Bemutatták a 2020-as Európa-bajnokság budapesti logóját

2016. november. 16., 15:08   |    

Bemutatták a 2020-as Európa-bajnokság budapesti logóját

A belügyminisztérium dísztermében ünnepélyes külsőségek között mutatták be a 2020-as UEFA Európa-bajnokság budapesti logóját. Az Eb hivatalos logóját az összetartozást és egységet szimbolizáló híd inspirálta, középpontjában a Henri Delaunay-kupa látható, amelyet ünneplő szurkolók vesznek körül. A rendező városoknak saját logójuk van, a magyar változatban a Lánchíd motívuma szerepel hangsúlyosan.

Az ünnepségen bemutatták a budapesti rendezést, valamint az esemény logóját népszerűsítő animációt, majd Aleksander Ceferin az UEFA elnöke, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint Tarlós István főpolgármester válaszolt az esemény moderátorának kérdéseire.

Az UEFA elnöke elmondta, hogy szeret Magyarországra jönni, ráadásul azt is elárulta, van családi kötődése hazánkhoz, hiszen dédapja magyar volt. Ceferin elnök hangsúlyozta, hogy az újfajta lebonyolítás fő célja és üzenete a kultúrák összekapcsolása, és annak az eszmének a megerősítése, hogy bár különbözőek vagyunk, de mind európai értékrendet vallunk.

logorendes| A 2020-as Eb-t az első kontinenstorna 60. évfordulóján rendezik meg, ebből az alkalomból nem egy vagy két ország lesz a viadal házigazdája, hanem Európa 13 nagyvárosában – köztük Budapesten – rendezik meg a mérkőzéseket.

Dr. Csányi Sándor örömét fejezte ki, hogy Magyarország házigazdája lehet az Európa-bajnokságnak, hiszen ez komoly lökést adhat a sportág fejlődésének. Az MLSZ elnöke bízik abban, hogy a 2010 óta megvalósított infrastrukturális és szakmai fejlesztéseknek köszönhetően reális esélyünk lesz arra, hogy 2020-ra ütőképes válogatottal tudjunk szerepelni az Európa-bajnokságon. Ezt a reményét erősíti az az örvendetes tény, hogy az U17-es és az U19-es korosztályban mind a fiú, mind a leány csapataink bejutottak az Eb-selejtezők elitkörébe. Kiemelte: örvendetes, hogy Bernd Storck munkájára támaszkodva egyre több fiatal kap lehetőséget a nemzeti csapatban.

Tarlós István főpolgármestere arról beszélt, hogy Budapest a világ egyik legszebb városa, mely az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre népszerűbb turisztikai célpont, és az élhető városok rangsorában is egyre előkelőbb helyen szerepel. A főpolgármester említést tett Budapest új stadionjairól is, és elmondta, hogy elégedett lenne, ha 2020-ban a magyar csapat meg tudná ismételni a nagy elődök 1964-es Európa-bajnoki eredményét. (A spanyolországi kontinensviadalon Magyarország bronzérmet szerzett.)

A színpadon az 1972-ben Eb-n részt vett magyar válogatott tagja, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, és Juhász Roland, a kedden a svédek elleni mérkőzésen a válogatottól elbúcsúzott játékos beszéltek korábbi Eb-élményeikről. Mindketten kiemelték, hogy a torna különleges és maradandó élmény minden futballistának.

1116_logo1| Az Európai Labdarúgó Szövetség még 2014 szeptemberében, genfi kongresszusán döntött úgy, hogy Magyarország fővárosa, Budapest is bekerült ama tizenhárom város közé, amely otthont adhat a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek. A döntés értelmében egy nyolcaddöntő és három csoportmérkőzést játsszanak Budapesten, az addigra – a tervek szerint 2018-ra - elkészülő 68 ezres Új Puskás Ferenc stadionban.

A 2020-as Eb-re 20 csapat a selejtezőkből kvalifikálja magát, négy pedig a 2018–2019-es szezontól induló Nemzetek Ligájából.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS