Játékokra, valamint a 2015-ös portugáliai világbajnokságra.

De legalább ekkora szerepe van annak a törekvésnek, amely ebben az évben igen látványosan valósult meg a bajnoki mérkőzéseken. Jelesül kiváló, nemzetközi szinten is nagyon magasan jegyzett, aktuálisan a világ legjobbjaihoz tartozó légiósok érkeztek a bajnokságba. Ezzel a cél egyértelműen az volt, hogy emelkedjen a színvonal, hogy a kimagasló egyéniségek népszerűsítsék a sportágat Magyarországon, hogy hazánk strandlabdarúgása egyre elfogadottabb legyen a nemzetközi közegben. A portugál válogatott tagjai, Duarte Vivo és Rui Coimbra, a svájci világnagyság, Stephan Meier, vagy az Emirátusok világbajnokságon járt válogatottjának tagja, Kamal Ali nem csak azért jött, hogy belecsobbanjon a Balatonba (és a magyar fociba), hanem valódi vezérei lettek csapatuknak. Ezzel pedig gyorsabb, sokkal élvezetesebb, látványosabb lett a játék tele extra megoldásokkal – nagy öröm ugyanakkor az is, hogy a magyar játékosok nagyon gyorsan versenybe szálltak a külföldi sztárokkal. Bizony voltak olyan meccsek, amikor nem lehetett eldönteni egy-egy mozdulat után, hogy mondjuk Meier vagy Besenyei zseniális megoldása volt szebb, látványosabb. Ebből pedig olyan produkciók kerekedtek, amelyek láttán még a nagypályás vb-t nyerő németek Balatonon pihenő szurkolói is csodálattal ütötték össze a tenyerüket. És hogy a helyzet tovább fokozódjon, a bajnoki címvédő Goldwin Pluss-Bodon FC a döntőre szerződtette a világ jelenlegi legjobbnak tartott kapusát, az ukrán válogatott és Európa legerősebb klubcsapata, a Lokomotiv Moszkva játékosát, Vitalij Sidorenkót, valamint a 156-szoros svájci válogatott, világbajnoki ezüstérmes kiválóságot, Sandro Spaccarotelát.

Ezzel együtt a jövőt az jelentheti, ha sok fiatal kapcsolódik be, ilyen tekintetben is jelentős az előrelépés. Az ebben az évben első alkalommal megrendezett strandlabdarúgó diákolimpián 31 csapat indult, az utánpótlás-bajnokságokban már középdöntőt is be kellett iktatni a programba a döntők előtt, és bizony a felnőttek között is szinte minden csapatban feltűntek a 18-20 éves játékosok, akik közül ráadásul igen sokan jelentős erősítést is jelentettek.

strand32|

A bajnokságra megszépült, megnőtt a siófoki MLSZ Beach Aréna is. Közel 500 fővel többen férnek a lelátókon, megnőtt a kiszolgáló létesítmények száma, bővült a VIP-terasz befogadóképessége, méltán állítható, hogy a nemzetközi szövetség nem véletlenül Siófoknak és az MLSZ-nek adta a szezon legnagyobb létszámú (12 válogatott) Európa-bajnoki selejtezőtornáját.

Az idei bajnokság alapszakaszában összesen 734 gól született (egy évvel ezelőtt ez a szám alig haladta meg a 600-at), ebből 42 a lehető leglátványosabb mozdulat, ollózás után. A legtöbb gólt a négy külföldi sztárral és magyar válogatottakkal felálló Gyöngyös szerezte (125), után a bajnoki címet védő Goldwin jön 113-mal. A legkevesebb gólt szintén a Gyöngyös kapta (40). Izgalmas lesz a góllövők versenye is, hiszen az első 5 helyezettből négy ott van csapatával a döntőben: Besenyei (Goldwin) 27, Simonyi (Gyöngyös) 26, Máté Norbert (Bonyhád) és Ughy Márk (Goldwin) 23-23 gól.

Az alapszakasz végeredménye:

GOLDWIN PLUSS-BODON FC 39 PONT
ESC PUEBLA-GYÖNGYÖS 38 pont
BONYHÁD 24 pont
ARAMIS-BS PLASTIC 18 pont

A bajnoki elődöntőben pénteken az alapszakasz első Goldwin a negyedik Aramissal, a Gyöngyös a Bonyháddal játszik a döntőért. Idén is együtt játsszák majd a három utánpótlás korosztály döntőit a felnőttekkel, egy évvel ezelőtt ez hatalmas siker volt a szurkolók, a szülők és elsősorban a játékosok számára.

Fontos tudni, hogy a mérkőzések ingyenes tekinthetők meg – a felnőttek pénteki elődöntői, valamint a szombati éremmeccsek előtt a strand bejárata előtt 1500-1500 belépőt osztanak szét a sárga Perskindol-pólóba öltözött hostessek.

A program idén kiegészül egy női bemutató mérkőzéssel, valamint szombaton a magyar borászválogatott pezsdítő fellépésével. És ha ez esetleg nem lenne elegendő, akkor egy újabb csemege: a döntő mindkét napjának estéje a magyar válogatott felkészülési mérkőzésével ér véget, a nagy feladatokra készülő nemzeti csapatunk Japán válogatottja ellen lép pályára.

A bajnoki döntő programja:

2014. AUGUSZTUS 1., PÉNTEK

09.30 U15 1. elődöntő Gyöngyös-Siófok (a1-b2)
10.30 U15 2. elődöntő Kelen-Aramis (b1-a2)
11.30 U19 1. elődöntő Bonyhád-Siófok (a1-b2)
12.30 U19 2. elődöntő Szeged-Gyöngyös (b1-a2)
13.30 U15 bronzmérkőzés
15.00 NSL 1. elődöntő (TV: DigiSport) Goldwin-Aramis
16.30 NSL 2. elődöntő (TV: DigiSport) Gyöngyös-Bonyhád
18.00 U19 bronzmérkőzés
19.00 U15 BAJNOKI DÖNTŐ
20.00 U19 BAJNOKI DÖNTŐ
21.00 MAGYARORSZÁG-JAPÁN válogatott felkészülési mérkőzés (TV: DigiSport)

2014. AUGUSZTUS 2., SZOMBAT

10.30 U17 1. elődöntő Kelen-Aramis (a1-b2)
11.30 U17 2. elődöntő Hódmezővásárhely-Bonyhád (b1-a2)
12.30 Női bemutató mérkőzés
14.30 U17 bronzmérkőzés
15.45 NSL BRONZMÉRKŐZÉS (TV: DigiSport)
17.15 NSL DÖNTŐ (TV: DigiSport)
19.00 U17 BAJNOKI DÖNTŐ
20.00 Vörösök-Fehérek borászrangadó
21.15 MAGYARORSZÁG-JAPÁN válogatott felkészülési mérkőzés (TV: DigiSport)

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS